Schaken aan de Kust, 16 augustus 2014

In de week, voorafgaande aan de Grote Zaterdag, werd langzaamaan duidelijk dat het wel eens behoorlijk druk kon gaan worden op de derde editie van Schaken aan de Kust. Op dinsdag hebben we al besloten dat we het maximum aantal inschrijvingen eventueel moesten verhogen van 40 naar 50! Omdat we op donderdag en vrijdag volkomen overspoeld werden door de grote hoeveelheid aanmeldingen, hebben we die limiet nog eens extra verhoogd naar 56! Meer was echt onmogelijk. We wilden niemand teleurstellen, maar uiteindelijk kon het niet anders. We hadden geen ruimte en materiaal om nog meer spelers te bergen. Oké, nog één bord erbij dan op zaterdagochtend! Zo gingen we ’s middags na het enthousiaste openingswoord van onze voorzitter met 29 borden van start! Net als vorig jaar viel het meteen op dat het speelniveau bijzonder hoog was. Een grote groep spelers (14) met een rating boven de 1900, waaronder FIDE Master Ivo Wantola en Woman FiDE Master Anna Maja Kazarian! Ook de jeugdspelers waren weer goed vertegenwoordigd; de jongste dame die de hele dag heeft meegespeeld, Alinda van Delft, was slechts zes jaar oud. Bravo!

Omdat het weer ons dit jaar niet zo gunstig gezind was, bleek het onmogelijk om de borden buiten op te stellen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en toen de zon nog maar net doorkwam, pakte Ton Bodaan zijn bord en verhuisde naar buiten. Gelukkig konden zijn tegenstanders zich hierin vinden en bleef Ton niet alleen zitten achter zijn bord.

Na een lange middag schaken werd geleidelijk duidelijk dat de eindstrijd zou gaan tussen Ivo Wantola en Peter Ypma. Beiden ongeslagen en met een onderling resultaat remise, behaalden ze ieder 6½ punten. De behaalde weerstandspunten maakten dat Peter Ypma tot winnaar werd uitgeroepen. Zij werden gevolgd door twee spelers die 5½ punten hebben gescoord. Justus van Klaveren met twaalf jaar kwam tot deze knappe prestatie, maar ook in dit geval werd de derde plaats toegekend aan de speler met de meeste weerstandspunten: Ron Klein.

In de ratinggroepen werden ook prijzen uitgereikt aan de eerste drie spelers van iedere groep. In de ratinggroep van 1700 tot 1900 werd de eerste prijs gewonnen door Jimmy Geboers (5 punten) die helemaal uit België was gekomen om deze bijzondere dag mee te maken. De tweede prijs ging naar Wouter Schönwetter (4½ punten) en de derde prijs in deze groep ging naar Stefan Boeters (4½ punten) van DD.

In totaal zijn er vier ratinggroepen gemaakt en de derde ratinggroep bevatte spelers met een rating van 1450 tot 1700. In deze groep was de al eerder genoemde Justus van Klaveren heer en meester. Ook Cor Kanters met 5 punten deed het fantastisch! Hij werd tweede van de groep en bezette op de totaalranglijst de tiende plaats! Derde in deze groep werd Paul Koks met 3½ punten.

In de vierde groep speelden deelnemers met een rating tot 1450. Hier heeft Sam van Dongen de eerste plaats opgeëist. Sam is ook pas twaalf jaar oud! De tweede plaats in deze groep zou zijn gegaan naar onze voorzitter Dick de Jong, maar omdat hij al eerder weg moest, is zijn plek ingenomen door Wouter Remmerswaal . De prijs is daarom toegekend aan Wouter. Derde in deze groep is geworden: Carsten van der Hoeven.

Nog voordat de prijsuitreiking was afgerond, draaide de BBQ al. Tevreden konden de liefhebbers een kleine hap eten en al snel daarna brak het vuurwerk los.

Ondanks de enorme drukte kijkt de organisatie van Schaken aan de Kust ook dit jaar weer terug op een zeer geslaagd evenement. Wat ons betreft, volgend jaar weer! Misschien in een iets aangepaste vorm, maar zeker weer langs de kust en tegelijk met het vuurwerk op zaterdag.

Als laatste nog een woord van dank aan de Haagse Schaakbond, met name Jan Nienhuis, die al het schaakmateriaal beschikbaar heeft gesteld.

Informatie op site Haagse Schaakvereniging

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.