Schakers verslaan Iran

TROMSØ – De Nederlandse schaakploeg is na de rustdag in de Olympiade in Tromsø doorgegaan op het juiste pad, met in de zesde ronde een overtuigende zege op Iran: 3-1. Sergei Tiviakov en Robin van Kampen boekten aan het derde en vierde bord een winstpartij.

Dat ging ten koste van respectievelijk Homayoon Toufighi en Asghar Golizadeh. Beiden zijn grootmeester, maar met een aanzienlijk lagere elo-rating dan hun Nederlandse opponenten. Ze onderstreepten dat verschil met enorm geblunder.

Anish Giri kwam na 32 zetten remise overeen met de Iraanse kopman Elshan Moradiabadi, Erwin l’Ami deelde het punt met Pouya Idani.

De vrouwenploeg kon het voorbeeld niet volgen. Oranje maakte tegen Polen te veel fouten: 1-3. Alleen Bianca Muhren presteerde naar behoren. Ze bedwong Karina Szczepkowska-Horowska in 62 zetten. Anne Haast, tot dusver goed op dreef, Lisa Schut en Tea Lanchava verloren.

Haast zat tegenover de hoog aangeschreven grootmeester Monika Socko. Ze ruïneerde haar al mindere witte stelling met een reeks slechte zetten en gaf na de 67e op. Ook Schut maakte tegen Jolanta Zawadzka een aantal verkeerde keuzes, evenals Lanchava tegen Marta Bartel. Lees meer…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.