Olympiadeteam vrijwel op z’n sterkst

Nederland vaardigt het (op Elo-rating) bijna sterkst denkbare team af naar de Olympiade in augustus in Noorwegen.

Op de Nederlandse ratinglijst per 1 mei staan de volgende zes spelers bovenaan:

Anish Giri     2746

Sergei Tiviakov 2657

Loek van Wely 2656

Erwin l’Ami 2651

(Ivan Sokolov) 2650

Robin van Kampen 2630

Van hen gaat alleen Sokolov niet mee naar Noorwegen. Getalsmatig scheelt dat weinig, al gaat het wat ver om te zeggen dat Van Kampen op de Olympiade ongeveer net zo waardevol zal zijn als de ervaren Sokolov. Verheugend is dat de verhouding tussen Tiviakov en de bond weer helemaal goed lijkt. Ook op het laatste WK-landteams was hij van de partij.

Coach Vladimir Tukmakov veertig jaar geleden tijdens het IBM-toernooi

Namens de KNSB schrijft Jeroen Bosch in zijn persbericht:

De Noorse stad Tromsø, die boven de poolcirkel ligt, zal in de zomer teams uit ongeveer honderdvijftig landen herbergen voor het op vier na grootste sportevenement van het jaar. Schaken is populair in Noorwegen sinds de opkomst van Magnus Carlsen, al jarenlang de nummer 1 van de wereldranglijst en sinds eind vorig jaar ook de wereldkampioen schaken.

Nederland behaalde op het WK voor Landenteams dat eind 2013 werd gehouden een verdienstelijke zesde plaats. Ten opzichte van dat evenement is het Nederlandse team slechts op één positie gewijzigd. In plaats van Ivan Sokolov zal Robin van Kampen zijn debuut maken op de Olympiade. Als captain voor Nederland maakt de gerenommeerde trainer Vladimir Tukmakov zijn debuut. De Oekraïense grootmeester is zeer ervaren en was al eerder succesvol in teamwedstrijden als captain van de Oekraïne en Azerbeidzjan.

Tot zover Bosch, die er nog bij had kunnen vertellen dat Tukmakov ook de persoonlijke trainer van Anish Giri is.

4 Comments

 1. Avatar
  Lucas mei 02, 2014

  Behalve Van Kampen hebben ook nrs. 7 t/m 11 een rating van 2605 of hoger. Het verschil met Van Kampen is dus maximaal 25 punten. Dit valt ruim binnen de statistische foutmarge van het Elo-systeem. Op basis daarvan kun je niet stellen dat Van Kampen sterker is dan bijvoorbeeld Bok. Ter illustratie: Van Kampen had op 1 maart nog een rating van 2603. Als het olympiadeteam op 1 maart was samengesteld, dan had men op basis van Elo de heer Timman moeten selecteren. De keuze voor Reinderman als vijfde man zou het beste zijn geweest; hij is immers regerend Nederlands kampioen en toonde zich in het laatst gehouden Nederlands Kampioenschap superieur aan Van Kampen, ook in de onderlinge confrontatie.

  Dat Reinderman weer niet mee mag en een onbekende Oekraïener wel is nogal merkwaardig. Ik dacht dat de functie van bondscoach vorig jaar was afgeschaft. Maar nu is de term bondscoach vervangen door captain en men gaat gewoon weer op de oude voet verder.

  Dat Tukmakov een ervaren schaker en trainer is, dat begrijp ik wel. En dat men op deze manier probeert een zo hoog mogelijke positie op de olympiade te behalen, begrijp ik ook wel. Maar hoe deze ondoorzichtige constructies en besluitvorming de schaaksport in Nederland zouden moeten bevorderen, dat begrijp ik niet.

  Uit het bericht van Hendrikom leid ik af dat Tiviakov de functie van captain (voor Bangladesh) er gewoon even bij doet! Het is dan ook geen zware functie. In het verleden ging Nederland ook wel eens naar de Olympiade zonder speciale captain.

 2. Avatar
  Johan Hut mei 02, 2014

  De functie van bondscoach is wel afgeschaft, maar de functie van coach van het landenteam niet. Die is er ook bij het afgelopen EK en WK geweest.

  Ik denk dat Tiviakov geen captain van Bangladesh tijdens de Olympiade is, maar coach in de maand eraan voorafgaand. Dat staat in het artikel.

  Nederland heeft altijd een captain gehad. Maar het is niet altijd een sterke schaker geweest. Ook een paar keer Herman Hamers en zelfs een keer (heel lang geleden) journalist Dirk Jan ten Geuzendam.

 3. Avatar
  Hendrikom mei 02, 2014

  En wie weet, misschien, heeft deze constructie wel een beetje van doen met de toelage van Giri. Het zou kunnen dat dit zelfs is afgestemd met NOC/NSF want alleen trainen met een trainer als Toekmakov lijkt me het niet te gaan worden. Sparren is ook belangrijk, analyseren! Het is dus naast de olympiade, wie weet, tegelijk wel een trainingskamp voor Anish!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.