Karpov – Kasparov vanmiddag op Canvas

Je zou het zo kunnen missen: vanmiddag op Canvas, 16.55 – 17.47 uur: Anatoli Karpov vs. Garry Kasparov – Two Kings for a Crown.

5 Comments

 1. Avatar
  Wim van der Wijk juli 20, 2014

  (Pas nu zie ik dat Dimitri hiernaast ook al de aandacht op de docu vestigt…)

 2. Avatar
  Johan Hut juli 20, 2014

  Het feit dat je dat pas later zag, geeft al aan dat jouw bericht nuttig is.

 3. Avatar
  wimw juli 20, 2014

  Een heel boeiende documentaire. Helaas werd de vierde match tussen Kasparov en Karpov van 1987 in Sevilla geplaatst tijdens de wereldtentoonstelling aldaar in 1992, waardoor er een verwarrende tijdlijn ontstaat. Dat doet ook wat twijfelen aan de betrouwbaarheid van het schaaktechnische verhaal.

 4. Avatar
  Johan Hut juli 20, 2014

  Ja, toen was ik inderdaad even in verwarring, ik dacht (terecht) dat het eerder was. Toen er nog een match achteraan kwam, dacht ik: nee, dan kan het 1992 niet geweest zijn. Want ik onthoud niet alle jaartallen, maar 1993 is wel een ijkpunt.

  Aan het begin hield ik al mijn hart vast, toen werd gezegd dat de voortdurende strijd K-K eigenlijk een strijd was tussen de Sovjet-Unie en Amerika. Dat is klinkklare nonsens. Prima om de perestrojka en de val van de Muur bij het verhaal te betrekken, en de matches in Londen en New York, maar dat heeft echt niets met de Koude Oorlog te maken. Gelukkig werd het vervolgens geen compleet onzinverhaal, al twijfelde ik wel aan sommige details. Maar leuk om de oude beelden te zien en om beide heren er nu op te horen terugblikken.

  Leuk ook dat Kasparov ergens zichzelf bekritiseerde over iets wat hij gezegd had "toen hij nog jong was". De laatste opmerking van Karpov, over de gevangenneming van Kasparov, vond ik ook leuk: "Het misdrijf van Kasparov vond ik niet ernstig genoeg om een wereldkampioen gevangen te zetten." Hun band als wereldkampioenen bleek sterker dan hun politieke controverse, was de laatste boodschap.

 5. Avatar
  luther juli 20, 2014

  Morgen, maandagavond 21 juli is het programma ook te zien op de Duitse zender ARD van 23.30 tot 0.15 uur.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.