Nederlands Kampioenschap Schaken 2014: achtkamp hoogste niveau aller tijden

Het NK Schaken 2014 vindt van zaterdag 5 tot en met zondag 13 juli plaats in The Manor Hotel Hampshire – Eden aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het deelnemersveld heeft de hoogste gemiddelde rating uit de geschiedenis van het Nederlands Kampioenschap Schaken.

Het NK Schaken voor vrouwen wordt tegelijkertijd georganiseerd. Beide toernooien zijn een achtkamp.

“De KNSB is blij met The Manor Hotel Hampshire – Eden als locatie en met het enthousiasme en de creativiteit van het toernooicomité", stelt directeur Mark van der Werf van de schaakbond. "Het hotel met de mooie speelzaal geven het evenement een geweldige uitstraling. Het toernooicomité draagt niet alleen zorg voor een sterk deelnemersveld en een goed lopend toernooi. Het zorgt er ook voor dat het NK meer is dan alleen een topsportevenement. Het zet het schaken als breedtesport in Amsterdam verder op de kaart en dat is belangrijk.”

Toernooidirecteur Paul Rump is enthousiast over het deelnemersveld. “Het is verheugend dat Sergey Tiviakov en Loek van Wely, de nummers twee en drie van Nederland, dit jaar weer deelnemen aan het NK. Mede daardoor wordt de editie van 2014 qua rating de sterkste aller tijden. Hiermee is het NK opnieuw een toonaangevend evenement op de Nederlandse sportkalender. Bij de vrouwen ontbreekt alleen titelverdedigster Lisa Schut, maar verder zullen alle toppers aanwezig zijn."

General Manager Claire van Campen-Vermeer van The Manor Hotel Amsterdam – Hampshire Eden waardeert vooral de verbreding die een onderdeel is van het evenement. “Met de plannen op cultureel gebied en de doelgerichte aanpak richting de jeugd kunnen vele bezoekers binnen onze muren geïnspireerd raken. Kennis en vaardigheden die opgedaan zijn bij het schaken zijn immers vaak ook op andere gebieden toepasbaar."

Het deelnemersveld ziet er als volgt uit ( # = Positie op de Nederlandse ranglijst per 1 mei):

8 Comments

 1. Avatar
  Aard mei 08, 2014

  Ik ben iets minder enthousiast dan de heren Rump en Van der Werf. Een enkelrondige achtkamp is zoiezo al een lachertje natuurlijk, maar bovendien bestaat er al jaren geen kwalificatiesysteem meer.

  Kan iemand mij vertellen waarom de Halve Finales destijds zijn afgeschaft?

  Prachtige toernooien waren dat, ik heb ze zelf regelmatig bezocht.

  Verder, waarom is zonder enige aankondiging een aantal jaren geleden het officieuze NK 90+ als nevenevenement geschrapt? Waren de deelnemers te lastig en veeleisend? Ik heb destijds de organisatie om uitleg gevraagd, maar nooit een antwoord gekregen.

  Ik hoop dat deze nevenactiviteit weer van de grond komt. Over 40 jaar hoop ik dan van de partij te zijn!

 2. Avatar
  JRV mei 09, 2014

  Vroeger was vast alles beter. Ik ben in elk geval blij dat er een organisatiecomite is opgestaan dat het voor elkaar heeft gekregen dat het NK op een mooie locatie en niet in een sporthal plaatsvindt en Tiviakov en Van Wely – toch geen zekerheidjes meer – bereid heeft gevonden deel te nemen. Het prijzengeld is volgens mij lager dan vorig jaar, dus wellicht is er startgeld? In elk geval ziet het eruit als een stijgende lijn! Keep up the good work!

  N.B. de site vermeldt de mogelijkheid een alternatief eigen NK te organiseren. Als Aard wil, kan hij de organisatie van het NK90+ op zich nemen!

 3. Avatar
  Lucas mei 09, 2014

  Aard, goede vraag. Ik zou ook wel willen weten waarom die halve NKs zijn afgeschaft. Misschien weet Hut dat nog? Die halve NKs gaven de gewone leden van de KNSB, die ook het NK in belangrijke mate bekostigen, althans theoretisch nog de mogelijkheid zich voor het NK te kwalificeren.

  Nu is het weer, zoals steeds de laatste jaren, volstrekt duister op welke wijze het deelnemersveld is samengesteld. Er staat aan het eind van het artikel iets over een Nederlandse ranglijst per 1 mei. Wanneer je die ranglijst opzoekt op schaakbond.nl vind je de volgende tekst:

  Ranglijst

  Voor de nationale schaaktop stelt de directeur sportief elke twee maanden na het uitkomen van de FIDE ratinglijst een ranglijst vast.

  De ranglijst die vervolgens wordt gegeven heeft 1 april als datum, daarnaast komen de posities niet overeen met de tabel hierboven. Voorts is het vreemd dat deze ranglijst twee maanden na het uitkomen van de maandelijkse FIDE ranglijst vastgesteld wordt.

  Is de website verouderd? Is de procedure gewijzigd? Bedoelt men hierboven met ranglijst misschien de FIDE ratinglijst? Dat zal het wel zijn, maar het blijft wat mistig.

  Verder: wel een leuk toernooitje natuurlijk! Jammer dat Timman en Smeets niet meedoen. Van Giri vraagt niemand zich blijkbaar meer af waarom hij niet meedoet. Enkelrondig is jammer. Wie krijgt vier keer wit? En tegen wie zwart?

  Maar wat me het meest opvalt is die opmerking over de breedtesport die weer op de kaart wordt gezet. Het lijkt haast of hier een stuk van de tekst is weggevallen. Heeft dat iets te maken met die plannen op cultureel gebied waar even later naar wordt verwezen? Maar hoe dan? Wat dan? Wie dan? Joost mag het weten.

 4. Avatar
  Klaas Schaak mei 09, 2014

  Als volger van het (top-)schaak vind ik het mooi dat de organisatie van het NK er in geslaagd is een zo’n sterk mogelijk deelnemersveld neer te zetten.

  Dat Anish Giri niet mee doet is jammer maar wel begrijpelijk. Giri heeft zich ten doel gesteld aansluiting te vinden bij de wereldtop en moet zich dus richten op confrontaties met die wereldtop.

  De opzet met halve finales is achterhaald, vind ik. De organisatie moet de vrije hand hebben een zo’n sterk mogelijk deelnemersveld te boeken.

  Het argument dat je je met halve finales, als gewone clubschaker, in theorie, voor het NK kan plaatsen is vergezocht, vind ik.

  In de huidige opzet kan je je ook plaatsen, in theorie: je moet gewoon goed genoeg worden om tot de beste 10 van Nederland te horen!

 5. Avatar
  Johan Hut mei 09, 2014

  Het afschaffen van de Halve Finales was puur bezuiniging. Nadat het budget van Leeuwarden 2005 naar Hilversum 2006 omhoog ging, ging het in de jaren daarna fors omlaag. Het schrappen van de HF was toch, ook al lagen de prijzen niet hoog, bij elkaar een aanzienlijke bezuiniging.

  Wat betreft de theorie dat iedereen zich via HF (en daarvoor regionale kampioenschappen) kan plaatsen, zit ik tussen Lucas en Klaas in. Regionale kampioenen een kans geven om zich met Van Wely en Tiviakov c.s. te meten, vind ik overdreven. Maar dat bijvoorbeeld de nummer 20 of 25 van Nederland zich ook eens kan plaatsen als hij in goede vorm is, vind ik wel mooi.

  Maar als anderen graag de sterkste tien van Nederland bij elkaar zien, zal ik daar niet tegen protesteren.

  Liever dubbelrondig dan enkelrondig? Ja, dan duurt het weer langer en wordt het duurder. Dubbelrondig zal samengaan met een lager deelnemeraantal. Bijvoorbeeld een dubbelrondige zeskamp, die slechts een dag langer duurt dan een enkelrondige tienkamp. Het NK is in de geschiedenis trouwens nooit dubbelrondig geweest. Bij de vrouwen wel.

 6. Avatar
  Aard mei 09, 2014

  Dan heb ik goed nieuws: de crisis is voorbij! Dus de Halve Finales kunnen weer in ere hersteld worden.

  @Johan: ik zeg ook niet dat het een dubbelrondige achtkamp moet worden. Een enkelrondige 12- of 14-kamp kan ook.

  Dit is werkelijk de meest treurige toernooi-opzet die je maar kunt bedenken. Ik denk juist dat je meer sponsorgeld binnenhaalt, als je voor een opzet met doorstroming kiest.

 7. Avatar
  Lucas mei 09, 2014

  Inderdaad! Halve Finales weer terug. Zeker nu het breedteschaak weer op de kaart gezet wordt, kunnen de Halve Finales logischerwijs niet meer ontbreken. Ik reken erop dat de KNSB deze omissie zo snel mogelijk corrigeert.

  Daarnaast moet het NK natuurlijk dubbelrondig worden. Je kunt niet verwachten dat de jeugd en de vele bezoekers geïnspireerd worden wanneer zoiets wezenlijks als het witvoordeel door een domme loting bepaald wordt. Qua kosten is de oplossing eenvoudig: gewoon twee partijen op een dag.

 8. Avatar
  Leo Kranenburg mei 14, 2014

  Het moet via internet toch heel makkelijk zijn om een paar kwalificatietoernooien te organiseren, waarmee iedereen die via zijn lidmaatschap meebetaalt aan dit kampioenschap ook een kans krijgt om mee te doen? Als dat er te veel worden, trek je een ondergrens qua rating en vul je die aan op volgorde van rating onder die grens. De beste 64 of 32 die uit deze strijd naar voren komen laat je via een knock-outtoernooi of via kleinere pools plaatsing afdwingen voor een dubbelrondige achtkamp. Niet alleen biedt dit meer liefhebbers een kans om zich met de top van Nederland te meten, het levert ook veel en veel meer spektakel op. Voor bezoekers, voor fans thuis en voor eventuele sponsors. Wie weet wil onze sterkste schaker dan ook wel weer eens een keertje meedoen!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.