Grootmeesters sneuvelen bij HSG Open

Niet verrassend bij het HSG Open: na vier ronden heeft topfavoriet Robin van Kampen vier punten.

Wel verrassend: de zes grootmeesters hebben in vier ronden al vier en een halve punt verloren tegen niet-grootmeesters. Gebruikelijk bij weekendtoernooien is dat grootmeesters winnen van zwakke spelers en soms iets te snel remise spelen tegen elkaar. In Hotel Lapershoek in Hilversum speelden ze tot nu toe nauwelijks tegen elkaar, want ze kwamen onderweg onverwachte obstakels tegen.

(Robin van Kampen tijdens het toernooi van vorig jaar. Foto: Harry Gielen.)

Eerste ronde:

De grillige, maar toch sterke Nederlandse topgrootmeester Sipke Ernst verloor van Tjark Vos. Roeland Pruijssers verloor van Bas Haver.

Tweede ronde:

Namig Guliyev uit Azerbeidzjan, toernooiwinnaar in 2012 en 2013, verloor van de Apeldoornse tiener Thomas Beerdsen.

Derde ronde:

Geen nederlaag, maar Vladimir Episjin, een van de favorieten voor de eindzege, kwam niet verder dan remise tegen reuzendoder Danny de Ruiter, die Sokolov en Timman al eens versloeg.

Vierde ronde:

Alexandre Dgebuadze verloor van de Italiaanse FM Francesco Rambaldi.

De relatief onbekende Rambaldi is nu naast Van Kampen de enige met honderd procent. De zes grootmeesters staan nog wel allemaal tussen de eerste acht. Al te gek moet het namelijk niet worden. Naast Rambaldi is Jorden van Foreest de andere niet-grootmeester tussen de eerste acht, hij heeft 3,5 uit 4.

Zondag worden nog twee ronden gespeeld. Op de toernooisite zijn de partijen live te volgen.

Van die site zijn uiteraard ook partijen te downloaden, waarvan ik absoluut het fantasierijke potje Becx-Hambleton aanbeveel.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.