HMC Calder sluit af met een overwinning

Met de hakken over de sloot heeft HMC Calder de laatste ronde gewonnen met 5.5-4.5 van Utrecht.

Dankzij een ouderwets staaltje competitievervalsing van En Passant, ze kwamen namelijk met gemiddeld 2161 op tegen Rotterdam, was dit slechts genoeg voor de vierde plek. Met deze vierde plek maakt HMC Calder nog steeds kans Europa in te gaan en daarom kunnen we dit seizoen opgetogen afsluiten.

Ander goed nieuws is dat Jasper zijn derde IM-norm heeft gehaald. In de laatste ronde hoefde hij er niet hard voor te werken, want na 1 zet werd al remise overeengekomen met Vincent Diepeveen, die daarmee ook een IM-norm haalde. Jasper heeft nu 3 IM-normen over 26 partijen, en heeft dus nog een IM-norm nodig voordat hij de titel kan aanvragen.

1.e4 g6=

Door afmeldingen van Benjamin Bok en Martijn Dambacher kwam HMC Calder verzwakt op, maar dit kan ook van Utrecht gezegd worden. Goed om te zien dat enkele talenten de kans kregen om zich te profileren in de Meesterklasse.

Rechts teamcaptain Henk Burg in een altijd leuke discussie met Vincent Diepeveen.

Ondergetekende had de eer om ons op voorsprong te zetten. In de opening tegen Tycho Dijkhuis was ik even de weg kwijt, maar met Pxc6 zag ik mijn kans schoon zijn structuur te verzwakken. Vervolgens kwam mijn paard winnen en kon ik enkele pionnen oppeuzelen. In de volgende stelling was het tijd om te oogsten.

Rob Schoorl sloot ook een fantastisch seizoen af met een strakke winstpartij op Hans Klip. Hiermee heeft hij 6.5 uit 9 en is hij onze topscoorder. Zijn partijen zijn ook nog eens een genot voor het oog. In een Ruy Lopez bouwde hij positioneel goed op op de damevleugel en verlegde hij vervolgens de aanval naar de koningsvleugel.

Schoorl, Rob – Klip, Hans

16. c4!

De pion op e5 wordt onder schot genomen en 17.c5 dreigt.

16…Bd4 17. Bxd4 exd4 18. e5 Ng4?

18…d3! Om de diagonaal te blokkeren was noodzakelijk.

19. Bxh7+! Kxh7 20. e6! fxe6 21. Ng5+ Kg8 22. Qxg4

En wit heeft een groot initiatief verworven.

22…Nf5 23. Qh5 Nh6 24. Qg6 e5 25. cxb5 axb5 26. Qh7+ Kf8

27. f4!

Betrekt de witte toren in de aanval.

27…e4 28. f5 Nf7 29. Rxc7

Rob maakt het in stijl af. 29. f6!

29…Qxc7 30. Ne6+ Rxe6 31. fxe6 Rd7 32. Qh8+ Ke7 33. exf7 1-0

Weer een mooie overwinning van Rob.

Een 2.5-0.5 voorsprong dus, maar boven enkele andere borden verschenen donkere wolken. Chiel van Oosterom zadelde Jeroen Bosch op met een geïsoleerde pion, waarvoor Jeroen nooit genoeg compensatie kreeg. Met enkele nauwkeurige zetten wist Chiel deze pion buit te maken, en het eindspel was niet te houden voor Jeroen.

Voor de eerste keer dat ik op een dartbaan speelde.

Christian Richter behaalde in een theoretische variant een prima eindspel met zwart tegen Pieter Nieuwenhuis. Toen een kwaliteit werd buitgemaakt zag het er rooskleurig uit, maar het paard was toch best sterk en bleek uiteindelijk voldoende compensatie voor de toren.

David van Kerkhof speelde aggresief tegen Joost Michielsen door zijn pion naar h6 op te spelen. Echte aanvalskansen kreeg hij niet, en Joost wikkelde op de damevleugel af naar een gelijkstaand eindspel. Daar viel voor beiden niets uit te halen.

Belangrijk voor een goede teamspirit: David van Kerkhof

Lars Vereggen fungeerde als last-minute invaller van Martijn Dambacher. Invallen is altijd lastig, maar Dharma speelde wel een erg strakke positionele partij. Hopelijk een goede les voor Lars.

Ons ander jeugdtalent, Mischa Senders, had geen zin in een ietwat inferieure stelling tegen Sebastian Halfhide en gooide er maar meteen alle 3 pionnen op de damevleugel tegenaan voor wat tegenkansen op de koningsvleugel. Na onnauwkeurig spel van wit werd het zelfs een serieuze koningsaanval en op zet 27 had Mischa zelfs mooi kunnen winnen:

4.5-3.5 voor HMC Calder!

Matchwinnaar Mischa Senders

Geert van der Stricht had het zwaar tegen Jelmer Jens. Hij werd genoodzaakt om een kwaliteit te offeren, maar kreeg hier wel een hele sterke loper voor. Genoeg compensatie kreeg Geert er niet voor, en op zet 29 kreeg Jens een gouden mogelijkheid om de partij te beslissen.

Spannend gevecht bij Geert en Jelmer. Op de foto de kritieke stelling van hierboven!

Niels Ondersteijn moest winnen van Menno Okkes om een IM-norm te behalen, maar er zat niet echt meer dan remise in. Toch een goed seizoen van Niels en met 6 uit 9 een belangrijke steunpilaar van ons goede resultaat.

Niels deed er alles aan maar Menno speelde goed.

HMC Calder kan dus terugkijken op een goed seizoen waarin het ruim boven de degradatiestreep is gebleven. En mocht En Passant, LSG, of Rotterdam niet naar de Europa Cup in Bilbao willen, dan krijgt HMC Calder recht op deze plek!

Met dank aan René Olthof voor de foto’s!

De partijen via de viewer:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.