Reinderman Nederlands Kampioen Fischer Random

Voor de elfde keer organiseerde schaakvereniging Fischer Z vandaag het Open NK Fischer Random. Net als in 2010 won Dimitri Reinderman (6.5/7), voor Yasser Seirawan (6) en Piet Peelen (5.5). Lucie van der Vecht won de damesprijs, Fred Avis de ratingprijs.

Bij Fischer Random moet je vaak vanaf de eerste zet al nadenken. Zo ben ik online al eens in een paar zetten matgezet (of nouja, dameverlies) en vandaag gaf iemand op de tweede zet op na 1.f3 e5? 2.Lxa7 (paard op a8, toren op b8). Ondanks mijn 6.5/7 ging het bij mij ook vaak (bijna) mis. In de tweede ronde wist ik TPf vs TPh te winnen: ik gaf mijn paard weg, tegenstander zag het niet en gaf zelf zijn paard weg. Een ronde later tegen Piet Peelen gaf ik vlak na de opening twee pionnen weg en kwam ik in dit hopeloze eindspel terecht.

Piet vergat pion h5 op te halen en nadat ik diverse keren net geen toren verloor of mat ging kwam deze stelling op het bord.

Na 1…Dd2+ 2.Kb3 a2 werd remise overeengekomen. Phew!

Tegen twee outsiders wist ik met veel moeite te winnen. Ondertussen wist Dennis de Vreugt, die met 4 uit 4 begonnen was, een eindspel van toren en twee pionnen (b+e) tegen toren remise te houden tegen Stefan Kuipers. Ik mocht het met wit tegen Dennis proberen, gaf een pion weg maar kreeg toch wat compensatie.

Na 1.a4 a5 2.Pc6+! vertrouwde Dennis slaan niet, maar na 2…bxc6 3.Db6+ Kc8 4.Dxc6+? Pc7 5.Lxf7 Ta6 wordt de loper op f7 ingesloten met d5, dus had ik eeuwig schaak moeten houden met 4.Lxe6+ Lxe6 5.Dxc6+ . Dennis deed 2…Kc7 maar ik wist de pluskwaliteit in een punt om te zetten. Zo waren er in de laatste ronde nog vier kandidaten voor de eerste plaats:

Rijnaarts (5) – Reinderman (5.5)

Seirawan (5) – Peelen (5.5)

Seirawan had in de derde ronde van Rijnaarts verloren maar was goed teruggekomen en door ook nog Peelen te verslaan kwam hij op zes punten. Ik kreeg een onduidelijke (maar misschien wel iets mindere) stelling tegen Sjef, maar had wel meer tijd en ik wist van zijn fouten onder tijdsdruk te profiteren. Na NK Algemeen, NK Teams en NK teams snelschaken mijn vierde Nederlandse titel dit seizoen!

Seirawan verslaat Peelen in de laatste ronde.

De eindstand

5 Comments

 1. Avatar
  Twaburov mei 24, 2014

  Helaas geen aankondiging gezien van dit toernooi.

  Nu nog het NK Schaakvoetbal Dimitri!

 2. Avatar
  Dimitri mei 24, 2014

  Als ik nou 6 uit 6 heb op het NK algemeen kan ik misschien wel de laatste ronde overslaan om aan het NK schaakvoetbal mee te doen ;)

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.