Damesteam verslaat Spanje!

In de vijfde ronde stond Spanje op het menu. Nadat het Nederlands elftal bij het afgelopen WK het goede voorbeeld had gegeven, wisten we wat ons te doen stond: het op papier sterkere Spanje verslaan! Eén van de partners van de dames stuurde grappend dat het dan geen 5-1 kon worden, maar dat 3-1 was ook een mooie uitslag zou zijn. Hij wist toen nog niet dat we erg dicht bij die uitslag zouden komen!

Zoals altijd waren we ruim op tijd in de speelzaal; met de zero tolerance regel nemen we geen enkel risico. We verheugden ons op deze wedstrijd, ook omdat we voor het eerst aan de eerste vijf borden zaten. Dit is het afgeschermde gebied van de topborden, compleet met comfortabelere stoelen en camera’s bij de borden. Predrag (hij denkt ook aan alles) had ons zelfs van tevoren geadviseerd aan onze kleding te denken, omdat we live op camera zouden komen. Toen we aan ons bord kwamen, zagen we echter dat we wel comfortabele stoelen hadden, maar geen camera aan ons bord. Jammer voor onze fans thuis, maar we gaan op naar bord 1-3 waar we wel live te volgen zijn!

De echte schok kwam echter toen bij het bordje "Nederland" bord 1 wit had. Maar we hadden op de andere kleur voorbereid! Help! De dames gingen hier op verschillende manieren mee om. Lisa hield haar gezicht in de plooi om niets te verraden aan de tegenstandsters, Bianca is duidelijk slechter in het tonen van een pokerface want die raakte even in paniek. Peng en Anne hielden het hoofd koel en vertelden aan de arbiter dat de borden verkeerd stonden. Gelukkig voor iedereen beaamde de arbiter dit, en werden de borden goed gezet. Toch fijn dat we zo vroeg waren, zodat onze hartslag weer naar een normaal niveau kon afdalen voor de start van de partij.

Toen onze tegenstandsters later arriveerden, bleek dat ook zij nationalistische trekken vertoonden. Ze hadden ook een mascotte, en zelfs hun nagels waren gelakt in de kleuren van de Spaanse vlag. Mascotte + nagels vs Mascotte + truien: bring it on! Grappend en lachend werden er meerdere foto’s gemaakt, waarop de arbiter zelfs vroeg of we straks wel serieus zouden zijn (overigens deed ze zelf even hard mee!). Kortom, de sfeer zat er goed in. Toen we startten werd het echter weer bloedserieus, en hadden de Spaanse dames weinig redenen meer tot lachen!

De score werd geopend door Bianca die tegen WIM Aranaz Murillo (2314, exact dezelfde rating als Bianca!) volledig haar voorbereiding op het bord kreeg, een variant die ze vlak voor het toernooi nog uitgebreid met haar man Jan-Willem had bekeken. Ze ging er dwars doorheen en na 29 zetten was het gedaan.

Lisa was de volgende die klaar was. Ze stond lange tijd goed tegen IM Matnadze (2385) maar verzuimde haar pion voorsprong om te zetten in een winst, waardoor de de voormalig Georgische Spaanse met een blauw oog weg kwam.

Anne was weer op stoom en rolde haar tegenstandster IM Alexandrova (2424) op door alle aangeboden pionnen te pakken en vervolgens het eindspel met een sloot pionnen meer te winnen. De overwinning was binnen!

Nu alleen Peng nog, die de hele partij goed had gevochten tegen IM Vega Gutierrez (2395) en meerdere keren met de remisehaven in zicht het zichzelf te moeilijk maakte waardoor ze het eindspel nog nipt verloor. Bijna 3-1 gewonnen dus, maar ook met de 2,5 waren we dik tevreden. 9 matchpunten van de mogelijke 10 bij het ingaan van de eerste rustdag, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Maar het voelt wel erg goed!!

1 Comment

  1. Avatar
    Hendrikom augustus 07, 2014

    Way to go!! Morgen gewoon weer minstons 2,5. Kom op Peng!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.