NK Vrouwen – 4e ronde: IGM Peng en WIM Haast aan de leiding

In Amsterdam hebben de dames meer dan de helft van het toernooi om het Nederlands Kampioenschap erop zitten. IGM Zhaoqin Peng begon met een verliespartij tegen IM Tea Lanchava, maar behaalde vervolgens drie achtereenvolgende overwinningen. Ook WIM Anne Haast boekte tijdens de vierde ronde haar derde overwinning, waarna beide dames met drie uit vier het achttal leiden.

Lisa Hortensius stelt met haar zwarte formatie tegen WIM Anne Haast de Taimanov-variant van het Siciliaans op. Met haar toren op de vijfde rij weet ze een witte pion te plukken om zo een pionnenoverwicht van vier tegen twee op de koningsvleugel te creëren. De witte formatie krijgt vervolgens echter een toren op de zevende rij en heeft twee gepasseerde vrijpionnen op de damesvleugel, op het moment dat de verloren pion heroverd wordt. Dan is het drie tegen één pion op de damesvleugel met een van de gepasseerde vrijpionnen op de vijfde rij voor wit tegenover vier tegen twee pionnen voor zwart op de koningsvleugel. Waarbij de gepasseerde vrijpion nog maar de derde rij bereikt heeft. Het verder marcheren van het witte pionnenduo op de damevleugel kan niet afgestopt worden zonder materiaalverlies. Na 39 zetten feliciteert Lisa haar opponent.

WIM Smaranda Padurariu neemt het met de witte stukken op tegen veelvoudig Nederlands kampioene IGM Zhaoqin Peng en moet na 44 zetten definitief capituleren. WFM Anna-Maja Kazarian bereikt vanuit de Franse Tarrasch verdediging de verovering van een witte pion. In het eindspel wordt een strijd met ongelijke lopers bereikt met voor beide pionnenformaties de loper op de goede kleur. Na 47 zetten komen de dames remise overeen.

In het hoekje ‘informatie vanuit The Manor Hotel’ zijn reportages van de vierde dag toegevoegd. Herman Grooten laat de hele derde ronde op Schaaksite uitgebreid de revue passeren. Te vinden in het hoekje van de publicaties.

Informatie op hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.