Voorbeschouwing Olympiade

Het is nog maar een paar dagen voor vertrek van het Nederlandse damesteam richting Noorwegen. We stellen ons nog even kort voor en bekijken wie onze concurrenten zijn tijdens de Olympiade.

Coach: Predrag Nikolic

Predrag is geboren in Bosnië en kwam 21 jaar geleden naar Nederland toe. Als professioneel schaakgrootmeester heeft hij al heel wat titels en successen behaald, zoals een tweede plaats bij het EK in 2004. Dit jaar zal hij voor het eerst meegaan als coach van het Nederlands damesteam en hij is enthousiast om met de Olympiade te beginnen!

Bord 1: Zhaoqin Peng

Peng komt oorspronkelijk uit China en wist met China drie keer een bronzen medaille te veroveren op de Olympiade. Ze is al dertien keer Nederlands kampioene geworden en door in 2004 vice-kampioen van Europa te worden, werd ze de tiende vrouw ooit die de internationale grootmeestertitel behaalde. Al vanaf 1998 speelt ze voor het Nederlandse damesteam en ook dit jaar is ze er gelukkig weer bij!

Bord 2: Anne Haast

Anne komt uit een echte Brabantse schaakfamilie en is actief geweest op vele Europese en Wereld jeugdkampioenschappen. In 2009 wist ze een gedeeld 2de plek te halen tijdens het EK. Een paar weken terug werd ze voor het eerst Nederlands kampioene. Vorig jaar heeft ze goed gepresteerd met een gouden bordmedaille en we hopen dat ze haar huidige vorm mee kan nemen naar Tromsø!

Bord 3: Lisa Schut

Lisa is half Koreaanse en half Nederlandse en is tegenwoordig in Nederland te vinden voor haar studie. Ze behoort al jaren tot de absolute wereldtop in haar leeftijdscategorie en dat heeft ze bewezen met één gedeeld 1ste plek (WK 2012) en twee 2de plaatsen (EK 2009 en WK 2012). Vorig jaar wist ze als jongste dame Nederlandse kampioene te worden. Al vanaf jonge leeftijd behoort ze tot het damesteam en ook dit jaar is ze weer helemaal klaar om te starten!

Bord 4: Bianca de Jong-Muhren

Bianca is half Nederlandse en half Pakistaanse, geboren en getogen in Nederland. Ze is tijdens haar jeugd meerdere malen Nederlands kampioen geweest en wist in 2004 sportvrouw van het jaar in ’s-Hertogenbosch te worden met een gedeeld 1ste plek op het EK. Van 2004 tot en met 2009 maakte zij al deel uit van het damesteam en dit jaar is ze er weer bij om fanatiek te strijden!

Bord 5: Tea Lanchava

Tea komt oorspronkelijk uit Georgië en woont ondertussen al weer 19 jaar in Nederland. Ze is tweevoudig jeugd wereldkampioene en werd in 2006 vice dameskampioene van Europa. In 2012 werd ze Nederlands dameskampioene en ze is al vele jaren een vast lid van het nationale dames schaakteam. Ook dit jaar zijn we weer blij dat ze erbij is!

Nu is duidelijk welke spelers Nederland gaan vertegenwoordigen, maar wie zullen ze tegen komen in Noorwegen? Geduchte tegenstanders zijn Georgië, Oekraïne, Rusland en China die voor het begin van het toernooi de ratinglijst aanvoeren.

Het damesteam van Georgië heeft in 2008 in Dresden de titel veroverd en heeft nu met twee grootmeesters en twee internationale meesters een vierde plek op de ratinglijst.

Oekraïne heeft zelfs drie grootmeesters in het team en staat daarmee op een derde plek. In 2006 wisten ze de titel te veroveren en dit jaar zullen ze dat onder aanvoering van de zussen Muzychuk zeker weer gaan proberen.

Bij Rusland is er slechts één vrouw die op 7 punten de 2500 niet haalt, maar daarmee zijn ze op rating nog niet het sterkste team. Aangezien ze de titel onder andere in 2010 en 2012 behaalden, behoort ook dit team zeker tot de titelkandidaten.

Dit jaar staat China bovenaan de lijst die op gemiddelde rating is gebaseerd. Vooral Hou Yifan haalt het gemiddelde aardig omhoog met haar 2629. Het damesteam van China is al een aantal keer net achter Rusland geëindigd en dit jaar zullen de dames er alles aan doen om dat te voorkomen.

Wij gaan in ieder geval goed voorbereid op reis en met ons doel om rond de 10de plek te eindigen, zou het zo maar eens kunnen dat we één van de genoemde teams tegen komen. Laat ze maar komen!

De mascotte is er ook klaar voor!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.