Workshop mentale ondersteuning van jongeren in schaken

Tijdens het NK jeugd in Rotterdam heb ik de workshop ‘Mentale ondersteuning van jongeren in schaken’ gegeven. Bij dezen een verslag van deze bijeenkomst in combinatie met mijn opinie als schaker, coach en technisch coördinator bij SV Spijkenisse.

Wat willen we meegeven aan jongeren als het om schaken gaat? Met deze vraag begonnen we de workshop. Het is een vraag waar niet vaak bij wordt stilgestaan. Vanuit de schaakbond, vereniging, school en ouders zijn we allemaal bezig om kinderen schaken op een didactisch verantwoorde manier te leren. Alleen, nogmaals de vraag, wat willen we de jeugd meegeven? Gaat het er alleen om goed te leren schaken of is het meer dan dat?

Schaken is in mijn optiek meer dan alleen een denksport waar leren schaken centraal staat. Het is voornamelijk een middel. Een middel om jongeren te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Op sociaal, cognitief en emotioneel vlak. Denk aan het maken van nieuwe vrienden en vriendinnen, concentratie en aandacht, sportiviteit, analytisch en reflectief vermogen, omgaan met tegenslagen, en meer. Lees verder (pdf)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.