46e Open NK Dieren – 8e dag: GM Sengupta op zes uit zeven

De 46e editie van het Open Nederlands Kampioenschap schaken in Dieren vliegt zo’n beetje voorbij met nog twee speeldagen in het vooruitzicht. Vanuit de Haagse Schaakbond zijn er totaal nog drie betrokkenen bij de strijd om podiumplaatsen in de vierkampen en het negenrondige toernooi.

Arthur Pijpers vangt de witte formatie van Pascal Losekoot op met de Franse verdediging, waarbij Pascal kiest voor de ruilvariant. De zwarte formatie krijgt een pion op de zesde rij en komt tevens twee pionnen in het voordeel. Uiteindelijk bereikt een andere pion de zevende rij, maar dan heeft de witte formatie de beschikking over een dolle toren. Het eeuwige schaak wordt eindig met het bereiken van een pat-stelling.

Op het bord bij WFM Anna-Maja Kazarian en Bart von Meijenfeldt volgt er na de Siciliaanse Najdorf-opening een boeiende strijd. Doch als Anna-Maja na bijna vijftig zetten de kwaliteit moet inleveren volgt spoedig uitzicht op meer materiaalverlies.

Marijn den Hartog hanteert de zwarte stukken, wanneer Joost Offringa voor de Engelse aanpak kiest. Een vroege dameruil houdt de zwarte formatie uit de rokade en is een inleiding voor een uitgebreide wandeling van de zwarte koning. Wit wint subtiel een pion. De verovering van een tweede pion gaat gepaard met het naar de rand dringen van de zwarte koning, waarna deze op de 30ste zet mat gezet wordt.

Michaël van Liempt streeft naar een Siciliaanse Najdorf-aanpak, maar Jan Boersma houdt zijn pionnenformatie voorlopig nog even gesloten. Er ging gedurende lange tijd dreiging uit van de zwarte formatie, maar zodra de pionnenketen aan de koningsvleugel gespleten is, is een matnet vlot opgesteld.

In Reservegroep A boekt Thomas de Ruiter zijn eerste overwinning en ook Edwin Mulders weet zijn partij te winnen. Sebastiaan Kranenburg loopt vast op de zwarte formatie van Jessica de Haas, terwijl Foppe-Jan Montsma en Jelle Bulthuis het eens zijn met hun tegenstanders als het gaat om remise.

De HSB-delegatie in Reservegroep B blijft vandaag ongeslagen en scoren gezamenlijk drie punten. Rens ter Veen moet een tweede remise-partij toegeven in een strijd waarin beide formaties elkaars aanpak effektief weerlegden. De eerste plaats moet hij nu delen met Sandra Keetman, maar zijn eigen stek aan bord één blijft behouden.

In de vierkampen staat Peter Vorstermans na twee ronden nog op honderd procent. Maarten van Zetten verliest zijn tweede partij in de hoogste vierkampgroep, maar kan zijn groep ook nog winnen. Ze staan met zijn vieren op één punt.

Bij de na te spelen partijen is de overwinning van Winston van Ee in de tweede ronde toegevoegd. Alsmede de zevende ronde partij van Rens ter Veen en alle partijen van de Open NK-groep. Een uitgebreid dagverslag is er weer van Peter Boel.

Informatie op HSB-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.