HMC Calder bereikt bekerfinale

Voor de 7de keer in 10 jaar is HMC Calder erin geslaagt zich te kwalificeren voor de ‘Final Four’, de traditionele bekerfinale op Hemelvaartsdag. Daarin zal het opnemen tegen Delft, Paul Keres (Utrecht) en Sissa(Groningen).

Afgelopen vrijdag rekenden we af met Eindhoven: 3.5-0.5. Een geduchte tegenstander, die ons in 2009 nog uit het het toernooi geknikkerd had. Ditmaal liep het beter. De laatste jaren hebben we een hecht en breed team met veel spelers die het leuk vinden om in het bekertoernooi uit te komen. Met Jeroen Bosch, Jasper Broemeulen, David Miedema en ik hadden we een ratinggemiddelde van ruim 2400. Eindhoven had een gemiddelde van 2228 en zat daar precies 200 punten onder.

Jeroen Bosch koos op bord 1 tegen Bas van de Plassche een solide opzet. Een goede beslissing, want in 2009 ging ik tegen hem in een scherpe stelling onderuit. Er leek lang niet veel aan de hand, maar Jeroen zette stiekem een gevaarlijke aanval op, waar uiteindelijk al zijn stukken in deelnamen. Met enkele fraaie offers maakte Jeroen het af.

Jasper aan bord 3 moest tegen Jos Sutmuller. Dit was de geheime kracht van Eindhoven, want hij had al 3 keer gewonnen! Jasper had een effective aanpak: de Konings-Indische aanval met een flexibele structuur. Het centrum werd dichtgeschoven, maar Jasper kon daar mooi omheen spelen en de rokade van de tegenstander verhinderen. Toen er ook nog een paard binnenkwam op d6 was het snel afgelopen.

David Miedema aan bord 4 koos voor zijn welbekende dood-of-de-gladiolen-aanpak tegen Alessandro di Bucchianico. In een Konings-Indiër wilde David zetherhaling vermijden, maar moest hiervoor wel twee centrumpionnen geven tegen een randpion. Wonder boven wonder werden deze 2 pionnen veroverd, maar vervolgens maakte David weer enkele fouten. Het eindspel met een kwaliteit minder werd, net als tegen De Toren Arnhem, soepel remise gehouden.

Zelf had ik mijn geliefde Najdorf-variant op het bord. Lange tijd bleef mijn koning op e8 staan met de loper op f8 en pionnen op g7,f7 en e7. Mijn tegenstander had een pion geofferd om aanval te houden. Hij kon echter geen echte dreiging creëeren en mijn counter lag op de loer. Toen ik brutaal f6 en e5 speelde, besloot mijn tegenstander Julien Sohier een stuk te offeren voor enkele kansen. Maar na een paar nauwkeurige zetten moest hij alsnog de handdoek in de ring gooien.

Voor partijfragment en foto’s zie HMC-site.

2 Comments

  1. Avatar
    Johan Hut april 27, 2014

    Ik heb er geen cijfers van, maar ik dacht dat Jeroen Bosch de speler is met verreweg de meeste bekerfinales. Namens HMC en ook nog BSG. René Olthof zei eens zoiets.

  2. Avatar
    tovreede april 27, 2014

    Johan je vergeet dat Jeroen ook voor Rotterdam in de bekerfinale gespeeld heeft.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.