Sfeerverslag start Olympiade

In dit digitale tijdperk van live games met meelopende engines, live commentaar en talloze analyse sites, heb ik gekozen voor een sfeerverslag van de start van de Olympiade. En natuurlijk omdat ik dat gewoon veel leuker vind om over te schrijven!

De Olympiade is een waar fenomeen. En deze al helemaal, maar daarover later meer. Zoals door de organisatie vermeld, is dit het op vier na grootste sportevenement van de wereld. Het is toch geweldig om daar deel van uit te maken? Mijn laatste deelname aan een Olympiade gaat terug naar 2006 en lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Voor de twee jongste telgen uit ons team ís het ook een eeuwigheid geleden, ze waren toen respectievelijk 12 en 13. Ik kan u zeggen dat het geweldig is om weer terug te zijn!

Deze Olympiade is voortreffelijk geregeld. Dit begon al bij aankomst op het vliegveld van Tromsø, waar voor iedere delegatie een aparte vrijwilliger klaar stond om hen naar hun hotel te begeleiden. Wij hadden een aardige Vlaamse dame die al zo’n 15 jaar in Noorwegen woonde en momenteel in het ziekenhuis van Tromsø werkt. We kregen allemaal een informatietas met alle benodigdheden, waaronder een kaart van Tromsø en informatie omtrent leuke restaurants en bezienswaardigheden. Ook de hotels en de maaltijden bleken goed geregeld.

De openingsceremonie was echt heel bijzonder. De organisatie had alles uit de kast gehaald om ons op een waar spektakel te trakteren. Het geheel begon stipt op tijd(!), was strak geregisseerd, werd rechtstreeks uitgezonden op de Noorse tv en was na ruim een uur afgelopen. Als u nog een keer een uurtje over hebt, raad ik aan een herhaling (heeft Noorwegen ook een uitzending gemist?) te bekijken. Ook blijkt uit alles dat Noorwegen en in het bijzonder Tromsø schaken ademt. Wat wil je ook met zo’n geweldig uithangbord als Magnus Carlsen? Er zijn voor de gelegenheid van de Olympiade speciale flesjes water ontworpen, in alle winkels zijn schaakattributen te vinden en in verscheidene cafés wordt schaken live uitgezonden!

Het zal u niet ontgaan zijn dat het ook verkiezingstijd is. Dat is ook nogal te merken in Tromsø. En kamp Kasparov lijkt daarin iets actiever dan kamp Ilyumzhinov (zacht uitgedrukt). Overal waar je kijkt, zie je het hoofd van Kasparov. In bushokjes, op billboards, op voorbijrijdende auto’s en busjes, en de kans is groot dat je hem in de speelzaal ook nog live tegen het lijf loopt. Ilyumzhinov koos ervoor zich live te laten bewonderen; hij nam bij de openingsronde ongeveer bij alle (!) partijen die gespeeld werden een kijkje.

Terug naar het Nederlandse damesteam. Zoals u hebt gemerkt, hebben we in de aanloop naar de Olympiade hard gewerkt om sterker te worden en aan de teamspirit te werken. Eén van de acties was een nieuwe coach aantrekken. En tevreden dat we daarover zijn! Predrag is echt onderdeel van het team. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zijn oprechte enthousiasme bij het ontvangen van de speciaal voor dit toernooi ontworpen oranje truien, het feit dat hij tijdens de partijen non-stop bij onze borden te vinden is en onze mascotte met zijn leven bewaakt. En natuurlijk is hij ook een ontzettend goede schaker die ons al na één ronde ontzettend veel heeft geleerd. Onderdeel van zijn tactiek is gezamenlijk na het diner alle partijen te analyseren. Wat heeft die man veel kennis van allerlei verschillende stellingen! Eerste evaluatie is dat we gisteren prima speelden, we deden alleen nog iets te veel “diepe” zetten (vrije vertaling: zetten die niet gelijk nuttig lijken, of gewoon slechte zetten, maar dan klinkt “diepe” zet toch beter!), hij motiveert ons om zo simpel mogelijk te spelen, te wachten op een fout van onze tegenstandster en dan toe te slaan. Eens kijken of dat dit toernooi gaat lukken!

(Foto’s volgen als “Pengarazzi” klaar is met spelen!)

3 Comments

 1. Avatar
  Johan Hut augustus 03, 2014

  Mooi, Bianca. Hopelijk volgen er meer sfeerverslagen. En foto’s van Pengarazzi.

 2. Avatar
  Hendrikom augustus 03, 2014

  Haha het programma kon helemaal niet uitlopen, want dan gaat Simen A. zich vervelen en peert hij hem :)

 3. Avatar
  piet konijn augustus 05, 2014

  Blijft het niet lang licht in T ? Dat is volgens mij slecht voor de nachtrust ! Maar die Pedrag ziet er wel geweldig uit in zijn Oranje polo.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.