BSV Bennekom kampioen OSBO en promoveert

BENNEKOM Het gehele seizoen stond ZSG (Zwolle) op kop in de promotieklasse van de OSBO. En het zag er lang naar uit dat zaterdag 10 mei in de slotronde thuis de titel kon worden behaald. Echter tegenstander SMB (Nijmegen), naast nummer twee BSV Bennekom, had ook nog een kans op de tweede promotieplaats.

En het pakte allemaal anders uit. BSV Bennekom ging met de titel (en dus ook de promotie naar de landelijke competitie) strijken. En hoe! Het won met 7-1 van Voorst en bleef daardoor ongeslagen. BSV Bennekom heeft door de dikke winst bovendien een straat aan bordpunten meer. Een feit dat nog nooit is vertoond in de geschiedenis van BSV Bennekom en zelfs uniek is in de schaakgeschiedenis van de gemeente Ede. Kortom: een unieke promotie van BSV Bennekom, dat niet voor niets drie keer per seizoen wordt getraind door internationaal meester Herman Grooten!

Met een prachtige zege van de in de promotieklasse debuterende Jelmer Wedholm namen de Nijmegenaren tegen Zwolle de leiding. Deze stonden ze tot grote vreugde van BSV Bennekom niet meer af en aan het eind stond er een fraaie 5-3 zege op het wedstrijdformulier.

Super allemaal voor BSV Bennekom. Want, de strijd tussen Voorst en Bennekom bleef lange tijd staan op 0-0. Echter, in de tijdnood voor de 40e zet ging het hard. De punten kwamen vlot binnen voor de schakers uit Bennekom. Uiteindelijk wonnen de mannen van teamcaptain Rini Kreeft met maar liefst 7-1. Vooral de tactische opstelling slaagde volledig. Het werd 4-0 aan de bovenste borden!

BSV Bennekom mag op een mooi schaakseizoen terugkijken. Na nwegen ronden behaalde het 15 matchpunten (6 winstpartijen en 3 gelijke spelen) en maar liefst 49½ bordpunt. ZSG behaalde ook 15 matchpunten, maar eindigde op slechts 41½ bordpunt.

Veel spelers van BSV Bennekom kregen, naast de kampioenmedaille, nog een extra prijs. Topscorer van de OSBO werd Andries Mellema (ZSG) met 7½ uit 8. Ed de Beule (Bennekom) met 7½ uit 9 werd tweede en koos onder groot applaus de traditionele ZSG prijs uit: een fles WC-eend.

Persoonlijke uitslagen

Voorst – BSV Bennekom 1 – 7

1. Michiel Jansen – Mike van Niel 0 – 1

2. Lars Dooper – Noël Bovens 0 -1

3. Marcel Kraaijkamp – Wim Thieme 0 – 1

4. Sven Pronk – Martin Markering 0 – 1

5. Rudy Bloemhard – Martijn Pauw ½ – ½

6. Jacques Kuiper – Hotze Tette Hofstra 0 -1

7. Henri Jansen – Eddy de Beule 0 – 1

8. Tom Molewijk – Benno van der Veen ½ – ½

Eindstand promotieklasse OSBO

1. Bennekom 15 – 49½ (k)

2. ZSG 15 – 41½ (p)

3. SMB 14 – 41½

4. Het Kasteel 10 – 38

5. UVS 2 9 – 36½

6. ASV 4 9 – 36

7. Voorst 9 – 34½

8. PSV/DoDO 6 – 34 (d)

9. Pallas 2 2 – 24 (d)

10. De Toren Arnhem 3 1 – 24½ (d)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.