Wie zijn deze mannen?

Wat een prachtige foto. Ik kreeg hem van Ruud Wille uit Arnhem, die hem kreeg van een lid van de Motiefgroep Schaken. Leden van die motiefgroep zijn dol op schaakgeschiedenis en worden blij van dit soort foto’s.

Wie zijn hier te zien? Ruud en ik kwamen er onderling, na wat hints en onderzoek, helemaal uit. Voordat ik er een artikel over schrijf, laat ik eerst de lezers puzzelen. Wie kan namen noemen? Sommigen zijn niet moeilijk. Er zijn geen prijzen mee te winnen, maar wie de vierde van links weet te noemen krijgt in elk geval een heel groot compliment.

9 Comments

 1. Avatar
  Wim de Graaff juni 30, 2014

  Zo maar wat namen bij de Ritmeester foto

  Donner, Orbaan, Spanjaard, van Scheltinga, Muhring, Bouwmeester, Cortlever

  Maar 4e van links????

 2. Avatar
  René Olthof juni 30, 2014

  Gerard Welling meldde mij dat het de eindspelstudiecomponist Th.C.L. Kok zou betreffen

 3. Avatar
  Johan Hut juni 30, 2014

  Knap, ik kwam oorspronkelijk maar tot vijf namen, maar dit rijtje is helemaal goed. De nummer vier was een Utrechtse schaker, maar geen topschaker dus de meeste lezers zullen hem niet kennen. Ik wacht nog even met zijn naam te noemen. Hij was bekender als probleemcomponist.

 4. Avatar
  Johan Hut juni 30, 2014

  Hé, ik klok op verzenden en opeens zijn er twee nieuwe reacties, net voor mij. Het is inderdaad drs. Th.C.L. Kok. Hij speelde bij De Dom, dat later met Tuindorp fuseerde tot D.T.U. Daar was hij in mijn jeugd de sterkste speler.

 5. Avatar
  Hendrikom juni 30, 2014

  Tevens lid van de arbitragecommissie van de SGS destijds. Afgebroken partijen konden ter arbitrage aan hem voorgelegd worden. Een enkele keer had ik een ander oordeel en kon ik met de heer Kok aqan de analyse!

 6. Avatar
  wimw juli 01, 2014

  Heel leuk zo’n duik in het verleden. Op de website van de Schaakclub Utrecht trof ik mooie herdenkingsbijdragen van Hans Bouwmeester over van Scheltinga, Orbaan en Cortlever. Die oude tijd maakt nostalgisch.

 7. Avatar
  Johan Hut juli 01, 2014

  Die website is een schatkamer vol schaakgeschiedenis, niet alleen van Bouwmeester.

 8. Avatar
  ferry meulenbroek september 19, 2014

  Bij het doorzoeken van spullen van mijn, al lang geleden overleden ouders, kwam ik deze foto ook tegen. Mijn vader (overleden in 1980) was, evenals mijn broer, een zeer actief lid van de Ritmeester schaakvereniging. Om meer gegevens omtrent deze foto te zoeken stuitte ik op deze site. Ik had al wel een aantal namen kunnen achterhalen. Deze werden door jullie forum bevestigd.

  Blijven bij mij nog wat vragen:

  Van welk jaar is de foto? (ik vond ook een oorkonde van de 1e prijs in de 3e klasse van het Ritmeester tournooi uit 1960)

  Was het jaarlijks Ritmeester Tournooi echt een gerenomeerd tournooi?

  Werden deze meesters en grootmeesters uitgenodigd vanwege een jubileumtournooi?

  Heeft de foto iets te maken met het onderstaande?

  Op de site van de schaakclub Utrecht staat vermeld dat Van Scheltinga een partij speelde tegen Orbaan in een vierkamp in 1954 in de kantine van de Ritmeester.

  Ik begrijp dat Johan Hut een artikel gaat schrijven of inmiddels heeft geschreven. Ik hoop dat jullie mij van meer gegevens kunnen voorzien.

  Ik ben zelf geen schaker maar vind dit soort onderzoekjes wel leuk in het kader van de familiegeschiedenis.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.