Nieuw schaaktoernooi in Sardinië: Baskisch schaken en meer

Er zit meer en meer werk en discipline in het schaken en minder lol. Er is een zero tolerance, anti-doping, anti-cheating. De openingstheorie staat geen dag stil. Er is bijna geen toernooi meer waar je niet meteen na de ronde al met voorbereiding op je volgende tegenstander begint. De Duitse schaakjournalist en -organisator Stefan Löffler wil er iets tegen doen. Zijn projectnaam is programma: Chess4Fun.

In december 2011 werd in San Sebastian het "Baskisch schaak“ geïntroduceerd. Je speelt twee partijen tegelijk tegen de zelfde tegenstander. Geen kleur voor- of nadeel meer, omdat je zowel wit als zwart hebt. Geen lange wachttijd als je tegenstander vroeg buiten zijn openingsboek is of gewoon lang zit te peinzen. Stefan Löffler vond zijn Baskische avontuur geweldig – en vond het jammer dat er geen toernooien met Baskisch schaak worden georganiseerd. Dus besloot hij er zelf een te organiseren.

Het schaaktoernooi vindt plaats in Sardinië van 4-11 oktober. Op de eerste eerste dag is er een rapidtoernooi, om er even in te komen. Gevolgd door vijf dagelijkse ronden Baskisch schaak. Sommige avonden en op de laatste dag van het festival staan Chess960, doorgeefschaak en nog wat meer op het programma. Verder een cocktailparty aan het begin en een Sardijnse avond tussendoor. Omdat het wel vakantie moet blijven, worden de indelingen pas vlak voor het begin van de ronde bekendgemaakt. Condities voor titelhouders zitten er niet in, maar een gegarandeerde eerste prijs van € 1000 in het hoofdtoernooi Baskisch schaak: dat zal sterke amateurs trekken.

Stefan Löffler vond een prachtig hotel in een van de mooiste plekken van Sardinië en een voor Midden- en Noordeuropeanen optimale tijd: Stintino biedt in begin oktober warme lucht en water, maar geen hitte, bijna geen toeristen – en dit voor minder dan de halve augustus-hotelprijs. Dit geldt ook voor vluchten naar Alghero, bijvoorbeeld vanuit Eindhoven, Charleroi of Weeze. Zeer voordelig dus. En een groot schaakavontuur.

Kijk eens naar de pagina en vertel het verder: www.chess4fun.com (NEDERLANDS)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.