Goede start damesteam

Het damesteam is de Olympiade goed begonnen door een 3,5 – 0,5 overwinning op Tajikistan. Daarvoor moest echter al wel hard gewerkt worden. Niet door Lisa die binnen no time voordeel had en dit voordeel snel om wist te zetten in een punt. Ook Bianca had niet al te veel moeite met haar tegenstandster, maar moest wel 69 zetten doen voor de Tajikse het voor gezien hield. Op de bovenste twee borden was het lastiger. Peng beging in het vroege middenspel een aantal onnauwkeurigheden; haar tegenstandster maakte hier goed gebruik van en kwam erg goed te staan. Gelukkig had Peng het geluk aan haar zijde en wist ze de Tajikse kopvrouw te trucen, waardoor ze een vol punt mocht noteren. Anne was lang aan het pushen maar kon helaas net niet winnen en moest na 63 zetten in een ongelijk lopereindspel in remise berusten.

Vandaag staat Griekenland op het programma en heeft Bianca een dagje rust. Zij zal jullie later vandaag trakteren op een uitgebreider sfeerverslag. Stay tuned!

2 Comments

 1. Avatar
  eliasthijsse augustus 03, 2014

  Het had nog mooier kunnen zijn als Anne Haast gewonnen had. Dat had m.i. gekund met een wending waarvan ik verwachtte dat ze die zou zien: 56…Lc3! 57.Ld1 d3! (de pointe, de pion staat op wit maar lijkt onkwetsbaar, de witte koning kan er niet bijkomen en de zwarte koning gaat na enige voorbereiding dwars door het centrum de witte stelling in)58.Lxa4 Lxb2 59.Kf3 Le5 en nu bijv. 60.Kg4 Kf6 61.Ld1 g5 en zwart zet haar loper op e7 of d8 en loopt met de koning naar binnen. Wit kan het natuurlijk ook anders spelen, bijv. via d7 de loper naar f1 omspelen, maar dan gaat de zwarte vrijpion naar d2 en komen zwarts pionnen op de koningsvleugel in beweging. Dus de afruil naar een eindspel met ongelijke lopers was op zich correct, maar noopt tot nauwkeurig spel.

 2. Avatar
  Paul-Peter Theulings augustus 04, 2014

  Het is denk ik nog wel te houden voor wit na 58 Lxa4 Lxb2.

  59 e5! bijvoorbeeld..Lxe5 60 Kf3 d2 61 Ke4 Lc7 62 Kd3 La5 63 Ke4 g5 64 Kf5 Kh6 65 Ld1.

  Wit doet er verstandig aan de pion op f2 te laten om de zwarte koning niet langs h5 te laten lopen. Zwart kan de pion aanvallen met een keer Ld4, dan volgt wit met Kd3 Lxf2 Kxd2. Wit moet er op letten dat zijn loper op g4 staat bij die afwikkeling. Ik denk dat zwart de afwikkeling niet kan afdwingen met de loper op een ander veld.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.