HZ University of Applied Sciences ofwel Vlissingen!

Het HZ Chess Tournament in Vlissingen is zaterdag weer uit de startblokken geschoten. Het toernooi begint inmiddels een aardig zekerheidje op de Nederlandse toernooikalender te worden. En dat al jaren met een clubje vrijwilligers, daar mag ook eens een pluim voor gegeven worden! Dit keer is de officiële naam van het toernooi ‘Het HZ University of Applied Sciences’, dat klinkt heel deftig.

Met 18 spelers boven 2400, van wie 10 boven 2500, waarvan weer 3 boven 2600, waarvan zelfs eentje boven 2700 is de organisatie er weer in geslaagd een indrukwekkend deelnemersveld neer te zetten. Wie is dan die 2700-speler? Dat is de Chinees Bu Xiangzhi. Moet die niet in Tromsø (Noorwegen) bij de Olympiade zitten? Met zijn rating van 2707 zou hij toch niet misstaan in de nationale ploeg. Want hoe ziet die ploeg er nu uit? Ziehier:

Mooi klusje voor de ingewijden om dat uit te zoeken! Maar natuurlijk wel leuk voor Vlissingen dat er zo’n kanon meespeelt.

Een van de trouwe deelnemers is ook de Poolse grootmeester Krasenkow. Met ‘slechts’ 2628 staat hij als derde genoteerd. Ook hij heeft de 2700-grens ooit doorbroken. Zelf heb ik ooit de eer gehad om tegen deze geweldenaar te mogen spelen, ook in Vlissingen trouwens. Ik weet nog steeds niet hoe hij mij te grazen heeft genomen.

Het aardige van dit toernooi is dat de ratingverschillen soms zo groot zijn dat men elkaar ook in een simultaan zou kunnen treffen. Maar nu moet de sterkere speler het krachtsverschil in een gewone partij laten zien. En dat valt soms niet mee. Je ziet dat sommige cracks als een mes door de boter gaan, terwijl anderen hard moeten werken voor het punt. Het is in de eerste drie ronden weer afwachten, welke van de grootheden onderuit gaan. Een blik op de eerste tien borden leverde in ronde twee al twee grote verrassingen op. Grootmeester Roeland Pruijssers moest het afleggen tegen een goed spelende Stijn Gieben en kandidaatgrootmeester en co-winnaar van het vorige jaar, Quinten Ducarmon, vergaloppeerde zich tegen Pieter Steen.

Ik begin met een heel aardige partij tussen Krasenkow en de talentvolle Nederlandse jeugdspeler Colin Stolwijk. De grootmeester komt ongelukkigerwijze terecht in een stelling waarin zwart het voor het zeggen heeft. De pionnenstructuur bij wit is verminkt en omdat die redelijk vastligt, heeft wit geen echte breekzetten. Daarbij is pion d4 nogal zwak. Maar zwart moet heel profylactisch spelen. Er zitten wat grapjes onder de oppervlakte. Laten we eens zien wat er gebeurde.

Krasenkow, Michal – Stolwijk, Colin

1. Pf3 d5 2. d4 Pf6 3. c4 c6 4. Db3 dxc4 5. Dxc4 Lf5 6. Pc3 e6 7. Lg5 Le7 8. Lxf6 Lxf6 9. e4 Lg4 10. O-O-O Pd7 11. e5 Pb6 12. De2 Le7 13. De3 Pd5 14. Pxd5 Dxd5 15. Kb1 a5 16. Ld3 a4 17. h3 Lxf3 18. gxf3 a3 19. b3 O-O-O 20. Le4 Da5 21. Tc1 Kb8 22. f4 g6 23. Tc4 Lb4 24. Td1 Td7 25. h4 h5 26. Lf3

Het lijkt erop dat wit zijn hand overspeeld heeft. De pionnenstructuur is ongunstig voor hem en er zijn geen echte breekzetten voor handen. Met zijn laatste zet bereidt wit echter wel een gemene doorbraak voor met f4-f5. Hij kan dan mogelijk pion h5 van zwart zwak maken of na een eventueel … exf5 werken met e5-e6 en allerlei tactiek. Zwart moet enorm op zijn tellen passen om het verworven voordeel te handhaven.

26…Db6?!

Maar hij tuint in een ander grapje.

Na 26…Te8 27. f5!? gxf5 [27…exf5?! 28. Df4 met de bedoeling 28…Ka7 29. d5!] 28. Df4 Le7! staat zwart ook beter.

De beste profylaxe was waarschijnlijk 26…Tdd8! waarna wit niets actiefs meer kan ondernemen.

27. d5!

Deze zal hij ongetwijfeld over het hoofd hebben gezien. De bordjes worden helemaal verhangen.

27…Dxe3 28. fxe3 Le7 29. d6

Met een gedekte vrijpion op d6 en spel tegen de zwarte koning is het voor zwart erg lastig geworden.

29…Lxh4 30. Ta4 Lf2 De enige kans bestond in 30…g5! hoewel wit ook het betere van het spel heeft na 31. fxg5 Lxg5 32. b4! Lxe3 33. Td3 met een gevaarlijk initiatief. 33…b5

31. Td3 Tdd8?

Zwart grijpt mis. Ook 31…f6 helpt niet 32. b4 Tdh7 33. exf6!

32. b4! Kc8 33. Ta7 Le1

Nu is het snel gedaan. 33…Kd7 34. Txb7+ Ke8 35. Txa3 Kf8 36. Lxc6 wint ook voor wit.

34. b5! cxb5 35. d7+

35. Txb7 was ook erg sterk.

Zwart komt teveel materiaal achter na 35. d7+ Txd7 36. Ta8+ Kc7 37. Txd7+ Kxd7 38. Txh8

1-0

Bij deze wil ik ook graag een andere traditie in ere houden. Hieronder schotel ik u tien leuke fragmenten waarbij u de bijbehorende vragen mag proberen te beantwoorden. Helaas horen bij de slachtoffers in deze selectie de sympathieke Zeeuwse broers Quinten en Renzo Ducarmon die beiden in de tweede ronde onderuit gingen.

Combinaties uit Vlissingen

OPGAVE 1

Wat is zwarts sterkste zet?

OPGAVE 2

Mag zwart de druk op zijn stelling proberen te verlichten met 10… Pe4 ?

OPGAVE 3

Wit staat er natuurlijk riant voor, maar een gewonnen partij dient altijd nog gewonnen te worden. Hoe wist de kersverse open kampioen dat varkentje op elegante wijze te wassen?

OPGAVE 4

Wit heeft zijn zaken goed onder controle. Kan hij al direct hard van stapel lopen?

OPGAVE 5

Soms kan er op subtiele wijze groot tot beslissend voordeel behaald worden. En dan zit er natuurlijk ook een strateeg als Romanishin achter de zwarte stukken. Ziet u hoe hij dat deed?

OPGAVE 6

Moeilijke stelling, waarin wit in het voordeel is. Maar zit er ook meteen iets beslissends in? Dat is de grote vraag. Ziet u iets?

OPGAVE 7

Na lang heen en weer geschuif, had de partij in remise moeten eindigen. Maar toreneindspelen zijn altijd verraderlijk. Hoe moet wit zich verdedigen? Kies uit A) 81. Te2 en B) 81. Te4.

OPGAVE 8

Wit staat overweldigend. Maar hoe kan wit zijn voordeel tot gelding brengen?

OPGAVE 9

Zwart heeft het al niet gemakkelijk, maar na zijn volgende zet 19… Pf8, raakte hij een kostbare pion kwijt. Hoe kreeg wit dat voor elkaar?

OPGAVE 10

Wits koning staat niet helemaal fris. Hoe profiteerde zwart hiervan?

Alle partijen en fragmenten via de viewer:

(Foto’s Ad Bruijns)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    Klaas Schaak augustus 04, 2014

    Inderdaad opvallend dat Bu Xiangzhi niet voor het Chinese Olympiade team speelt, temeer omdat hij wel met China meespeelde op de Olympiades van 2002, 04, 06, 08, 10 en 12. Waarschijnlijk heeft hij dit jaar bewust gekozen voor individuele successen en die keuze pakt tot nu toe zeer goed uit met o.a. toernooiwinst in Denemarken en tientallen punten ratingwinst.

  2. Avatar
    suske augustus 07, 2014

    Voor het Olympiade team van China zijn er selectiewedstrijden gespeeld en Bu had zich niet geplaatst.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.