Terugblik Olympiade 2014

Nadat u al op diverse verslagen bent getrakteerd, hierbij nog een laatste terugblik op de Olympiade van het Nederlands Damesteam, inclusief het proces er naartoe.

Het damesteam begon uitstekend aan de Olympiade. Na 5 ronden stonden we op de vierde plaats met 9 uit 10 matchpunten, na overwinningen op Tajikistan, Griekenland, Wit Rusland, een gelijkspel tegen Georgië en een overwinning op het zeer sterk spelende Spanje.

Helaas waren de twee rondes hierna een zware dobber, en bleek dat we het niet gewend waren zo veel partijen op rij tegen zulke sterke tegenstanders te spelen. We verloren achtereenvolgens kansloos van Polen en India. In ronde 8 moest de revanche komen tegen Montenegro – helaas ging ook die wedstrijd verloren waardoor we verder wegzakten in het klassement.

Toen werd het tijd om ons te herpakken en onze klasse te tonen door de laatste drie ronden te winnen. We moeten toegeven dat dit een lastige taak was. Duidelijk was dat er iets moest veranderen. We hebben daarop de analyse kort gehouden en er een gezellige avond van gemaakt, met een quiz en wat wijntjes. Niet meer tot half elf analyseren, maar meer rust en ontspanning inbouwen. Dit bleek goed te werken. Verder heeft Peng hier een cruciale rol gespeeld. Ze was niet lekker in vorm en wilde graag een rustdag. Haar partner André heeft haar tot de orde geroepen: het was nú tijd om haar jarenlange ervaring aan het eerste bord en aanvoerdersrol in te zetten! Ze moest zich herpakken en de laatste drie ronden spelen. En of dat gelukt is! We hebben de laatste drie ronden tegen achtereenvolgens Moldavië, Colombia en Kroatië glansrijk gewonnen. En zo zijn we toch nog op een verdienstelijke 15e, gedeeld 10e plaats geëindigd.

Eindstand

De volledige eindstand.

Alle partijen van het damesteam.

Vervolgens hebben we met Predrag geëvalueerd hoe het toernooi verlopen was; als team en voor ieder individueel. Hier hebben we allen wat aandachtspunten meegekregen waar we echt wat mee kunnen naar de toekomst toe. Maar over het algemeen waren we erg tevreden met de teamprestatie die we hebben neergezet!

Een korte terugblik op de individuele toernooien van de dames:

Zhaoqin Peng had in de eerste twee rondes wat mazzeltjes, waardoor het geluk aan haar zijde leek te zijn na een ietwat onfortuinlijk NK. Helaas kon ze het niet bolwerken tegen Georgië en Spanje, waarbij het leek of ze niet zozeer van haar tegenstandsters verloor, maar meer van zichzelf. Dieptepunt was haar nederlaag tegen Montenegro. Ze heeft zich echter geweldig herpakt en haar sterkte teruggevonden waardoor ze met 5,5 uit 9 en een TPR van ongeveer haar rating een prima toernooi heeft gespeeld.

Anne Haast heeft een geweldig toernooi gespeeld. Ze heeft na het behalen van haar eerste NK titel bewezen dat dit geen toevalstreffer was en dat ze werkelijk een sprong heeft gemaakt afgelopen tijd. Met een score van 6,5 uit 10, een TPR van 2420 en haar eerste WGM-norm (die en passant dubbel, dus voor 20 rondes telt omdat deze is behaald op een Olympiade!) op zak zal het niet lang duren voor ze de WGM titel mag voeren. Anne heeft een aantal keer mogen proeven aan het aanvoerderschap (bord 1) dit toernooi; dit bleek voor nu nog een maatje te groot, maar wie weet in de toekomst?

Lisa Schut had qua score haar toernooi niet. Aan haar voorbereiding en rekenkracht heeft het niet gelegen; in de analyses bleek ze keer op keer erg veel gezien te hebben. Het gebrek aan routine heeft haar dit toernooi opgebroken. Lisa heeft sinds het behalen van de NK-titel in 2013 de focus op haar studie gelegd, waardoor het schaken op een lager pitje is komen te staan. Hierdoor miste ze nét dat beetje extra wat nodig was. Als ze dit richting volgend jaar weet te repareren (en dit is ze van plan), dan komt het helemaal goed! Voor nu is ze met een score van 5 uit 9 en een TPR van 2226 niet al te tevreden.

Bianca de Jong-Muhren begon het toernooi erg sterk met een score van 4,5 uit 5. Helaas zijn daar in de laatste 4 ronden slechts 2 halfjes bijgekomen. Evenals bij Lisa ontbrak het bij Bianca aan routine. De eerste paar ronden kon ze varen op haar hernieuwde inspiratie en doorgaan op de “flow” van het NK; echter kwam het gebrek aan het spelen van lange toernooien om de hoek kijken en wilde de laatste rondes weinig meer lukken. Met een score van 5,5 uit 9 en TPR van 2287 is zij, gezien haar start, maar matig tevreden.

Tea Lanchava heeft dit toernooi gedaan wat ze moest doen: winnen van de op papier zwakkeren en verliezen van de op papier sterkeren, met uitzondering van een remise tegen het sterkere Georgië. Haar score met wit (4 uit 4) bleek uitstekend, en wat was het lekker voor het team als je na 3 uur spelen al een punt op het vierde bord had behaald! Haar repertoire en score met zwart (0,5 uit 3) was een reden voor de coach om haar de laatste twee rondes (waarbij we op bord 4 zwart hadden) niet op te stellen. Met haar TPR van 2259 is Tea matig tevreden.

Terugblik

De weg naar de Olympiade van 2014 toe was een andere dan we tot nu toe gewend zijn geweest. Dit initiatief kwam van Bianca die besloten had, na jarenlang zeer beperkt geschaakt te hebben, weer terug te keren naar de schaakarena. Bianca heeft in haar werk veel ervaring opgedaan in het werken in teams, en door middel van cursussen en ervaring gefaciliteerd door haar werkgever geproefd aan de ideale omstandigheden om het beste uit teams te halen. Uit haar eerdere ervaringen in het Nederlands Damesteam bleek dat deze omstandigheden verre van optimaal waren. Als ze terug zou komen in het team, zou ze de dingen anders aanpakken! En zo geschiedde. In januari heeft Bianca bij alle dames gepolst hoe zij over haar ideeën dachten. Gelukkig was iedereen louter positief en hebben alle dames hun uiterste best gedaan om er iets van te maken. De resultaten heeft u gezien, we hebben nog nooit met zo veel enthousiasme ons land vertegenwoordigd!

We hebben voor het toernooi diverse trainingssessies belegd en etentjes bij elkaar thuis gehouden om ons schaaktechnisch te verbeteren en om de teamsfeer aan te wakkeren. We hebben zelf een nieuwe coach uitgezocht én de financiering van deze coach geregeld. We hebben een Facebook pagina aangemaakt en deze regelmatig in de aanloop naar het toernooi en tijdens het toernooi bijgehouden. We hebben een week voor de Olympiade een trainingsmatch gehouden tegen 5 mannen van IM-sterkte, gevolgd door een BBQ. We hebben zelf oranje truien ontworpen en laten maken. Het is prachtig om te zien dat deze initiatieven haar eerste vruchten hebben afgeworpen. We zijn zelf uitgegroeid tot een bijzonder hecht team, waar veel positieve energie vanaf straalt. Dit hebben we niet alleen zelf zo ervaren maar ook van meerdere kanten terug gehoord; van onze “fans” in Nederland, tot teams uit andere landen. We hebben zelfs na 5 ronden op een gedeeld 4e plaats gestaan, iets wat het Damesteam nog nooit eerder gelukt is. We zijn best wel een beetje trots op onszelf! Echter bleek ook maar weer dat dit alleen een start is en nog geen eindpunt, er valt nog veel meer uit te halen.

Toekomst

We willen met het Damesteam doorgaan op de ingeslagen weg. We hebben hoge ambities en veel mooie plannen. Niet alleen voor het Damesteam zelf, maar voor het vrouwen- en meisjesschaak in het algemeen. Het ontbreekt ons alleen aan een tweetal zaken.

Ten eerste: tijd. Alle bovengenoemde initiatieven zijn door de dames zelf bedacht, opgezet en uitgevoerd, en kosten veel tijd; tijd die vervolgens door de dames niet in het schaken gestopt kan worden. Alle dames hebben naast het schaken nog een baan of studie, waardoor tijd sowieso al een schaars goed is.

Ten tweede: geld. Veel plannen en ideeën kosten geld, geld wat er nu nog niet is. De KNSB heeft slechts een beperkt budget beschikbaar voor damesschaak en pogingen om sponsoren binnen te krijgen (met behulp van één van de familieleden van de dames) zijn vooralsnog niet succesvol gebleken. We zijn erg blij geweest met de donatie van Kees Schrijvers / Schaaksite.nl waardoor we Predrag als coach mee konden nemen, maar er moet meer inzitten voor een dergelijk mooi team als het Nederlands Damesteam.

Aan enthousiasme en positieve energie zal het ons in ieder geval niet ontbreken! Hebt u ideeën om bovenstaande problematiek op te lossen of kent u mogelijke sponsoren die het damesschaak een warm hart toedragen? Schroom dan niet contact op te nemen met één van de dames. Een privé e-mail sturen kan naar , , , en .

We hopen dat u genoten hebt van de verslagen en kijken uit naar het EK Landenteams in Reykjavik (November 2015)!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.