Geurt Gijssen erelid van de KNSB

Geurt Gijssen is vandaag tijdens de vergadering van de bondsraad benoemd tot erelid van de KNSB. Hij is daarmee op dit moment het vierde erelid (in leven) van de bond, na Jan Timman, Herman Hamers en Joop van Oosterom.

(Geurt Gijssen met Loek van Wely tijdens de loting voor het Nederlands kampioenschap 2001. Foto: Johan Hut.)

Gijssen is in Nederland de arbiter met de grootste staat van dienst en heeft ook wereldwijd grote faam opgebouwd. De volgende gegevens verzamelde ik eerder voor de Canon van het Nederlandse schaak op deze site.

Gijssen werd in 1934 geboren als zoon van Nederlandse ouders in Emmerich (Duitsland). Na de oorlog verhuisde het gezin terug naar Nederland, waar Gijssen later wiskundeleraar werd.

Het Nederlands jeugdkampioenschap 1973 was zijn debuut als arbiter op nationaal niveau. Daarna volgden het open NK, het IBM-toernooi, het Europees jeugdkampioenschap (Groningen), Nederlandse kampioenschappen en het wereldtoptoernooi in Tilburg (Interpolis).

Gijssen bereikte als arbiter het allerhoogste niveau, hij leidde de matches om het wereldkampioenschap tussen Kasparov en Karpov in 1987 (Sevilla) en 1990 (New York/Lyon). Later volgden de WK-matches Karpov-Kamski 1996, Karpov-Anand 1998, Kramnik-Topalov 2006 en het FIDE-WK in 1999 in Las Vegas. In 1998 was hij voor het eerst hoofdarbiter bij de Olympiade (Elista), wat hij later nog enkele malen zou zijn.

Geurt Gijssen geldt wereldwijd als misschien wel de grootste autoriteit op het gebied van spelregels. Hij is voorzitter van de spelregelcommissie van de FIDE en heeft een vraag- en antwoordrubriek op de site chesscafe.

In 2009 zei Gijssen in een interview met Eric van Reem (Schaakmagazine) op de vraag waar een goede arbiter aan moet voldoen: “Een arbiter moet zorgen voor optimale omstandigheden voor de spelers, dat is zijn eerste taak. Verder zijn een aantal D’s belangrijk: discretie, diplomatie en deskundigheid.”

Onze dank gaat uit naar SGS-voorzitter Jeroen Schuil, die het nieuws als eerste meldde op Utrechtschaak.

7 Comments

 1. Avatar
  Lucas juni 14, 2014

  Een terechte benoeming! Dat ook Timman en Van Oosterom erelid zijn, is makkelijk te begrijpen. Alleen van Hamers kan ik me de reden van zijn erelidmaatschap niet herinneren. Wie weet dat?

 2. Avatar
  jkrabbenbos juni 15, 2014

  Dat zou in de notulen van de Bondsraad van 19 november 2005 moeten staan. En die heb ik helaas niet. Een snelle Google leverde alleen een verslag van de RSB op waarin dit staat:

  "Voor zijn vele goede werk wordt het zojuist afgetreden bestuurslid H.G.E. Muhren benoemd tot lid van verdienste en met luid applaus wordt oud-voorzitter, rots in de branding en toeverlaat bij alle problemen Herman Hamers benoemd tot Erelid."

 3. Avatar
  suske juni 15, 2014

  Geurt is nog steeds actief. Een maandje geleden twee dagen cursus gehad van hem in Brussel bij een FIDE workshop over de veranderingen in de spelregels. Bekijk de

  foto’s. Tijdens de pauzes uitgebreid met Geurt gesproken over met name zijn zeer uitgebreide collectie schaakboeken. Die schijnt enorm te zijn. Ook heeft hij van alle wedstrijden waar hij arbiter was zoveel mogelijk de ondertekende notatievellen bewaard.

 4. Avatar
  Johan Hut juni 15, 2014

  [url= schaaksite.nl/canon-44-illustere-voorzitters%5DHier iets over Herman Hamers.[/url]

  Hij was acht jaar voorzitter van de KNSB. Daarnaast (en daarna) lid van de Ethische Commissie van de FIDE en zonepresident van de FIDE. Een stille, diplomatieke bestuurder, die ook zaken oploste die niet aan de grote klok werden gehangen. Als er bij een bestuurlijk probleem een commissie van wijze mannen moest worden gevonden, viel zijn naam altijd als eerste.

 5. Avatar
  Johan Hut juni 15, 2014

  Ja, die link bedoelde ik.

  Geurt Gijssen heeft inderdaad een grote, en ook bijzondere verzameling boeken. Een jaar of vijftien geleden hoorde ik 6.000, er zijn mensen die meer hebben. Maar Remco Heite schreef me eens dat hij er 16.000 had, maar dat de verzameling van Gijssen bijzonderder was.

  Dat hij veel notatiebiljetten heeft, verbaast me niet. Ik zag hem een keer op de slotdag van Interpolis met tien posters van het toernooi. Hij ging alle spelers langs om op alle tien de posters hun handtekening te zetten. Dat soort dingen verzamelt hij dus ook. Als arbiter heeft hij daarbij een streepje voor. Ik kan ook aan bijzondere dingen komen, maar tien posters laten signeren door alle deelnemers van een toptoernooi, dat lukt mij niet :)

 6. Avatar
  Jeroen Schuil juni 16, 2014

  Dank Johan, ik ben in deze niet meer dan een doorgeefluik. Wel probeer ik af en toe de gedachten/discussies van de Bondsraad in real time meer publiciteit te geven. Eventuele feedback kan ik dan meteen ter plekke nog gebruiken. USF is daarvoor een hele geschikte plek.

  Van het voornemen om de heer Gijssen tot erelid te benoemen waren de afgevaardigden overigens vooraf per post geïnformeerd. Dit is blijkbaar vantevoren niet uitgelekt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.