Leiden Chess 2014 – 6e ronde: IM Das wint opnieuw; Pijpers volgt op vol punt

In de zesde ronde van het Leiden Chess Tournament verslaat IM Arghyadip Das ratingfavoriet en winnaar van editie 2010 GM Predag Nikolic. Hierdoor komt Arthur Pijpers niet dichterbij ondanks zijn overwinning op Vincent Blom. In die partij komt een Caro-Kann op het bord, waarbij Arthur kiest voor de doorschuifvariant. Hierbij weet hij zijn d-pion vlot via de c-lijn naar de overkant te begeleiden.

De Siciliaanse Najdorf op het bord bij GM John van der Wiel en de Amerikaan Nolan Hendrickson leidt na 26 zetten tot remise. Marijn den Hartog komt na een nieuwe overwinning op gelijke hoogte met Van der Wiel en treft vanavond Israëlier IM Boris Maryasin tegenover zich. Ook Hans Segers, Rob van Helvoort en Lars Vistisen weten hun partijen te winnen.

In groep B heeft Michaël Bekker het onderlinge duel der koplopers van Bert van Brussel gewonnen en gaat na zes ronden alleen aan kop met 5½ punten. Een vol punt los van volgers, waarvan je beter kunt opnoemen wie er niet op een vol punt achter hem staan. Want het is een hele waslijst: tien schakers met 4½ punten.

Jelle Bulthuis moet een half puntje op Michaël toegeven doordat hij niet door de muur van Meile Tamminga breekt. Remise is het resultaat, Jelle komt op 4½ punten en mag het vanavond tegen Rudi Luyten van Schaakkring Oude God opnemen. Stefan Boeters is er in een clubderby in geslaagd op gelijke hoogte met Jelle te komen. Is vanavond ‘omlaag ingedeeld’ en krijgt met Karl Baak als tegenstander zijn vierde streekderby op het programma.

Evert Baak is weer terug na twee ronden absentie en haalt het volle punt binnen. Vanavond neemt hij het op tegen de winnaar van groep B van 2011. Ook Hugo van der Laan en Bob Ameling boeken een overwinning. De derby’s tussen Alexander Munninghoff, Ed Eveleens en Frans van Kampen en Joris Geene eindigen onbeslist. Doch André van der Weijde weet de aanpak van Kanako Kinoshita met succes te weerleggen. Noud van der Togt en Monique Keuzenkamp worden beloond voor de investeringen tijdens de vorige ronden: een vol punt is gescoord. René Weerts verslaat Mireille Rubert.

In de informatie-hoek is een uitgebreide partij-behandeling van Dimitri Reinderman op Schaaksite toegevoegd, het rondenverslag van de vijfde ronde vanuit Leiden en er zijn weer nieuwe foto’s aan het foto-album van Maaike Maaijveld toegevoegd.

Uitslagen, indeling en scoretabellen op hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.