Laatste tactische wendingen uit Noorwegen

De olympiade zit er al weer op, maar natuurlijk weerhouden wij de lezers niet om nog wat tactiek uit de laatste ronden op te lossen. Veel plezier en succes!

Stojanovic – Muhren

Na een moeilijke opening heeft Bianca zich terug weten te knokken tot bovenstaande stelling. Hoe had ze remise kunnen forceren?

Lanchava – Bacic

De witte stukken staan al klaar op de koningsvleugel, maar hoe kan de zwarte stelling doorbroken worden?

Petrenko – Peng

Hoe wist Peng hier een pion buit te maken?

Haast – Partac

In een gelijkstaand toreneindspel wist ik met enige medewerking van mijn tegenstander haar koning af te snijden en met mijn koning richting de b-pion te gaan. Het witte idee is om met Te8-Tb8 de b-pion te gaan winnen, maar wat is eerst een handige zet om te doen?

Hincu – Schut

In deze stelling ging Lisa verder met 14… Lxb2 15. Dxb2 Txd2 16. Dxd2 Lxe4. Gelukkig speelde haar tegenstander niet het vervelende 17. Dg5 en wist Lisa het punt binnen te halen. Hoe had Lisa hetzelfde idee kunnen toepassen, maar dan zonder dat wit de zet 17. Dg5 heeft?

Peng – Rodriguez Rueda

Peng heeft net slim een pion op e4 gegeven om de loper op g7 tegen te zitten. Is het tijd om die pion weer terug te pakken?

Franco Valencia – Haast

In het eindspel is het belangrijk om je koning te centreren toch? Er zijn echter grenzen en het is aan jullie om te ontdekken waarom die grenzen hier overschreden zijn.

Even later ontstond de volgende stelling:

Hoe maakte zwart dit karwei snel af?

Schut – Rivera Banquez

Met zoveel stukken op de zwarte koning gericht, zou de aanval door moeten slaan. Lisa weet dat met een leuke zet te bewijzen!

Franco Valencia – Muhren

Na een ontzettend lastig eindspel is het nu aan Bianca om een vesting te creëren. Hoe krijgt zwart dat voor elkaar?

Franciskovic – Haast

Het zal toch niet weer mat gaan op de a-lijn met toren en paard?

Naast deze tactische wendingen zal ook nog een nabeschouwing volgen!

3 Comments

 1. Avatar
  pengschaak augustus 19, 2014

  Goed gedaan Anne.Je hebt heel goed gespeeld in het toernooi. Je was taaie en had veel geduld, ik ben trots op je en op ons team.

 2. Avatar
  coenj augustus 19, 2014

  Jullie mogen als team tevreden terugkijken op deze Olympiade. Het team heeft mooie resultaten neergezet en veerkracht getoond door zich te herstellen van 3 nederlagen op rij.

 3. Avatar
  Hendrikom augustus 19, 2014

  Precies, goed gedaan en volgende keer gaat het nog weer beter!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.