Groningse krantenlezers verliezen Erik Hoeksema

Een zilveren jubileum met een zwarte rand, dat beleefde Erik Hoeksema met zijn schaakrubriek in het Dagblad van het Noorden. Na 25 jaar trouwe dienst kreeg hij geen bloemen, maar ontslag. De lezers krijgen voortaan de schaakrubriek uit de Leeuwarder Courant voorgeschoteld. Dat is goedkoper, voor de krant.

Erik Hoeksema in september 2013. Foto: Harry Gielen.

Het Dagblad van het Noorden (voorheen Nieuwsblad van het Noorden) wordt verspreid in de provincies Groningen en Drenthe en heeft een behoorlijk hoge oplage. Buiten de Randstad worden regionale dagbladen meer gelezen dan landelijke. De Leeuwarder Courant is de grootste krant van Friesland, naast het kleinere, christelijke Friesch Dagblad. Alle drie behoren tot de Noordelijke Dagblad Combinatie. Dat betekent dat ze samen doen wat ze samen kunnen doen. Een goed voorbeeld: over de crisis in Oekraïne hoeft een Fries geen ander verhaal te lezen dan een Groninger. Dus maakt de ene krant een verhaal en stuurt dat meteen door naar de andere.

Bloeiend Gronings schaakleven

Voor de schaakrubriek ligt dat anders. Erik Hoeksema beschreef 25 jaar lang het nationale en internationale schaakleven, maar pikte er altijd vooral de prestaties van Groningers uit. Zelf is hij internationaal meester en plaatste zich begin jaren negentig drie keer voor het Nederlands kampioenschap. De stad Groningen heeft een bloeiend schaakleven, met een reusachtig kerstfestival (al ruim vijftig jaar lang), een kleiner zomertoernooi, een meesterklasseteam (eenmaal kampioen van Nederland) en meerdere schaakclubs, een denksportcentrum en een schaakcafé. Plus een flink aantal topschakers (ook grootmeesters) die er wonen.

De directie van de krantencombinatie weet dat niet, of heeft er geen oog voor. Die denkt: Groningers, Leeuwarders, Snekers, Delfzijlers, Winschoters, Harlingers, die hebben allemaal hun eigen politieke ontwikkelingen en daarom zijn er regionale dagbladen. Met voor iedere stad of regio zijn eigen regionale pagina’s. Maar schaken, dammen, bridgen, kruiswoordpuzzel en cryptogram, dat is toch voor een Groninger net zo leuk als voor een Fries? Waarom dan extra geld uitgeven voor aparte pagina’s?

In de Leeuwarder Courant schrijft Remco Heite de schaakrubriek. Ook hij is bekend in de schaakwereld. Toen hij in 2005 met pensioen ging als burgemeester van de Friese gemeente Weststellingwerf (waarvan Wolvega de grootste plaats is), kreeg hij als afscheidscadeau een schaaktoernooi dat zijn naam droeg. Hoofdmoot was een internationale rapidzeskamp met grootmeesterbezetting. Heite is in Nederland een van de grootste verzamelaars van schaakboeken. Hij heeft bouwkundige aanpassingen aan zijn huis moeten laten aanbrengen om de boeken allemaal te bergen.

Remco Heite kan dus leuk over schaakgeschiedenis schrijven en zal ook de actualiteit wel volgen. Friese lezers zullen blij met hem zijn. Groningse lezers zullen Erik Hoeksema missen.

1 Comment

  1. Avatar
    habibpeter mei 09, 2014

    Als enthousiast lezer van Erik’s rubriek had ik de redactie gemaild om een verklaring. Idd is het een vorm van bezuiniging. Maar de redactie ging niet in op mijn vraag of ze beseffen dat Erik en Remco niet met elkaar zijn te vergelijken. Zoals Johan al suggereerde; ik denk niet dat ze in staat zijn om dit goed te kunnen beoordelen of er simpelweg sprake is van bezuinigen ten koste van kwaliteit.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.