Van melksalon naar multifunctionele accommodatie

Voor de zesde ronde van het kampioenschap van West-Friesland reist de regionale schaaktop naar het Hoornse wijkcentrum De Huesmolen. Het is deze dinsdag de laatste keer dat de spelers daar achter de borden zitten, want gastclub Caïssa-Eenhoorn gaat verhuizen.

Zoals veel verenigingen in Nederland is Caïssa-Eenhoorn afhankelijk van accommodaties. Ze heeft, in tegenstelling tot de voetbalclubs, geen eigen complex. Het maakt een huurder van zaalruimte afhankelijk van de eigenaar en/of beheerder en dat is niet altijd plezierig. Je zal maar een zeventiger zijn die met zware planten (enkele meters hoog, enkele tientallen kilo’s zwaar) moet sjouwen om bij de materiaalkast te kunnen komen, want daarin liggen de spullen voor de schaakjeugdlessen. De schaakzaal is verhuurd aan een vogelvereniging die tussen de honderden kooitjes met prachtige vogels voor de sfeer en aankleding planten in grote potten heeft neergezet.

Caïssa-Eenhoorn heeft dit seizoen een keer of tien geen gebruik kunnen maken van de schaakzaal. Gelijktijdig is door het beleid van een nieuwe beheerder (Stichting Netwerk) de clubsfeer aangetast. Voor menigeen is nazitten of analyseren onmogelijk geworden, omdat het gebouw om middernacht dicht gaat. Een jaar geleden heb ik met twee deelnemers aan het West-Fries kampioenschap een uur in de vrieskou nagepraat over hun partijen en actuele schaakzaken. We stonden onder een overkapping en enigszins in de luwte, dat wel.

Geluiden van onvrede hebben het bestuur bereikt en in een vorige week ingelaste vergadering sprak een meerderheid van de leden zich uit voor verhuizing. Met ingang van het nieuwe seizoen speelt Caïssa-Eenhoorn in de spiksplinternieuwe multifunctionele accommodatie De Kreek. Voor de spelers van Groninger Combinatie 3 welbekend, want zij verdwaalden in de wijk (Bangert en Oosterpolder) en bereikten na drie kwartier wandelen de plek waar begin januari de bondswedstrijd tegen ons eerste achttal werd gehouden.

De groei van de stad Hoorn is namelijk heel goed te zien aan de huisvesting van onze schaakvereniging. Naarmate ze ouder wordt, des te verder raakt Caïssa-Eenhoorn van de binnenstad verwijderd. Caïssa werd in 1922 opgericht. In de melksalon van de gezusters Bierlaagh (Breed 30, voor de kenners van de Hoornse binnenstad) zijn de eerste partijen gespeeld. Door de ledengroei zocht de club al na enkele jaren een grotere zaal en die werd gevonden in hotel De Roskam (Veemarkt). Halverwege de jaren dertig belandde Caïssa in hotel De Valk (West, vlakbij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen) om – na een uitstapje in 1948 naar hotel Sopar, ook aan de Veemarkt – in het najaar van 1964 weer terug te keren in De Roskam.

In het jubileumjaar 1972 zat Caïssa buiten de binnenstad; het was het eerste seizoen in Het Kontaktcentrum (Loniusstraat). De eigenaar, een kerkbestuur, verkocht het twintig jaar later en werd de schaakzaal omgebouwd tot fitnesscentrum. Voor het eerst kwam de schaakclub in een nieuwe wijk terecht: Kersenboogerd. Gerund door vrijwilligers die om half twaalf, als menig speler met zijn eindspel bezig was, naar huis wilden.

Cultureel centrum De Huesmolen kwam toen in beeld. Een deel werd na een verbouwing zelfs denksportcentrum genoemd, omdat ook een damvereniging en een bridgeclub er gebruik van maakten. Dat denksportcentrum is nooit echt van de grond gekomen. De bridgers kaarten elders, de damvereniging bestaat niet meer. Wij schakers hebben het nog zestien seizoenen volgehouden. Om dan nu te verhuizen naar de nieuwste Hoornse wijk: Bangert en Oosterpolder. Fietsend twintig, vijfentwintig minuten verwijderd van de binnenstad.

Maar De Kreek is een schitterende accommodatie. Hier kan Caïssa-Eenhoorn – in de zomer van 1992 zijn Caïssa en De Eenhoorn samengegaan – weer groeien. Problemen als ooit in De Roskam zullen er niet zijn. Daar ging vanwege de veemarkt een clubavond wel eens niet door.

Uitslagen zesde ronde West-Fries kampioenschap:

Peter Holscher (1978) – Bas Dudink (1865) 1-0

Jaap Gorter (1979) – Piet Reus (1930) 1-0

Jasper Seelemeijer (1955) – Ronald Ritsema (2053) 0-1

Peter van der Schee (1879) – Rik Slaman (1748) ½-½

Gerard Beerepoot (1550) – Fred Avis (1892) 0-1

Co Buysman (1640) – Andrew Weltevreden (1627) 0-1

Carlo Oud (1563) – Lukas Boots (1680) 1-0

Stand aan kop: 1. Peter Holscher 5, 2. Ronald Ritsema en Jaap Gorter 4, 4. Peter van der Schee, Bas Dudink en Piet Reus 3½.

De slotronde is op 25 april in Enkhuizen (bij KTV).

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.