NBSB Snelschaken Veldhoven 2014

Enkele maanden later dan normaal, vond ook dit jaar (dat gelukkig wel) het snelschaken voor clubteams weer plaats in Veldhoven. We waren dit jaar met 8,1 enthousiaste stukkenjagers en besloten het winnende team van vorig jaar intact te laten. Anne Haast, Mart Nabuurs, Bram van den Berg, Mark Clijsen en Frans Konings (in deze volgorde) gingen de uitdaging aan.

Dat zijn er vijf zie ik u denken, speelde het andere team dan met drie spelers? Nee, maar Anne moest eerst training geven in België en hoopte op tijd te zijn voor de laatste rondes, waarover later meer. Om de druk niet teveel bij onszelf te leggen noemden we onszelf Stukkenjagers 2.

Het eerste team bestond vandaag uit Maurice Peek, Cor van Dongen, Tijmen Kampman en Winifred Paulis.

Het leuke van het snelschaken in Veldhoven vind ik dat je relatief snel in het toernooi je concurrenten treft, maar aangezien alles op bordpunten gebeurt is dat nog geen garantie voor een overwinning. Het zal niet de eerste keer zijn dat we een zeker lijkende titel in de laatste rondes weggeven tegen lager geklasseerde teams. Met name omdat elf rondes lang bier drinken veel concentratie vergt en de jaren gaan nu eenmaal ook tellen.

Dit jaar deden er 21 teams mee, ongeveer even als vorige jaren zegt mijn gevoel.

Grote afwezige was toch wel HMC, een grote club en dan moet het toch mogelijk zijn een team af te reizen naar Veldhoven, het is namelijk om de hoek. Daarnaast strijden wij (het 2e team) de laatste vijf jaar met HMC om de titel en dat is altijd leuk, spannend en gezellig in een immer vrolijke ambiance, om die reden vind ik het jammer dat ze er niet bij zijn. Daarnaast was het toernooi dit jaar verzet (zeg maar op verzoek van HMC) en in mijn ogen kun je het dan helemaal niet maken om op zo’n dag geen team af te vaardigen, maar goed genoeg hierover.

Zoals elk jaar werden we vrolijk welkom geheten door de Voerendaalse vrienden die aan de bar alvast aan het inslaan waren, Alan van der Heijden had zijn eerste witbier ook weer te pakken. Wij worden wat ouder, dus begonnen we met drie koffie en een appelsap.

Gedurende de rest van de dag stapte de rest van mijn team op het bier over, dus ook met de consumpties zat het wel goed. De eerste ronde werd voorgelezen en we konden aan de slag, uiteindelijk bleek SJ1 onze concurrent voor de titel.

Sinds twee jaar onze barman Pierre bij dit jaarlijkse uitje, ik zie hem vaker dan de meeste schakers 😉

In het kort de wedloop:

Ronde 1: wij 4-0 en zij ook, equal voor nu

Ronde 2: wij 4-0 en zij 3-1, 1 bp los.

Ronde 3: wij 3,5-0,5, Mark liet als eerste iets liggen, zij 3-1, 1,5 bp los.

Ronde 4: wij 2,5, Mart remise en ik een nul, zij 1,5, we speelden tegen elkaar, 2,5 bp los.

Ronde 5: wij 2,5, ik zat er doorheen na mijn vorige nul en pakte er nog 1, Mart zat ook in zijn remise tendens, gelukkig won het 1e slechts met 2,5, dus nog steeds 2,5 bp los.

Ronde 6: wij 3,5 tegen Alan vd Heijden en co, zij 2-2, 4 punten los.

De weg naar de titel leek geplaveid zie ik u denken, maar wij staan er om bekend vooral in de ochtendrondes dwars door het veld heen te gaan en later op de dag in minder nuchtere toestand wat hele en halve punten te verkwisten (met alle respect naar onze tegenstanders uiteraard).

Anyway vier punten los en klaar voor de break, even naar onze favoriete snackbar in Veldhoven, speciaal voor de uitgehongerde mensen, kwart voor 2 sharp gingen we door met het vervolg.

Echter pas nadat we het verhaal van Rudy Simons hadden aangehoord,

hij vroeg om de microfoon bij de aankondiging van de volgende ronde. Vervolgens deelde hij mee dat hij niet graag in het openbaar praat en al helemaal niet als het gaat om het melden van zulks nieuws!

Foto van René Olthof

Jan Mascini is donderdag 22 mei op 75-jarige leeftijd overleden. Jan was als schaker bij veel toernooien aanwezig. Aanwezig in elke zin, hij was gebrand op een goed resultaat, schaakte derhalve nog fanatiek, kon uiteraard prima met zijn verlies overweg. Genoot voorts van het spel (een liefhebber inderdaad), keek graag met anderen mee en was altijd in voor een praatje over het een of ander. Ik kende Jan slechts zijdelings, maar genoot altijd als hij meedeed met een toernooi, we keken altijd even bij elkaar en praten onder het genot van vaak nog even na over hoe deze dag nu was. Jan we zullen je ontzettend gaan missen, heel veel sterkte aan familie en al zijn vrienden.

De minuut stilte waarbij de hele zaal ging staan, was dan ook een mooi gebaar, helaas heb ik hier geen foto van kunnen vinden, maar misschien toont dat juist wel het respect.

Foto afkomstig van Frans Peeters

De 7e ronde vervolgens waarvan Frans later meldde dat dit toch wel de zwaarste ronde was. Hij had afgelopen weekend nog met Jan gepraat bij het WLC toernooi en hij leek in goede gezondheid en niks leek een vervolg van dat gesprek in de weg te staan, het heeft helaas niet zo mogen zijn. Ik moet zeggen dat ik ook moeite had me op mijn partij te richten na de woorden van Rudy, anyway.

Ronde 7: wij 2,5-1,5, zij 4-0, SJ1 leek op stoom gekomen te zijn, slechts 2,5 bp zaten er nog tussen.

Ronde 8: wij 3-1 een prima uitslag, maar de 4-0 van SJ1- was beter, 1,5 bp nog met 3 rondes te gaan.

Ronde 9: Wij keken al of Anne er bijna was, want een verse kracht konden wij wel gebruiken in deze strijd, voor nu moesten we het zelf doen, wederom een 3-1 overwinning, gelukkig liet het eerste ook een puntje liggen en behielden wij onze 2,5-1,5 voorsprong.

Ronde 10: Kwam niet de kentering, ze stonden bij ons op het menu, maar met een 4-0 verwezen wij ze terug, het 1e hield echter gelijke tred door ook met 4-0 te winnen. 1,5 punt voorsprong met de laatste ronde te gaan.

Ronde 11: Gelukkig was Anne binnen gekomen, zodat we onze joker op konden stellen en die andere joker (ik dus) er uit konden halen, bij een 3-0 voorsprong was het zeker, Mark gaf vervolgens een totaal maar dan ook totaal gewonnen stelling uit handen, wat voor ons niks meer uitmaakte, maar voor onze tegenstanders de Kemppion B wel zeker.

Zij wonnen nu namelijk met een miniem verschil de B-groep, nogmaals van harte!

SJ 1 kwam met een 2-2 tegen de Drie Torens zeker niet dichterbij, uiteindelijk was het gat derhalve 2,5 punt.

Een volkomen verdiende en ruime zege onzerzijds.

Hieronder de top 5 en de beste drie individuele scores per team:

A-poule

1. Stukkenjagers 2 35,5

2. Stukkenjagers 1 33

3. Veldhoven 1 31,5

4. Eindhoven 1 30

5. WLC 1 en Voerendaal 2 23,5

B-poule

1. Kemppion 22 (buch 257)

2. TSV Rochade 22 (buch 213)

3. De Vughtse Toren 21,5

4. Helmond 2 17,5

5. Triple-Pion 17

Beste spelers

Bord 1:

1. Thijs Laarhoven 10

2. Henk Temmink 9

3. Guus Bollen 9

Bord 2:

1. Luuk van Kooten 10,5(!)

2. Cor van Dongen 10

3. Mart Nabuurs 10

Bord 3:

1. Tijmen Kampman 9

2. Erik van Eijndhoven 8,5

3. Henk van Evert 8

Bord 4:

1. Jos Sutmuller 9

2. Mark Clijsen 8

3. Ralf Weijers 8

Organisatie bedankt en uiteraard zijn alle uitslagen en de foto’s te vinden op de site van Veldhoven

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.