Bondsraad past competitiereglement aan

Zaterdag 14 juni was de vergadering van de Bondsraad. Er stonden veel zaken op de agenda, waaronder het competitiereglement. Dat onderwerp leidde als altijd tot veel discussie. Aanleiding voor het agendapunt was de wijziging van de FIDE-spelregels die met ingang van 1 juli ingaat.

Eén van de nieuwe FIDE-regels stelt dat spelers geen elektronica, zoals mobiele telefoons, bij zich mogen hebben op straffe van een nul. Organisatoren hebben echter de mogelijkheid om daarvan af te wijken in hun (eigen) reglementen. In overeenstemming met die mogelijkheid had het KNSB-bestuur besloten voor het competitiereglement een voorstel te doen dat minder ver ging dan de wijziging van de regels door FIDE.

Het bestuursvoorstel voor de KNSB-competitie hield in dat spelers wel elektronica bij zich mogen hebben in een tas of jas, maar die tijdens de partij niet bij zich mogen dragen (bijvoorbeeld in de broekzak) op straffe van een nul. De Bondsraad vond deze aanpassing echter nog te streng en besloot uiteindelijk dat het weliswaar voor een speler verboden is tijdens de partij elektronica bij zich te dragen, maar dat de sanctie erop een waarschuwing is. Het bestuur is gevraagd dit uit te werken in consistente regelgeving. Meer informatie hierover zal binnen afzienbare tijd op de KNSB-website gepubliceerd worden.

2 Comments

 1. Avatar
  Lucas juni 17, 2014

  Geen "electronica". Dus ook geen horloge (tenzij zuiver mechanisch, een zeldzaamheid). Ook geen pacemaker. En geen gehoorapparaat.

  Allemaal onzin natuurlijk, maar als er dan toch regels opgesteld moeten worden, gebruik dan wel de juiste terminologie.

 2. Avatar
  Lucas juni 17, 2014

  Los daarvan, toch wel fijn van de KNSB dat je eerst nog een waarschuwing krijgt als je bij het verlaten van het toilet wordt gesignaleerd met een telefoon in je hand. "Ja, er draaide toevallig een partij die ik gisteren bekeken heb op de achtergrond".

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.