Van Kampen passeert L’Ami

Robin van Kampen verloor bij het NK 2 Elo-punten, maar doordat Erwin l’Ami er maar liefst 19 verloor, passeert Van Kampen hem toch op de Nederlandse ranglijst.

Een vijfde plaats is voor de Bussumer een nieuw record. Loek van Wely en Sergei Tiviakov slaan dankzij hun gedeelde eerste plaats de jongelui even van zich af. Bij de vrouwen werd de nieuwe kampioene Anne Haast (zie foto) de nummer twee van Nederland.

Dit zijn virtuele cijfers, half juli, na het NK. De officiële cijfers van 1 juni en 1 juli gaven mij geen aanleiding een analyse te schrijven. De mutaties waren te klein.

Jan Timman verloor voor de junilijst hier en daar in totaal 12 Elo-punten. Dimitri Reinderman verloor er 13 in Tsjechië en Benjamin Bok, die de laatste maanden zo veel was gestegen, verloor er 19 in Roemenië en Bosnië, waarmee hij terugzakte onder de 2600. Winsten waren er ook wel, maar niet boven de 5 punten. Dit resulteerde in een julilijst die mij (en hopelijk vele anderen) vol verwachting deed uitzien naar het NK. De nummers twee en vijf van de ranglijst waren maar 11 punten van elkaar verwijderd. De nummer zes stond 10 punten achter de nummer vijf. De top zou volledig gehusseld kunnen worden.

Het tegenovergestelde gebeurde. De routiniers Van Wely en Tiviakov verloren op het NK weliswaar elk een partij, maar eindigden toch samen op de eerste plaats. In onderstaand rijtje is te zien dat ze daarmee iets uitlopen op Ivan Sokolov en dat L’Ami en Van Kampen voorlopig even kunnen vergeten dat ze tot de grote vier kunnen doordringen. Van Kampen stijgt naar vijf, Sokolov naar vier en L’Ami zakt van vier naar zes.

Reinderman zakt onder de 2600 en Bok nadert hem op één punt.

1. Anish Giri      2750

2. Loek van Wely 2657 + 5

3. Sergei Tiviakov 2656 + 5

4. Erwin l’Ami 2650 -19

5. Ivan Sokolov 2646

6. Robin van Kampen 2636 - 2

7. Jan Smeets 2619

8. Jan Timman 2610

9. Daniel Stellwagen 2605

10. Dimitri Reinderman 2604 -14

11. Benjamin Bok 2586 + 3

Bij de vrouwen kijk ik naar de top vijf, daaronder veranderde vrijwel niets. Voor de junilijst had Zhaoqin Peng 6 punten gewonnen met een competitieoverwinning op Karel van der Weide. Bianca Muhren had er 9 verloren door een nederlaag tegen Otto Wilgenhof.

Op het NK waren de veranderingen groter. Peng verloor nu, maar haar eerste plaats is onaantastbaar. Anne Haast komt op 2324 en daarmee op de tweede plaats, net iets boven Lisa Schut, de kampioene van vorig jaar. Bianca Muhren maakte flink wat goed en nadert de derde plaats. Tea Lanchava raakt voorlopig achterop bij de jonge garde.

1. Zhaoqin Peng     2402  -11

2. Lisa Schut 2321

3. Anne Haast 2296 +28

4. Bianca de Jong-Muhren 2296 +18

5. Tea Lanchava 2286 -10

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.