Alex Roose geridderd

Ook op Curacao worden namens de Nederlandse koning koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Alex Roose werd op Koningsdag benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Roose is een van de sterkste schakers van Curacao, maar vooral organisator en stimulator. Hij is voorzitter van de schaakcub Nacho Moron, voorheen geheten Schaakvereniging Curacao. Schaakliefhebbers kennen Curacao vooral van het WK-kandidatentoernooi 1962. Dat is 52 jaar geleden, maar toen al was Roose actief. Hij was de jongste arbiter bij dat toernooi. Veel later, in 2005, kwam op zijn initiatief een boek tot stand, geschreven door Jan Timman en uitgegeven door New in Chess.

Nog steeds is Roose betrokken bij toernooien op Curacao, maar ook bij tal van promotionele activiteiten. Dit filmpje uit 2010 van een partij tussen Hans Böhm en Robin Swinkels op de bodem van de zee is een leuk voorbeeld.

Van beroep was Alex Roose huisarts. Minstens eenmaal per jaar is hij in Nederland, om in Wijk aan Zee als arbiter te fungeren bij wat tegenwoordig het Tata Steel Chess Tournament heet. Roose staat bekend als een warme persoonlijkheid, die zich graag inzet voor promotie van de schaaksport.

2 Reacties

  1. Avatar
    Johan Hut 29 april 2014

    Aanvulling: bij het toekennen van de onderscheiding zijn ook de medische tak van de reddingsorganisatie en de Nierstichting genoemd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.