Leiden Chess 2014 – 8e ronde: hittegolf maakte het een zware dag

De voorlaatste ronde van het Leiden Chess Tournament kregen de deelnemers niet cadeau. Met een stralende zon buiten en ruim 160 mensen binnen kon er op gegeven moment een temperatuur van 29 graden afgelezen worden. Later werd zelfs gesproken over 35 graden. Tijdens loopevenementen, of evenementen als de Beach Run op vrijdagavond in Kijkduin kunnen ze in zulke gevallen besluiten eerder te starten, of het parcours iets in te korten. Maar tijdens schaken gaat dat niet op en mogen ze gewoon vol aan de bak. Met zeven lange ronden achter zich.

Het maakte de strijd aan de borden niet minder interessant. IM Boris Maryasin en GM John van der Wiel maken in een onderling siciliaans duel geen fouten en komen tot een remise. Arthur Pijpers speelt met zijn zwarte stukken op fraaie wijze naar een gewonnen pionneneindspel in zijn partij tegen de Israëlische WIM Ludmila Tsifanskaya.

Rob van Helvoort speelt een gewonnen derby tegen Twan van der Togt en Vincent Oudewaal bouwt met een nieuwe overwinning zijn overscore weer verder op.

In groep B blijft Jelle Bulthuis evenals zijn tegenstander Michaël Bekker ongeslagen. Jelle heeft echter twee extra remises moeten toestaan en blijft op een vol punt achter de koploper op de tweede plaats staan en vormt met twee concurrenten een trio op zes punten. Elf schakers staan op 5½ punten, waarvan vijf schakers van de Haagse Schaakbond. Evert Baak, Theo van Orsouw, Thomas de Ruiter en Stefan Boeters wisten allen te winnen en Karl Baak moest op bord 3 genoegen nemen met een remise tegen Jouke van Gosliga. Waardoor er in de slotronde niet alleen een derby, maar ook nog eens een broederstrijd op het programma staat tussen de gebroeders Baak.

In de achtste ronden stonden er drie streekderby’s op het programma, waarbij de witte formaties weer niet te weerleggen waren. Kanako Kinoshita wint van André Wagner, Max van Herpen heeft de smaak van het winnen weer te pakken tegen Mireille Rubert en Noud van der Togt wint in een zinderende partij van Monique Keuzenkamp. Op de andere borden wonnen Alexander Munninghoff, René Weerts en Ronald de Vries hun partij.

Het partijenrepertoire op de site van sg Discendo Discimus is uitgebreid. Evenals het foto-album van Maaike Maaijveld.

Uitslagen, indeling en scoretabellen op hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.