Pendelen tussen toppartijen

De zevende en laatste ronde van het West-Fries kampioenschap alweer. Maar het is nog niet helemaal afgelopen. Twee partijen zijn uitgesteld en worden in mei gespeeld.

We zijn te gast in Enkhuizen, bij KTV. Kan Tegen Verlies. De club is in 1930 opgericht en wordt regelmatig geroemd om zijn originele naam. Krachtig in al zijn eenvoud en elke vrijdagavond in zaal 1 van De Nieuwe Doelen toegepast.

Schaken in de haringstad doen ze overigens al langer. In het boek ‘Tweehonderdvijftig jaar correspondentieschaak in Nederland’ (van Leo Diepstraten) staat een lijstje van veertig schaakclubs die in de periode 1846-1959 zijn opgericht. Onder anderen is vermeld ‘1848 Schaaksociëteit Enkhuizen’. En op de website van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag – tegenwoordig ‘delpher.nl’ geheten – kun je door miljoenen oude krantenpagina’s bladeren. Zo schrijft het Nieuws van den Dag van 21 september 1909: ‘Te Enkhuizen is eene vereeniging ter beoefening van het schaakspel opgericht.’ Ze heeft waarschijnlijk niet zo lang bestaan, want in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 31 januari 1912 lezen we: ‘Te Enkhuizen is een Schaakclub opgericht met aanvankelijk 14 leden. De aansluiting bij den Nederlandschen Schaakbond zal later overwogen worden.’

Zo zo, Zuid-Hollandse belangstelling voor het schaken in Enkhuizen. Anno 2014 is dat nog steeds het geval. KTV is dit seizoen verrijkt met de komst van twee nieuwe leden. Daniël Hoenderbos heeft tot deze vrijdagavond van zijn zeven partijen er vijf gewonnen en twee verloren. Gerard Lelieveld staat hoger op de ranglijst, dankzij een score van dertien zeges, vier remises (en negen verliespartijen). En Gerard woont in Den Haag.

Hij neemt het op tegen Vasco Metten, oud-deelnemer aan het West-Fries kampioenschap. Een stelling met dame, toren en een licht stuk plus een pion meer voor de Haagse routinier wordt uitgebouwd naar winst. Zijn veertiende winstpartij dus en in de wandelgangen hoor ik dat Gerard in alle opzichten een aanwinst is. Zo heeft hij KTV’s topspelers Adri Haakman, Arie Karreman en Peter van der Schee verslagen, niet toevallig ook drie voormalige West-Fries kampioenen. De organisatie van het WFK moet het deze editie doen zonder een vertegenwoordiger van KTV, nadat de aangemelde speler vlak voor het begin door familie-omstandigheden heeft afgezegd. Maar de club mag minstens twee leden inzetten en wellicht kunnen we Gerard overhalen in 2015 zich te meten met de West-Friese top. Altijd goed, een nieuw gezicht in het deelnemersveld.

Terwijl de regen met bakken neerkomt op het dak van zaal 1, buigen veertig hoofden zich over de diverse stellingen. In de clubronde van KTV staan vijftien partijen op het programma, voor het West-Fries kampioenschap komen tien spelers in actie. De meeste hebben er zin in, want binnen een half uur zijn al meer dan tien zetten gedaan.

Voor aandachtige toeschouwers wordt het in de loop van de avond pendelen tussen toppartijen en als het middernachtelijk uur nadert, kruipen we op het puntje van de denkbeeldige stoel. Tienvoudig WFK-kampioen Arie Karreman heeft in een paardeneindspel een pionnetje minder dan KTV-voorzitter Marco Groot, ook al een oud-WFK-deelnemer. En in de West-Friese titelstrijd moet Ronald Ritsema winnen van Bas Dudink om zijn laatste kans vast te houden. In een wilde – en spectaculaire – partij kijkt hij lang tegen pion(nen)achterstand aan, maar belandt in een eindspel van toren met paard tegen een toren voor Bas.

Met drie seconden op de klok claimt Bas remise, omdat het in zijn ogen een remise-eindspel is. Ronald beaamt dat het een remise-achtig eindspel is, maar vindt het geen theoretische remise. De partij wordt stilgezet om de strijd tussen de KTV-toppers Marco en Arie niet te storen. Er is het een en ander geslagen en beiden hebben nog een paard over. Maar de preses beschikt ook over twee vrijpionnen. En daar kan Arie zich niet tegen verdedigen.

Ondertussen zijn voor het gevecht op bord 1 van het West-Fries kampioenschap de reglementen erbij gehaald. We komen er niet uit en de afspraak staat dat een uitspraak over de claim wordt uitgesteld. Voor de liefhebbers: de stelling ziet er na 71. Kd8 als volgt uit: wit: Kd8, Tb5; zwart: Kf6, Ta6, Pg5.

Thuisgekomen ga ik googlen. Zo blijkt dat ene Garry Kasparov zo’n eindspel als speler met het stuk minder heeft verloren. En ene Vladimir Kramnik kan in een andere partij ondanks het stuk meer niet tot winst komen. Wij, als simpele schaakzielen met duizend ratingpunten minder, moeten het nu zelf zien op te lossen.

Uitslagen zevende en laatste ronde: Jaap Gorter (1979) – Peter Holscher (1978) uitgesteld, Bas Dudink (1865) – Ronald Ritsema (2053) nog niet bekend, Piet Reus (1930) – Peter van der Schee (1879) 0-1, Fred Avis (1892) – Jasper Seelemeijer (1955) uitgesteld), Rik Slaman (1748) – Carlo Oud (1563) 1-0, Andrew Weltevreden (1627) – Rob Bijpost (1746) 0-1, Lukas Boots (1680) – Gerard Beerepoot (1550) 1-0.

De stand: 1. Peter Holscher 6-5, 2. Peter van der Schee 7-4½, 3. Ronald Ritsema en Jaap Gorter 6-4, 5. Rik Slaman 7-4, 6. Bas Dudink 6-3½, 7. Piet Reus en Rob Bijpost 7-3½, 9. Jasper Seelemeijer en Fred Avis 6-3, 11. Co Buysman 7- 3, 12. Wilko van der Gracht teruggetrokken, 13. Lukas Boots, Andrew Weltevreden en Carlo Oud 7-2½, 16. Gerard Beerepoot 7-2.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.