Leiden Chess 2014 – 3e ronde: Pijpers verslaat GM Sengupta

Zodra het eerste weekend binnen het Leiden Chess Tournament erop zit, is er in groep A nog een kwartet zonder averij en in groep B staan er twee deelnemers op 100 procent. Voor de schakers van de Haagse Schaakbond leverde deze ronde 6½ uit 12 punten in groep A en 9½ punten uit 25 gespeelde partijen in groep B op.

Arthur Pijpers speelt met de zwarte stukken tegen de Indiase grootmeester Deep Sengupta, waarbij er een Engels systeem op het bord komt. De zwarte formatie krijgt een gedekte vrijpion op de vijfde rij, die de bewegingsvrijheid van de witte stukken beperkt om te voorkomen dat er meteen een rode loper voor de pion uitgerold kan worden. Samenwerkende zwarte stukken en verdere vereenvoudiging van de stelling leveren Arthur na 39 zetten een volle toren op.

Arthur maakt deel uit van het leidende kwartet en speelt op maandagavond met de zwarte stukken tegen de Tsjechische internationaal meester Lukas Cernousek, wiens Najdorf-aanpak goed uit de verf kwam in zijn strijd tegen Stijn Gieben. GM John van der Wiel boekt zijn tweede remise-resultaat en staat op twee punten.

In groep B houdt Jelle Bulthuis de winnaar van groep B LCT 2011 en clubgenoot Thomas de Ruiter op remise en moet ook Theo van Orsouw afhaken van het meest ideale schema op weg naar de eindzege. Twee andere streekderby’s waren de strijd tussen Karl Baak en Frans van Kampen en tussen Jan Verheijen en Moniqua Keuzenkamp. Beide partijen werden gewonnen door de beheerder van de witte formatie.

DD-webmaster Stefan Boeters komt na de remise in de eerste ronde langzaam maar zeker bovendrijven na twee achtereenvolgende overwinningen en speelt op maandagavond tegen Thomas de Ruiter. Henk Bouma scoort opnieuw een knappe remise en neutraliseert daarmee een ratingkloof van zo’n vijfhonderd punten.

René Weerts doet weer verslag van zijn partij. De LCT-organisatie heeft weer een rondeverslag gemaakt en de foto-albums van Maaike Maaijveld en Ab Scheel zijn eveneens bereikbaar gemaakt.

Uitslagen, indeling en scoretabellen op hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.