Dringen aan de top bij OK Schaken Gouda

Gouda, 6 september 2014

GOUDA – Een groter spektakel was nauwelijks denkbaar: het Van Dam, Van Dam & Verkade Open Schaakkampioenschap van Gouda bood alles waar schaakliefhebbers van kunnen dromen. En méér dan dat, want naast felle strijd onder de ruim 200 deelnemers viel voor het eerst in de Goudse geschiedenis te genieten van ‘live’ partijen die de thuisblijvers via internet konden volgen. Een noviteit, technisch mogelijk gemaakt door Pathena en omarmd door schaakclub Messemaker 1847, organisator van het veelgeroemde evenement.

,,Een wereldtoernooi met een fantastische organisatie," noemde Frans Vreugdenhil, een van de deelnemers, de happening in de aula van De Goudse Waarden. Drie naar sterkte ingedeelde seniorengroepen, samen 135 spelers herbergend, en ruim 70 jeugdige schakers bevolkten urenlang de arena waarin veel spectaculaire partijen werden geproduceerd. Daarbij ging vanzelfsprekend de grootste aandacht uit naar de A-groep, waarin veel grootmeesters – vaak profschakers – elkaar bestreden. In die categorie kende iedere speelronde spanning, sensatie en surprises. Zo sneuvelde Erik van den Doel, een van de topfavorieten, al meteen na de start tegen outsider Eduard van Dijk, speler van Messemaker 1847. Kort daarop bleef de grootmeester op remise steken tegen Henk-Jan Evengroen, lid van dezelfde vereniging en dat betekende het einde van zijn aspiraties.

Er sneuvelden meer reputaties in de A-groep. Slechts twee mannen bleven ongeslagen. Dat waren Alexandre Dgebuadze en Bruno Carlier. Zij moesten wel drie puntendelingen toestaan en dat bracht de concurrentie langszij. Aan het einde van de enerverende dag deelden zes spelers met 5,5 punt uit 7 de eerste plaats. Naast de al genoemde deelnemers waren dat Benjamin Bok (speler met de allerhoogste rating), Ekrem Cekro, Robert Ris en Harmen Jonkman. Een half punt achter hen finishten Vladimir Epishin, Dimitri Reinderman en Robby Kevlishvili.

Iedere ronde werden in de speelzaal twaalf topborden uit de verschillende groepen op een groot scherm geprojecteerd. Zo kon men – evenals de thuiskijkers – het spel direct volgen. Een geslaagd experiment, waarbij de winnaars van de groepen B (Jimmy Geboers) en C (Bas Luiten) veelvuldig in beeld kwamen. Laatstgenoemde, ook een lid van Messemaker 1847, stond in het hele traject maar één ‘halfje’ toe. In de sterkste jeugdgroep eindigden Steven de Wilde en Daniël Zevenhuizen met 6 uit 7 op een gedeelde eerste plaats. De Wilde werd, op grond van weerstandspunten, uitgeroepen tot winnaar van het De Hoog Jeugd OK van Gouda. Lees meer…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.