Hing Ting Lai wint match tegen Paul van der Sterren

Op zaterdag 24 mei werd de vierde en laatste partij van de match tussen Paul van der Sterren en Hing Ting Lai gespeeld. Bij een 2-1 tussenstand in het voordeel van Hing Ting moest Paul met wit winnen om de eindstand gelijk te trekken, terwijl bij iedere andere uitslag de match in het voordeel van de jonge uitdager zou zijn beslist.

Het eerste scenario leek lange tijd het meest waarschijnlijk, want Paul kwam na een door Hing Ting suboptimaal gespeelde opening met aanzienlijk voordeel uit de opening. Na 37. …. Tce8 stond het zo:

Na 38. Pc4 waardeert Fritz de stelling op +2,14 voor wit. Echter:

38. Tg3?!

Een minder gelukkig veld voor de toren.

38. …. Df4!; 39. Df1? Txe3!

En wel hierom! Na deze fraaie schwindel begon een aanzwellende menigte belangstellenden, van wie bezoekend IM Rini Kuijf de meest prominente was, zich voor de monitor te verdringen om maar niets van het spektakel te hoeven missen.

40. fxe3

40. Txe3 Dxd4+; 41. Kb1 Txe3; 42. fxe3 Dxc5.

40. …. Dxg3; 41. Df4 De1?!

Beter 41. …. Dxe3; 42. Dxe3 Txe3; 43. Ta5 Te7.

42. e4 Lxe4; 43. Te5 Txe5; 44. dxe5 Lf5; 45. h6 De2?!

Niet de beste. Na het subtiele 45. …. c5! (+1,35 voor zwart volgens Fritz) zit wit dringend om een zet verlegen. Nu is remise onontkoombaar.

46. Dd4 Dd3; 47. Dxb4 Dc2+; 48. Ka3 Dc1+; 49. Ka2 Dc2+; 50. Ka1 Dc1+

En remise overeengekomen, waarmee de eindstand op 2,5-1,5 voor Hing Ting werd vastgesteld.

Paul incasseerde zijn matchverlies als de gentleman die hij is. Tijdens de ceremonie protocollaire sprak hij lovende woorden over zijn tegenstander en verklaarde veel plezier aan de match te hebben beleefd. Mij viel de eer ten deel om uit zijn handen het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Terug in het strijdperk te mogen ontvangen. Ik heb het al bijna uit ….

Terugblik op de match

Het idee voor de match ontstond, zoals zoveel goede ideeën, aan de borreltafel, waar ik samen met mijn goede schaakvriend René Pijlman met enige regelmaat de toestand in de schaakwereld bespreek. Mijn oog was gevallen op het kersttoernooi te Groningen, waar het al enige jaren traditie is dat getalenteerde jongeren als Jorden van Foreest en Nick Maatman leerzame matches spelen tegen ervaren grootmeesters, en onder het aloude adagium ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ leek het me leuk en leerzaam om voor mijn protegé Hing Ting Lai iets dergelijks te organiseren. Ter plekke werd een matchcomité opgericht. Op zoek naar een geschikte tegenstander viel al snel de naam Paul van der Sterren, wiens speelstijl ongeveer identiek is aan die van Hing Ting. Desgevraagd verklaarde Paul even aan het idee te moeten wennen, maar zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hij hapte toe.

Aanvankelijk maakte ik me wel wat zorgen over de mogelijke uitslag. Een half jaartje geleden eindigde de match tussen Jan Werle en Nick Maatman in een 4-0 overwinning voor de grootmeester, en de gedachte om Hing Ting aan dergelijke cijfers bloot te stellen viel mij zwaar. Ik had me geen zorgen hoeven maken. Tijdens zijn eerste witpartij boekte hij een tamelijk soepele plusremise en in de tweede kon hij profiteren van een, laten we zeggen, sterk voor verbetering vatbare zet van zijn grootmeesterlijke opponent. Het moet gezegd, in zijn beide zwartpartijen kwam hij matig tot slecht uit de opening en was het slechts aan zijn taaie vindingrijkheid te danken dat die binnen de remisemarge bleven. Me dunkt dat daar in de komende jaren nog veel winst is te behalen ….

Rest mij iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het succes van deze match hartelijk dank te zeggen. Voor Hing Ting is het een prachtige en waardevolle ervaring geweest!

2 Comments

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.