Onderscheidingen voor spelers Caïssa-Eenhoorn

Beiden waren ze met een smoes naar de Oosterkerk gelokt, waardoor de verrassing tot het laatste moment werd bewaard. Onno van Veldhuizen, burgemeester van Hoorn, reikte onderscheidingen uit aan onze clubgenoten Frits Bouwman en Robbert van Dijkhuizen.

De jaarlijkse lintjesregen daalde op de laatste vrijdag van april neer op de hoofden van vijftien Hoornaren. Frits is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Robbert kreeg het jeugdlintje omgehangen.

In de bijna vijfhonderd jaar oude Oosterkerk (,,de huiskamer van Hoorn’’, zei de burgemeester in zijn openingswoord) waren praktisch alle plaatsen bezet door genodigden. ,,U gaat een lange, maar plezierige zit tegemoet. Er zijn zeventien toespraakjes. U bent niet voor niets met zovelen.’’

Op ongedwongen wijze en met veel humor sprak Onno van Veldhuizen zijn ‘slachtoffers’ toe. Naast een veelvuldig en verdiend applaus klonk er in de kerk ook een veelvuldig gelach. Voor Frits Bouwman was de verrassing er snel af, toen werd opgemerkt dat de volgende onderscheiden persoon op Curaçao is geboren. Onze clubgenoot was zeer waarschijnlijk de enige aanwezige van wie de wieg op het Nederlandse Antillen-eiland stond. En bij de aankondiging van Robbert van Dijkhuizen werd gezegd dat hij, achttien jaar en drie dagen jong, nog net voor een jeugdlintje in aanmerking kwam. Niemand van de genodigden zal afgelopen dinsdag zijn achttiende verjaardag hebben gevierd.

Frits doet veel voor de roomskatholieke parochie Heilige Matteüs. Hij is onder anderen voorganger bij kerkdiensten en lid van het Wijkteam Risdam (de voormalige pastoraatsgroep). Verder is hij ondersteuner van de Parochiële Caritas Instelling verbonden aan de Hoornse locatie van de parochie. Op schaakgebied onderscheidt Frits zich als voorzitter van het comité dat op zeven woensdagmiddagen in het Hoornse verpleeghuis Lindendael het NHSB-lenteveteranenkampioenschap organiseert. Daar blijft het niet bij vergaderingen leiden; hij helpt ook mee met allerlei klussen.

Voor het eerst sprak de Hoornse burgemeester – en al zijn collega’s in den lande – het traditionele ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd’ uit. Hare Majesteit van 2013 is immers prinses geworden. In zijn dankwoord noemde Frits de kerk als centrum van de gemeenschap en wat is dan mooier om in een kerkelijke omgeving een onderscheiding te krijgen. Hij vergat zijn schaakpassie niet en had het over de waardevolle rol die veteranen in de samenleving spelen.

Robbert van Dijkhuizen is afgelopen dinsdag achttien geworden, maar heeft voor Caïssa en nu Caïssa-Eenhoorn al een hele staat van dienst opgebouwd. Hij zet zich vooral in voor het jeugdschaken. Mede-organisator van kampioenschappen en toernooien, regelaar bij bondswedstrijden (viermaal een zaterdags ritje naar Den Bosch in het najaar), lesgeven op vrijdagavond. En – uiteraard – vergeet hij de seniorenafdeling van onze club niet. Robbert is een van de jongste teamleiders van Nederland, denkt mee met het bestuur en helpt mee waar het kan. In gezelschap van clubvoorzitter Fred Avis kreeg hij het jeugdlintje uit handen van de burgemeester.

Overigens was Fred niet de enige vertegenwoordiger van Caïssa-Eenhoorn. Ook Sander Bischoff, Aad Laan en Co Buysman hadden een plaats in de kerk gevonden.

Bij binnenkomst oranjesoezen (bij de koffie), na het officiële gedeelte oranjebitters. Dat is de vaste afsluiting van de lintjesregen. Van vele kanten werden de onderscheiden Hoornaren gefeliciteerd en daar hoort een smaakvol drankje bij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.