R6. Norway Chess, eerste overwinning voor Topalov

Resultaten ronde 6

Levon Aronian – Anish Giri ½-½

Sergey Karjakin – Magnus Carlsen ½-½

Alexander Grischuk – Peter Svidler ½-½

Veselin Topalov – Vladimir Kramnik 1-0

Simen Agdestein – Fabiano Caruana ½-½

Indelingen ronde 7 (10 juni)

Peter Svidler – Simen Agdestein

Magnus Carlsen – Alexander Grischuk

Anish Giri – Sergey Karjakin

Vladimir Kramnik – Levon Aronian

Fabiano Caruana – Veselin Topalov

Stand na ronde 6

Verslag ronde 6 van de toernooiwebsite

12 Comments

 1. Avatar
  Lucas juni 10, 2014

  Giri houdt zich goed staande tussen de groten der aarde. Nog drie partijen.

 2. Avatar
  Erik de Beer juni 10, 2014

  Nou nou, hij had laatste moeten staan als Caruana en Topalov gewoon van hem hadden gewonnen. Maar ach, soms zit het mee.

 3. Avatar
  Richard Vedder juni 10, 2014

  Als "als" telt had hij ook van Agdestein gewonnen en dan stond ie ook geen laatste. Hij staat gewoon keurig op 50% en wie weet wint hij het toernooi nog!

 4. Avatar
  Lucas juni 10, 2014

  Het wordt voor Giri (en zijn fans) sowieso een interessante week. Vanmiddag met wit tegen Karjakin, die bijna onverslaanbaar is. Durft Giri tegen hem wat risico te nemen? Donderdag met zwart tegen Grischuk, die naar eigen zeggen vreselijk uit vorm is. Kan Giri hiervan profiteren? Tenslotte vrijdag met wit tegen Svidler, die tot dusver geen geweldig toernooi speelt. Misschien heeft Giri (als jongste deelnemer) dan nog wat meer energie over?

 5. Avatar
  Lucas juni 10, 2014

  @Erik, eigenlijk is "zich goed staande houden" nog een understatement:

  – Met zwart remise tegen wereldkampioen Carlsen, zonder echt in gevaar te zijn geweest.

  – Met zwart remise tegen de underdog Agdestein, van wie tot dusver nog niemand wist te winnen, ook de witspelers niet!

  – Met wit verloren van Kramnik. Geen beste partij, maar ook geen grote schande, lijkt me.

  – Met zwart remise tegen Caruana, na een ongelooflijk hard en interessant gevecht.

  – Met wit gewonnen van oud-wereldkampioen Topalov, door op het juiste moment met een riskante zet "het geluk af te dwingen". N.B. heb je wel eens met Houdini naar de partijen van bijv. Tal gekeken…?

  – Met zwart een plus-remise tegen Aronion, nr. 2 van de wereld.

 6. Avatar
  Erik de Beer juni 10, 2014

  Hm…als ie van Adgestein had gewonnen en van Caruana en Topalov had verloren, dan stond ie ook laatste ;).

  Met wit tegen Karjakin, ik houd m’n hart vast. De eerste 2 witpartijen waren niet om aan te gluren. Altijd maar achteruit, geen initiatief. Giri is geen speler van de Nederlandse school.

 7. Avatar
  Erik de Beer juni 10, 2014

  Knap dat ie met zwart makkelijk remise maakt tegen Carlsen en Aronian. Maar daarbij moet ik ook opmerken dat Carlsen en met name Aronian niet in beste vorm zijn. Tegen Kramnik en Topalov had ik het idee dat hij geen idee had wat ie aan het doen was. Tegen Caruana was inderdaad spannend, maar het was Giri die in het middenspel best grote fouten maakte, maar daar werd om één of andere reden niet van geprofiteerd.

 8. Avatar
  Richard Vedder juni 10, 2014

  Ze maken blijkbaar allemaal fouten, maar wij Nederlanders rekenen alleen Giri zijn fouten aan…

  Als Giri van Agdestein had gewonnen had Agdestein een halfje minder gehad en stond ie op onderling resultaat onder Giri :)

 9. Avatar
  Lucas juni 10, 2014

  Giri is geen speler van de Nederlandse school.

  Dat is een interessante opmerking. Bestaat er in de schaakwereld zoiets als een "Nederlandse school"? Ik heb daar nog nooit van gehoord.

  Als ik denk aan de Nederlandse topspelers in het verleden (Euwe, Donner, Timman, Piket, Van Wely), dan zie ik eigenlijk alleen maar verschillende speelstijlen voor me. Wat zou die Nederlandse school dan moeten zijn?

  Erik, hoe zie jij dat?

 10. Avatar
  wimw juni 10, 2014

  Giri beschikt wel over een zekere Nederlandse humor. Gevraagd naar zijn geluk in de partij tegen Topalov heeft hij volgens mijn informatie geantwoord : "Ze zijn niet zo jong meer, op een bepaald moment raken ze de controle kwijt".

 11. Avatar
  Erik de Beer juni 10, 2014

  Ik weet eigenlijk niet of zoiets bestaat als een Nederlandse school. Maar als je Nederlandse schakers vergelijkt met bijvoorbeeld de Duitsers, dan valt wel op dat Duitsers heel anders spelen dan Nederlanders. Duitsers spelen in mijn ogen veel degelijker en saaier (zelfs met wit) terwijl Nederlanders eigenlijk altijd voor het initiatief gaan en niet op remise spelen.

  Maar ik snap ook wel dat wanneer je bij de top behoort, dat je dan met meerdere speelstijlen overweg moet kunnen. Helaas vind ik Giri de afgelopen jaren iets te veel eenheidsworst geworden. Vandaag is daar helaas wel een bevestiging van.

 12. Avatar
  Lucas juni 10, 2014

  Erik, heb je wel naar de goede partij gekeken? Giri speelde een prachtige lange partij. Hij had natuurlijk honderd keer de remise kunnen accepteren. Maar hij wilde méér, wat hem siert. Dat hij uiteindelijk verloor door een blunder is verder niet belangrijk.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.