Frans Fritschy (1920 – 2010): beeldhouwer en schaakliefhebber

Wat een geweldig kunstwerk!

Tijdens de voorbereiding van mijn serie over Schaakkunst in het Rijksmuseum las ik eind vorig jaar op ChessVibes een in het Engels geschreven artikel over een Rotterdamse beeldhouwer, geschreven door zijn zoon. Als schaakliefhebber had de beeldhouwer na zijn pensioen zestien jaar met passie gewerkt aan De Schaaksimultaan, het werk dat hij als zijn beste beschouwde. Dit geweldige beeldhouwwerk is onbekend bij het grote publiek en daarin wil ik graag enige verandering brengen. Peter Doggers (ChessVibes) bracht mij in contact met de schrijver van het artikel.

In Deel 1 een vertaling van het oorspronkelijke artikel. In noten zijn ook enige eigen observaties toegevoegd. Tijdens het Nederlands Kampioenschap Schaken in Amsterdam, dat van 5 juli t/m 13 juli in het Manor Hotel wordt gehouden, zijn twee werken van Frans Fritschy te bewonderen.

Frits Fritschy nam de eindredactie van Deel 1 voor zijn rekening en zorgde ook voor de foto’s.

In Deel 2 wordt aandacht besteed aan Frans Fritschy als bestuurder van de Rotterdamse schaakvereniging RSR Ivoren Toren.

In Deel 3 wordt aandacht besteed aan het boek Een kunstenaarsbestaan in de twintigste eeuw, Frans Fritschy, beeldhouwer, 1920-2010 geschreven door zijn dochter Wantje met medewerking van zijn zoon Frits. Dit boek is in 2011 verschenen bij Valkhof Pers.

Deze artikelen en het boek bevatten veel aanknopingspunten voor verhalen op de (Rotterdamse) basisscholen (geschiedenis, handvaardigheid, kunst, schaken, etc.) waarbij de mooie foto’s ter illustratie op het digitale schoolbord getoond kunnen worden. Schaken als educatie op de basisschool!

Dit prachtige kunstwerk verdient een prominente plek waar het grote publiek het kan bewonderen. Dat was immers de hartenwens van Frans Fritschy!

Reacties kunnen jullie sturen naar:

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.