Fotoverslag Sinquefield Cup

Deze week werk ik voor de Sinquefield Cup in St Louis – het toernooi waar Fabiano Caruana met een buitenaardse score van 4 uit 4 bovenaan staat. Het toernooi wordt gespeeld in de lokale schaakclub, die een paar jaar terug door Rex Sinquefield is opgericht. Ik ben er verantwoordelijk voor de DGT-borden en maak daarnaast wat foto’s en help de filmproductie met wat technische zaken. Overigens ben ik niet de eerste Nederlander die in St Louis voor de DGT-borden werkt: eerder hebben Koos Stolk en Ad Bruins dat al gedaan.

De schaakclub heeft om de paar weken een andere ‘Grandmaster in residence’, die trainings en lectures verzorgt. De week voor het toernooi besprak Yasser Seirawan de mooiste momenten van de 1e Sinquefield Cup, vorig jaar. Wat Yasser over deze stelling zei? "Oh my, you remember playing h2-h4 and Rh3 all the time as a beginner?"

De ALS Ice Bucket Challenge is ook overgeslagen naar de schaakwereld. Hier moet Fabiano Caruana eraan geloven.

De dag voor het toernooi was er een signeersessie, waar zo’n 200 mensen op afkwamen.

Nakamura, Carlsen, Topalov, Caruana, Aronian en Vachier-Lagrave. Met een gemiddelde rating van 2802 is het het sterkste schaaktoernooi ooit, hoewel Tim Krabbe het daar niet mee eens is.

De opening van het toernooi vond plaats in de World Chess Hall of Fame, het schaakmuseum tegenover de schaakclub, met drie verdiepingen vol schaaktentoonstellingen. Een soort Max Euwe centrum XL. Overigens waren Rex en Jenny Sinquefield laatst geheel toevallig de 75.000e bezoekers van het Max Euwe centrum. Nadat de Sinquefields bloemen hadden ontvangen en er een foto was genomen, vroeg de medewerker van het Max Euwe Centrum nietsvermoedend aan Yasser Seirawan: "Binnenkort is er een sterk toernooi in Amerika. Zou je niet een keer in het MEC commentaar willen geven op de partijen?", waarop Yasser hem vertelde dat die 75.000e bezoekers de organisatoren van het toernooi waren.

De eerste ronde started with a bang, zoals de Engelsen zeggen. Maar deze keer was het letterlijk: er was onweer en het regende heel hard. Vachier-Lagrave had daarom maar zijn gele oordopjes ingedaan. Overigens is het op die middag na zeer goed weer in St Louis.

In de ruimte naast de speelzaal moest een lekkage worden gedicht.

Ook vielen er een paar camera’s uit. Kijk maar naar de drie zwarte vlakken op het beeldscherm.

Volledige concentratie voor het begin van de partij

Ik vind het leuk om af en toe wat uit te proberen met mijn camera, want over het algemeen in schaken best wel eentonig om te fotograferen. Daarom probeerde ik twee dingen: kom zo dicht mogelijk in de buurt van de spelers (een tip van Fred Lucas, maar ik kreeg al snel een elleboog van Vachier-Lagravre in mijn lens) en zwart-wit. Dat laatste is best leuk om te doen.

Magnus weet ook niet meer wat hij met zijn paard op h8 moet.

Een blije Vachier-Lagrave na zijn overwinning op Aronian.

Carlsen is erg expressief. Het is niet moeilijk te raden wat de uitslag van zijn partij is.

Ik moet nog wel leren scherpstellen, want niet Topalovs ogen, maar zijn baardje is in-focus.

Het toernooi wordt live uitgezonden door een 13-koppige crew via www.uschesschamps.com/live. Maar daarnaast zendt de Noorse commerciële zender TV2 het toernooi live uit op op… tv! Dat doen ze dus niet uit liefdadigheid, maar om kijkers te trekken en geld te verdienen. Deze twee reporters geven on-site verslag, terwijl de rest van de studio in Bergen in gevestigd. De Noorse staatstelevisie had overigens de rechten bemachtigd voor de Olympiade in Tromsø. Dat was met een 40-koppige crew meteen de een na grootste tv-productie van het jaar in Noorwegen.

Caruana en Aronian bespreken hun partij met behulp van een computer.

De schakers zijn relatief goed toegankelijk voor het publiek. Om in de speelzaal te komen of commentaar bij te wonen moet wel een ticket worden gekocht, net als bij iedere andere sport. Dan krijg je wel de optie om het online commentaar op een scherm te zien of naar Ian Rogers te luisteren in de Hall of Fame of naar het duo Ramirez&Finegold in de sportsbar naast de speelzaal. Ja… drie opties! Deze schaakfan koos ervoor om gewoon in de speelzaal te kijken. Hier toont hij zijn selfie met Caruana.

2 Comments

  1. Avatar
    pengschaak september 01, 2014

    Ik krijg nu een goed beeld van het toernooi, erg leuk.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.