2-2 tegen Georgië, trots maar toch beetje teleurgesteld?!

In de 4e ronde was het toch de eerste echte enerverende dag voor het damesteam. Toen de indeling bekend werd, moesten we even slikken:) maar één ding wisten wij vrij zeker: dezelfde zure nederlaag (0-4) tegen het sterke Georgië van vorig jaar op het EK, dat ging ons niet meer gebeuren! Bovendien maakte de coach nog een opmerking die de spanning voor het slapen gaan even wegnam. Had hij die opmerking maar niet gemaakt zou hij gedacht hebben, maar daar komen we nog op terug.

Hieronder korte beschouwing van de partijen:

Peng moest op het eerste bord tegen GM Bela Khotenashvili, na de ongelukkige Df1 in de opening heeft Peng paar kansen om die fout te corrigeren niet benut, en nadat de tegenstander vrijpionnen op damevleugel had gecreëerd, lukte het haar niet om voldoende weerstand te bieden en verloor de partij. Zij was als eerste klaar.

Tweede partij en het eerste halfje van de match kwam van Bianca, hele solide maar goed bevochten remise tegen vice kampioene van Europa IM Salome Melia. Bianca werd verrast op de 14e zet in haar openingsvoorbereiding en na een paar onnauwkeurige zetten heeft zij zich weer goed herpakt. Ze bleef echter met pion achter maar met een heel sterk paard op d5 stelde Bianca remise veilig en liet ze verder aan Anne en Tea over, die allebei zo goed als gewonnen stonden.

Een halfuur na de remise van Bianca haalde Anne de belangrijkste winst voor ons team binnen. Zij kreeg aangenomen damegambiet tegen Lela Javakhishvili, die steeds weigerde om geofferde pion terug te winnen. Anne zette haar voordeel verder door tot een gewonnen toreneindspel, waarna ze het omzette in haar voordeel en in een eindspel dame tegen toren en die vervolgens keurig afgemaakt heeft.

Zo kwam het damesteam op een gelijke score: 1,5 tegen 1,5. Dus het lot van de van de match moest op de 4e bord door Lanchava beslist worden.

Al heeft Tea het altijd extra vervelend gevonden om tegen haar landgenoten (Georgiërs) te spelen, zij heeft het nooit ontweken en was altijd bereid om tegen hun te spelen en vandaag was evenmin uitzondering. Na de wat onorthodoxe opening, wat niet ongebruikelijk is bij Tea’s speelstijl, kwam zij vlak voor het einde in tijdnood met een extra pion te staan. Maar doordat Tea op 39e zet sterke winstzet Pc1 miste werd het eindspel steeds ingewikkelder om te winnen. Tegenstander IM Nino Batsiashvili zag telkens de nieuwe kansen om voor remise te vechten en in tweede tijdnood miste zij ook goede remisekans, maar op de 59e zet had Tea nog de laatste kans om te winnen. Die heeft zij met nog paar minuutjes op de klok helaas niet meer kunnen vinden en tot grote teleurstelling eindigde partij op de 61e zet met remise en was ook de matchuitslag 2-2 een feit.

Tijdens het diner kwam coach Predrag terug op zijn uitspraak van avond hiervoor: “Dames, ik zei gisteren dat wij niet echt iets te verliezen hebben tegen zo’n sterk land als Georgië, dus lekker ontspannen spelen en doe jullie best, maar ik moet eerlijk zeggen: het voelt alsof wij toch iets verloren hebben”. Het kwam wel een beetje hard aan maar eerlijk is eerlijk, wij voelden hetzelfde. Als voor de begin van de match ons allemaal remise was aangeboden, hadden we die met beide handen aangenomen maar als je oog in oog staat met winst tegen een top schaakland-team als Georgië en het net niet lukt… Het oordeel is verder aan de lezers.

2 Comments

  1. Avatar
    Jan Willem Duijzer augustus 07, 2014

    En dan een dag later ook nog ff van Spanje winnen…

    Petje af voor jullie voorbereiding, teamspirit en spel.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.