Last-minutetoppers naar Bussum

Het Pinkstertoernooi in Bussum is in de 29e editie voor het eerst geen weekendtoernooi, maar een eendagsrapidtoernooi, op Tweede Pinksterdag. Roeland Pruijssers was in De Gooi- en Eemlander al tot favoriet uitgeroepen, toen zich op het laatste moment nog vier sterke spelers aanmeldden: de Nederlandse grootmeester Harmen Jonkman, zijn Peruviaanse zwager en collega-grootmeester Georgui Castaneda, de Russische topgrootmeester Vladimir Episjin en vluggerbeest Manuel Bosboom.

De volledige deelnemerlijst is hier te vinden.

Hieronder de voorbeschouwing in De Gooi- en Eemlander van vrijdag.

Het zal even wennen zijn, na bijna dertig jaar is het Pinkstertoernooi van het Bussums Schaakgenootschap geen weekendtoernooi meer. Het wordt alleen nog op Tweede Pinksterdag (maandag) gespeeld en de schakers gaan niet lang nadenken, zoals ze zo graag doen, maar krijgen voor elk van hun zeven partijen twintig minuten bedenktijd toegewezen.

Schaken moet sneller worden, is de trend, maar dat is in Bussum niet de reden voor deze wijziging. Er is deze keer gewoon minder sponsorgeld beschikbaar. De eerste prijs is van twaalfhonderd euro teruggebracht naar tweehonderd en de club begreep wel dat topschakers daarvoor geen vier dagen komen spelen. Op de deelnemerslijst staat nog wel één grootmeester, namelijk de 24-jarige Roeland Pruijssers uit Apeldoorn. Hij is de nummer zestien van Nederland en op grond daarvan topfavoriet in dit toernooi. De nummer twee is Bruno Carlier, speler van Rotterdam, maar tot voor kort van En Passant (Bunschoten-Spakenburg) en van 1998 tot 2001 van BSG. Een oude bekende dus in Bussum. De schaker uit Hollandsche Rading staat 27e op de Nederlandse ranglijst. Hij won in zijn leven al meer dan honderd toernooien met verkort speeltempo en mag dus een serieuze concurrent van Pruijssers genoemd worden. Die toernooiwinsten zijn al wel van een tijdje geleden voor de 57-jarige Carlier, maar hij geldt nog steeds als vingervlug en levensgevaarlijk.

De hoop van de organiserende vereniging is gericht op Robert Ris, nummer 49 van Nederland, die bij BSG aan een van de hoogste borden speelt. Aan die posities op de Nederlandse ranglijst moet niet te veel waarde worden gehecht, Ris zou het toernooi heel goed kunnen winnen.

Een andere Gooise club, Sopsweps’29, schuift Jan Roebers naar voren. De 49-jarige voormalige jeugdtopper uit Zaandam had het schaken allang vaarwel gezegd, maar werd vorig jaar gestrikt door Sopsweps’29, dat als specialiteit heeft ex-schakers terug aan het bord te brengen.

Het toernooi wordt zoals altijd gespeeld in het denksportcentrum aan de Nieuwe Englaan en duurt van tien tot vijf. Het maximum van zestig deelnemers is nog niet bereikt, maar dat scheelt niet veel. Tegelijkertijd wordt er in een andere zaal een toernooi gespeeld met dezelfde opzet, maar met basisscholieren als deelnemers. Jeugdschaak is de basis voor topschaak.

De nieuwe formule is niet meteen die voor de komende jaren. Bij BSG, dat reguliere inkomsten en sponsorinkomsten heeft, blijft men de besteding daarvan evalueren. Een terugkeer naar het traditionele weekendtoernooi blijft een serieuze optie.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.