Timman, Van Dijk en Boelhouwer

En Passant is zoals verwacht kampioen van Nederland, in de andere klassen zijn er ook al officieuze en officiële kampioenschappen en er zijn nog drie spelers met 8 uit 8: Jan Timman, Harold van Dijk en Collin Boelhouwer. Een overzicht van de voorlaatste ronde van de KNSB-competitie.

Meesterklasse

Is het eigenlijk leuk om kampioen te worden als dat ronden van tevoren al is voorspeld? Ja hoor, dat vinden ze bij En Passant wel. Vooral hoofdsponsor Dick de Graaf, die tegen Accres Apeldoorn liet zien dat hij niet hoeft onder te doen voor zijn hoger gerate teamgenoten. Hij versloeg de Duitse grootmeester Sebastian Siebrecht in een partij die zoals gewoonlijk door Richard Vedder in zijn verslag werd geanalyseerd.

Dick de Graaf (links) tegen Sebastian Siebrecht, met op de achtergrond Manuel Bosboom tegen Thomas Beerdsen. Foto: Guido de Romph.

Anish Giri speelde remise tegen Artur Joesoepov, WK-kandidaat in de jaren tachtig. Een voorganger van Giri dus, zeggen we hoopvol. Giri stelde er twee matchpunten mee veilig, want hij moest (als opgegeven speler) nog een keer meespelen om twee strafpunten te ontlopen.

Accres Apeldoorn bleef door de nederlaag negende staan, een punt achter BSG, dat van Utrecht verloor en veel minder bordpunten heeft dan Apeldoorn. De Bussumers spelen in de laatste ronde tegen het nu officieel gedegradeerde ESG Dr. Max Euwe en moeten in staat geacht worden op eigen kracht het vege lijf te redden.

Normkansen

Op de website van de KNSB staat een mooi overzicht van kansen op een meester- of grootmeesternorm. Wat is volgens Louis van Gaal ook alweer het verschil tussen een kans en een mogelijkheid? Sommige zijn bijna onmogelijk en ik geef de link dan ook om ze niet allemaal te hoeven noemen.

Na de vorige ronde noemde ik Chiel van Oosterom (Utrecht), die kans had op een grootmeesternorm. Na zijn snelle nederlaag (17 zetten!) tegen David Smerdon (BSG) is die kans bijna verkeken. Hij zal in de laatste ronde moeten winnen van iemand met een rating boven de 2598. De kans is klein dat tegenstander HMC Calder zo’n speler opstelt.

Edwin van Haastert (LSG) scoort een grootmeesternorm als hij tegen Accres Apeldoorn van een grootmeester wint. Nou, wat De Graaf lukt moet Van Haastert ook kunnen.

Voor een meesternorm hoeft Jan Willem van de Griendt (SO Rotterdam) alleen maar aan het bord te verschijnen en een tegenstander boven de 2207 te hebben. Hij won deze ronde van grootmeester Mihail Saltaev (Voerendaal) en in de vorige ronde van Martijn Dambacher (HMC Calder), die binnenkort ook tot grootmeester wordt benoemd. Jasper Broekmeulen (HMC Calder), Rudy van Wessel (LSG) en Vincent Diepeveen (Utrecht) scoren een IM-norm bij een remise tegen een tegenstander die genoeg ratingpunten heeft.

Topscorers

6,5 uit 7: Jan Smeets (En Passant)

6,5 uit 8: Manuel Bosboom (En Passant) en Bart Michiels (SO Rotterdam)

6 uit 7: Sipke Ernst (Groninger Combinatie)

6 uit 8: Edwin van Haastert (LSG)

Eerste klassen

Geen spectaculaire ontwikkelingen in de eerste klassen. In 1A wonnen SISSA en Kennemer Combinatie allebei. De Groningers kunnen in de slotronde kampioen worden met een gelijkspel tegen de nummer acht Soest. Wint SISSA, dan kan Soest degraderen als Purmerend wint van Sopsweps’29. Bij een gelijkspel tussen SISSA en Soest hebben beide ploegen hun doel bereikt, maar ik kan me niet voorstellen dat SISSA dat wil.

In 1B wonnen Charlois Europoort en HWP Sas van Gent allebei. In de laatste ronde spelen ze tegen elkaar, waarbij de Rotterdammers aan een gelijkspel genoeg hebben om naar de Meesterklasse te promoveren.

Een andere Rotterdamse ploeg, RSR Ivoren Toren, is gedegradeerd. DD, toch altijd een constante factor in de eerste klasse, zou kunnen volgen. De Hagenezen kunnen zich echter redden door in de slotronde de nummer acht Venlo te verslaan. Leuk: zowel een rechtstreeks kampioensduel als een rechtstreeks degradatieduel in de laatste ronde.

Normkansen

Ja, ook in de eerste klassen kunnen spelers meesternormen scoren. Mees van Osch (De Toren Arnhem-VSV) is cijfermatig een kanshebber (o.a. dankzij een remise tegen grootmeester Sergei Fedorchuk) en kan zelfs een norm scoren bij een nederlaag… tegen een meester. Maar de laatste tegenstander RSR Ivoren Toren heeft geen meester. Dat is jammer. Stefan Beukema (De Stukkenjagers) moet remise spelen voor een meesternorm. Zijn teamgenote Anne Haast moet winnen voor een WGM-norm. Zij liet een start van 5 uit 5 volgen door drie nullen, een bijzonder rijtje.

Topscorers

8 uit 8: Jan Timman (Wageningen VLG Advocaten)

7,5 uit 8: David Klein (Kennemer Combinatie)

6,5 uit 7: Gert Ligterink (SISSA)

6,5 uit 8: Sander van Eijk (Wageningen VLG Advocaten) en Stefan Docx (Charlois Europoort)

Tweede klassen

Grote spanning in de vier tweede klassen, met op het programma drie rechtstreekse kampioensduels.

In 2A won Groninger Combinatie 2 met maar liefst 7-1 van de nummer twee Caïssa 3. Bijzondere opstellingen? Nee, beide ploegen speelden met ongeveer dezelfde spelers als het hele seizoen. De Groningers zijn kampioen en horen ook gewoon in de eerste klasse thuis.

In 2B won Caïssa-Eenhoorn met 4,5-3,5 van De Wijker Toren. De ploeg uit Hoorn had ook een licht ratingoverwicht, maar de ploeg uit Beverwijk stond bovenaan. Veel kleine uitslagen overigens, Caïssa-Eenhoorn scoorde gemiddeld 4,75-3,25 per wedstrijd. Die ploeg staat nu eerste, maar moet in de laatste ronde nog wel van AAS winnen, omdat mag worden verwacht dat De Wijker Toren van het zo goed als gedegradeerde HSG wint.

Een bordpuntenrace in 2C schreef ik vorige keer, maar medekoploper HMC Calder 2 verloor onverwacht met 4,5-3,5 van Oegstgeest’80. LSG 2 haalde met 7-1 uit tegen ASV 2 en heeft nu een voorsprong van twee matchpunten en 4,5 bordpunten. Zo goed als kampioen, mag je zeggen.

Hetzelfde geldt voor Vianen DVP in 2D. Het versloeg de directe rivaal Veldhoven met 5-3 en heeft nu op de nummer twee Eindhoven een voorsprong van twee matchpunten en vijf bordpunten. Ook dat kan niet meer misgaan.

Topscorers

7,5 uit 8: Alje Hovenga (Caïssa 2)

6,5 uit 8: Bart Gijswijt (HWP Haarlem), Rick Lahaye (Spijkenisse), Thijs Laarhoven (Veldhoven), Paul Span (UVS) en Bas van de Plassche (Eindhoven)

Derde klassen

3A: Assen is overtuigend kampioen geworden, door het ook niet misselijke Spassky’s met 6,5-1,5 te verslaan. Assen heeft nu vijf matchpunten voorsprong.

3B: Almelo won met 5,5-2,5 van Caïssa 5 en is met drie punten voorsprong ook overtuigend kampioen.

3C: Koploper ZSC-Saende verloor nipt van Fischer Z en zag Messemaker 1847 (7-1 tegen Caïssa 6) langszij komen en in bordpunten zelfs voorbij. Een spannende laatste ronde.

3D: Accres Apeldoorn 2 won met 4,5-3,5 van VAS 2 en bevestigde wat al werd verwacht. Kampioen met vijf punten voorsprong. Het team staat ook veel te ver af van het eigen vlaggenschip, dat (nog) in de Meesterklasse speelt.

3E: DSC Delft 2 had een voorsprong van vier matchpunten, maar verloor met 5,5-2,5 van RSR Ivoren Toren 2. De kampioenskansen blijven groot.

3F: Koploper S. Landau Axel liet een steekje vallen: gelijkspel tegen De Pion 2. Het blijft heel spannend.

3G: De Stukkenjagers 2 won de Brabantse derby tegen HMC Calder 3 met 5-3 en is kampioen.

3H: DJC Stein bleef winnen, nu met 5-3 van Voerendaal 2. Een gelijkspel in de laatste ronde is genoeg voor de titel.

Topscorers

8 uit 8: Harold van Dijk (Krimpen aan den IJssel) en Collin Boelhouwer (Souburg)

7 uit 7: Redmar Damsma (Oosten-Toren) en Mark van Schaardenburg (ZSC-Saende)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.