Open Jeugdkampioenschap Gouda weer een groot succes

Gouda, zaterdag 6 september 2014

Traditiegetrouw vindt op de eerste zaterdag van september het jaarlijkse Open Jeugdkampioenschap van Gouda plaats, tegelijk met het Open Kampioenschap van Gouda voor de senioren. Dit is elk jaar weer een van de eerste toernooien i Nederland na de zomervakantie, en elk jaar weer komen de schaakliefhebbers gretig naar Gouda om na de lange – vaak schaakloze – vakantie weer achter de borden plaats te nemen. Zodoende kon de organiserende schaakvereniging Messemaker ook dit jaar weer ruim 70 jeugdschakers verwelkomen.

Opvallend is dat door de jaren heen elk jaar de gemiddelde leeftijd van de deelnemers steeds lager wordt. Om die reden is er al enkele jaren geleden in het toernooi een aparte categorie ingesteld voor de pupillen, d.w.z. de kinderen onder de 10 jaar (leeftijdscategorieën F/G/H). Dit jaar was die categorie met 22 deelnemers in aantal het best vertegenwoordigd. Daarentegen neemt de belangstelling voor de oudste jeugd (leeftijdscategorieën A en B, vanaf 16 jaar) steeds meer af, in plaats daarvan speelt deze jeugd steeds vaker mee bij de senioren. Dat gold dit jaar bijv. ook voor de sterkste Messemaker-jeugd.

Het jeugdtoernooi verliep vrijwel vlekkeloos. In de oudste categorie (A/B) werd er deels op speciale borden gespeeld waarvan het verloop live via internet te volgen was (tezamen met een aantal borden uit het seniorentoernooi). Maar ook de jongere jeugd had over toeschouwers niet te klagen omdat veel ouders en familieleden waren meegekomen om de verrichtingen van hun kind(eren) te volgen. Ook leuk om te zien was dat er veel ouders waren die zelf meededen aan het seniorentoernooi. Koploper op dit aspect was overigens de familie Evengroen, waarvan zowel vader als vier (!) zoons meededen aan het toernooi (allen overigens bij de senioren),

Na afloop was er aan het eind van de dag voor alle jeugdspelers een aandenken, en daarnaast een prijs voor de drie hoogst geëindigde per categorie. De organisatie hoopt ook volgend jaar weer dit toernooi te organiseren met een even goede opkomst. Lees meer…..

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.