Nieuwe sprong voor Robin van Kampen?

Bij afwezigheid van Anish Giri begint er dit weekend een bijzonder Nederlands kampioenschap. De uitslag kan namelijk de top van de Nederlandse ranglijst behoorlijk ondersteboven gooien. De ratings van Loek van Wely, Sergei Tiviakov, Erwin l’Ami en Ivan Sokolov variëren van 2657 tot 2646, een te verwaarlozen verschil.

Robin van Kampen (zie de foto van Louisa Verhulst op de website van HSG) zit daar met 2636 niet ver onder. Een winst of verlies van 10 Elo-punten in dit toernooi is niet uitzonderlijk. Vragen die rijzen zijn dus bijvoorbeeld: wordt Erwin l’Ami zomaar de nummer twee van Nederland? Belandt Robin van Kampen tussen de absolute Nederlandse elite? Degenen die op zulke verrassingen hopen, mogen vol verwachting terugdenken aan het kampioenschap van vorig jaar, toen Dimitri Reinderman en Wouter Spoelman samen op de eerste plaats eindigden. Je kunt de vragen ook vanaf de andere kant benaderen: houden Van Wely en Tiviakov de jongere spelers toch van zich af?

Profschaakjaren

Voor De Gooi- en Eemlander had ik een gesprek met Van Kampen voorafgaand aan het HSG Open, twee weken geleden. Na afloop van het toernooi sprak ik hem uiteraard weer. Van Kampen woont in Bussum, in het Gooi, en voor het NK mocht ik opnieuw een voorbeschouwing schrijven. Veel ruimte in mijn krant, maar op Schaaksite kan ik nog iets verder gaan.

Na zijn vwo-diploma te hebben gehaald, ging Robin van Kampen twee jaar schaken. Na het eerste jaar zei hij dat hij sterker was geworden, al kwam dat in zijn Elo-rating niet op spectaculaire wijze tot uiting. Op het NK (vorig jaar) werd hij derde, dat was wel spectaculair. Hij liet bijvoorbeeld Sokolov, l’Ami en Smeets achter zich.

Ook het tweede jaar verliep redelijk naar wens. Met twee vrienden reisde hij de wereld over, met een tijdelijke woning in Spanje als uitvalsbasis. Bijzonder was de elitevierkamp in Hoogeveen, waar hij vijftig procent scoorde na o.a. met 1,5-0,5 van Michael Adams te hebben gewonnen. Ook won Van Kampen een toernooi in Riga, maar enkele slechte resultaten in de herfst en winter deden hem twijfelen. Een tweede plaats in het Reykjavik Open in maart brachten hem er weer bovenop. Hij bereikte de zesde plaats op de Nederlandse ranglijst.

Goede en slechte resultaten, maar Robin van Kampen denkt niet alleen in Elo-getallen. Na die twee jaar zei hij: ,,Ik heb vooruitgang geboekt, heb nieuwe dingen geleerd over voorbereiding en over openingen. Als ik nog zo’n jaar heb als dit jaar, dan denk ik dat het ook in een grotere ratingstijging tot uiting komt.’’

Warming-up

Van Kampen knoopt er nu een derde schaakjaar aan vast. Je kunt ook zeggen dat hij gewoon profschaker is en daar misschien weer een keer mee stopt. Vorig jaar noemde hij een stijging van zijn Elo-rating tot ruim boven de 2600 als doel. Hij steeg van 2595 naar 2636. Nu zegt hij over de nummers twee tot en met vijf van Nederland: “Ik ben niet zo constant als Erwin l’Ami, maar ik heb niet het gevoel dat ik voor die vier onder doe.” De tweede plaats achter zijn leeftijdsgenoot en vriend Anish Giri ziet hij dus wel als een mogelijkheid.

Het HSG Open zag Van Kampen als een soort warming-up voor het NK. Zijn laatste toernooi (Reykjavik) was alweer een paar maanden geleden hij voelde zich wat roestig. Dat hij in twee partijen slecht kwam te staan, noemde hij daarom “een beetje normaal”. Hij verloor niet, stond slechts één remise af en won het toernooi in zijn eigen regio voor de eerste keer. Hij is klaar voor het NK. Zoals ik hem zie: niet met zelfoverschatting, maar wel met zelfvertrouwen. Robin van Kampen kent zijn tegenstanders en weet wat hij zelf kan.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.