BSV Bennekom wint OSBO Cup en pakt de dubbel

BENNEKOM – 10 mei en 31 mei 2014! Het zijn historische datums in de geschiedenis van de Bennekomse Schaakvereniging, kortweg: BSV Bennekom.

Op de tiende werd de club voor het eerst kampioen van de OSBO en dwong het eindelijk promotie af naar de KNSB. En op de 31e werd de winst van de OSBO Cup 2013 geprolongeerd. En dat betekende de dubbel! Uniek! Niet echter in de OSBO, waar eerder UVS (1981), SMB 3 (2001), SV Wageningen 2 (2002) en Denk en Zet (2012) hetzelfde presteerde,

Teamfoto: Het team van BSV Bennekom dat de OSBO Cup prolongeerde. V.l.n.r.: Ed de Beule, teamcaptain Rini Kreeft, Benno van der Veen, Martin Markering, Hotze Tette Hofstra

Wat ging er veel aan vooraf. De voorbereiding was perfect. Een super mooi verhaal van Erik Wille in De Gelderlander over BSV Bennekom. Ook over de kans op de dubbel. Betere motivatie was niet denkbaar, ook al omdat toch weer de digitale snelweg werd gebruikt.

Het liep in Arnhem, waar ASV weer een sterke organisatie neerzette, voortreffelijk. De loting leverde

De Toren 3 als tegenstander in de halve finale. In die wedstrijd gingen Hotze Tette Hofstra en Ed de Beule als een geoliede trein. Toen de teamcaptain na een kleine drie uur spelen arriveerde, stond het al 2-0. En dan? Benno van der Veen en Martin Markering stonden goed tot beter. Tja, nog een eitje dan? Niet dus!

In tijdnood van beiden kwam de Arnhemmers sterk terug. Martin gaf een loper weg, Benno keek aan tegen een lastig pionneneindspel met elk een loper. Het ging langs afgronden. Hij moest alles uit de kast halen. Martin verloor helaas, dus 2-1 en de 2-2 plus barrage was dichtbij. Gelukkig vond Benno de goede weg terug en haalde glunderend de eindstreep. Finale, zoals in 2013! En die gaat tegen PSVDoDo, dat met 3-1 won van ASV 4.

Eindfase tegen De Toren: Eindfase tegen De Toren 3. Iedereen kijkt ademloos toe.

Vanaf circa drie uur, na een voortreffelijk lunch en de teambespreking buiten, moest het gebeuren. PSVDoDo liet hun sterkste man en teamleider Ewoud ’t Jong buiten het team. BSV Bennekom koos voor een tactische opstelling, met Hotze Tette op bord 2 en Ed op bord 3. Martin bemande bord 1 en Benno bord 4. Amper twee uur later was het 1-0 door Ed de Beule. Hij walste met een fraai torenoffer in vijftien zetten over de koning van Kasper Dokter heen (zie partij).

De Beule, Ed – Dokter, Kasper

1. d4 d5 2. Lf4 Pf6 3. e3 g6 4. Pf3 Lg7 5. Ld3 Pbd7 6. Pbd2 c5 7. c3 b6 8. h4 Lb7 9. Pe5 O-O

10. h5! Pxe5 Niet de juiste reactie, want 10…Pxh5 kan best wel. Vervolg bijvoorbeeld: 11. Txh5 gxh5 12. Pxd7 Dxd7 13. Dxh5 f5! 14. O-O-O en het staat gelijk, al kan wit wel zijn aanval daarna opnieuw inzetten.

11. dxe5 Pd7 11…Pxh5 12. Txh5

12. hxg6 fxg6

Iets minder erg is 12…hxg6 Wit houdt nu simpel aanval. Bijvoorbeeld: 13. e6! c4 14. exf7+ Kxf7 15. Lxg6+! Kxg6 16. Dg4+ Kf7 17. Pf3 Pc5 18. Th7 Pd3+ 19. Kf1

13. Txh7! Lxe5

Een slechte reactie. Het is uit. 13…Kxh7 gaf nog even wat lucht. Een vervolg kan zijn: 14. Dh5+ Kg8 15. Lxg6 Txf4 16. exf4 Pf6 17. exf6 exf6 18. O-O-O Kf8 maar ook hier staat wit goed tot gewonnen.

14. Dg4 Lg7 15. Txg7+ 1-0

Ondertussen loerde Hotze Tette tegen Olger van Dijk op kansjes. Echter waren er ook foutjes. Gelukkig profiteerde de Puttenaar niet én herpakte Hotze Tette zich. Hij greep de macht, kreeg een loper tegen twee pionnen en voelde zich als een vis in het water. Geen kans meer voor Olger en dus 2-0. Kat in het bakje dus? Neen! In tegendeel.

Het werd spannend en spannender dan spannend. Benno redde het niet tegen Robin van Ee. Na de opening was het al wat lastig en toen de koning onder vuur werd genomen, was er geen blussen tegen. En omdat Martin ook had verloren (hij leek zich te bevrijden, maar het ging in tijdnood toch nog fout), was het 2-2.

Barrage via snelschaken met omgekeerde kleur en drie minuten plus toevoeging van vijf seconden per zet per speler. BSV Bennekom, getraind door ‘’meester’’ Herman Grooten, was licht in het voordeel, omdat 2-2 genoeg was. Het vierde bord regulier zou dan afvallen en daar verloor Benno, dus bleef 2-1 staan.

Teamcaptain Rini Kreeft zag de barrage van kleine afstand met groot vertrouwen tegemoet. Want, het team telde vier sterke vluggeraars. En het klopte.

Snelschaken tegen PSVDoDo: De barrage van BSV Bennekom tegen PSVDoDo liep goed af. 3-1 winst.

Benno nam wraak en zette Robin mat. Ed won een licht stuk en kreeg er van Kasper een toren bij cadeau: 2-0. Hotze Tette kwam snel beter te staan tegen Olger, graaide wat materiaal er bij en daarom staakte Olger de verloren strijd. Dus 3-0 en was de OSBO Cup geprolongeerd. Na het kampioenschap OSBO was de dubbel het heerlijke toetje. Jammer nog dat Martin zijn goede positie andermaal niet kon verzilveren. Pleister op de wonde was de teamprestatie, het winnen van de Cup.

Wedstrijd tegen Putten: In de wedstrijd tegen PSVDoDo moest BSV Bennekom (rechts) de titel pakken. Het werd 2-2.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.