Bestuursbesluit schorsing Wesley Vermeulen

Het bestuur van de KNSB heeft Wesley Vermeulen met ingang van 15 september 2014 voor één jaar geschorst in afwachting van een besluit van de Ethische Commissie van de FIDE. In mei van dit jaar werd Vermeulen tijdens een toernooi in Roemenië betrapt met een mobiele telefoon die tijdens een speelronde aanstond. De Roemeense schaakbond heeft de zaak daarop gerapporteerd aan de FIDE.

Oorspronkelijk zou de zaak inhoudelijk behandeld worden tijdens het FIDE-congres van augustus. Dat is echter niet gebeurd. Nadat de voorzitter van de Ethische Commissie de KNSB heeft laten weten dat er nog geen nieuwe datum is vastgesteld voor de behandeling van de zaak, heeft het bestuur – gezien de ernst van de zaak en de aanvang van het nieuwe competitieseizoen – de schorsing uitgesproken. De schorsing heeft alleen betrekking op evenementen die door de KNSB worden georganiseerd of die plaatsvinden onder auspiciën van de KNSB. Website KNSB

Eerder schorste HMC hem al om extern voor HMC uit te komen. Inmiddels is Wesley geen lid meer.

Noot Redactie: een onderbouwing/motivering van het besluit ontbreekt. Zodra dit er is voegen wij dit aan dit artikel toe. Op Schaaksite zijn meerder artikelen gepubliceerd over dit onderwerp. Zie bijvoorbeeld dit artikel of deze bijdrage.

10 Comments

 1. Avatar
  Klaas Schaak september 11, 2014

  Teleurstellend dat de Ethische Commissie van de FIDE zoveel tijd nodig heeft om in deze zaak een oordeel te vellen. Zo blijft de onzekerheid voortduren.

  Het is natuurlijk raar dat het bestuur van de KNSB een schorsing oplegt in een zaak die ze niet zelf heeft onderzocht. Toch is het begrijpelijk, omdat het voorlopig ondenkbaar is dat WV dit jaar gewoon weer aan de competitie zou kunnen beginnen, alsof er niets gebeurd is.

 2. Avatar
  TheBlackKnight september 11, 2014

  Vreemde situatie. Ik heb Wesley enkele jaren geleden wel eens betrapt op digitaal vals spelen en ook weet ik dat hij zich zelf online heeft teruggetrokken uit dubieuze situaties. Echter die op heterdaad situaties, gerechtvaardigden lijkt me niet om zon zware schorsing uit te spreken op een situatie die in het buitenland heeft geschied, waarbij er geen conclusie of veroordeling is uitgesproken en een andere organisatie alvorens verder onderzoek, dus feitelijk enkel gebaseerd is op vermoedens / horen zeggen. Of er is meer info bij KNSB bekend die niet wordt gedeeld of er is een kwalijke situatie aan de gang. Ik hoop dat als Wesley daadwerkelijk fraude heeft gepleegd snel officieel bevestigd wordt en een passende straf wordt uitgesproken, of dat hij gewoon met rust wordt gelaten.

 3. Avatar
  Wiebe Cnossen september 12, 2014

  Wat zijn eigenlijk precies evenementen ‘die plaatsvinden onder auspiciën van de KNSB’? Moet ik dan alleen denken aan bv het Open NK of zijn dit zo’n beetje alle evenementen georganiseerd door aangesloten verenigingen?

 4. Avatar
  Lucas september 12, 2014

  @Wiebe, goede vraag.

  "Onder auspiciën…" betekent volgens het woordenboek zoiets als "onder toezicht" of "met goedkeuring van".

  In elk geval vallen hieronder, vermoed ik:

  – De KNSB clubcompetitie zaterdagen.

  – De KNSB clubcompetitie op internet.

  – De KNSB zaterdagavondtoernooien op internet.

  – Het Open NK.

  – Het NK (hier niet direct aan de orde).

  – KNSB jeugdtoernooien (ook niet aan de orde).

  Alle andere schaaktoernooien en -evenementen vallen buiten deze schorsing, veronderstel ik:

  – Toernooien door een vereniging georganiseerd.

  – De clubcompties van de regionale onderbonden.

  – Alle particuliere schaaktoernooien zoals Essent, Tata, etc.

  Volgens mij vinden deze evementen niet "onder auspiciën" van de KNSB plaats, maar ik kan me vergissen. Je zou ook kunnen redeneren: als de KNSB de partijen voor de Elo-verwerking accepteert, dan verleent de KNSB impliciet toestemming aan deze toernooien. Maar is dat hetzelfde als "onder auspiciën"?

 5. Avatar
  XiniX september 13, 2014

  Ik ben nogal verbaasd dat het hebben van een actieve telefoon tot een jaar schorsing kan leiden.

  Dat wil zeggen dat iedere speler die zijn telefoon niet op vliegtuigstand heeft staan een jaar schorsing kan krijgen ?

 6. Avatar
  Lucas september 14, 2014

  @XiniX, het gaat nog verder. Indien het laatste voorstel van de ACC (Anti-Cheating Committee) door FIDE is aangenomen – ik weet niet of dat het geval is – dan bestaat er zelfs de mogelijkheid om een speler te straffen wanneer bij analyse van de door hem gespeelde partijen blijkt dat hij vals gespeeld heeft. Dat kunnen partijen zijn die vanaf 1 januari 2012 (!) zijn gespeeld. Ook als er dus helemaal geen telefoon is aangetroffen.

  In dit geval is er dus wel een telefoon aangetroffen met een actieve schaakstelling erop. Op het toilet en tijdens een partij. Dit staat allemaal in het door de toernooi-organisatie opgestelde proces verbaal. Hierin staat ook de W.V. zijn fout heeft toegegeven.

  De vragen die nog open staan zijn echter:

  1. Hoorde de stelling die hij op zijn telefoon had bij de partij die hij op dat moment aan het spelen was?

  2. Maakt het voor de straf wat uit welke stelling er op zijn telefoon stond?

 7. Avatar
  Kees Schrijvers september 14, 2014

  Voor de RSB is het volgende van toepassing voor het komend seizoen:

  Het is een speler toegestaan een mobiele telefoon of een ander elektronisch communicatiemiddel bij zich te hebben. Deze dient echter tijdens de partij uit te staan. Indien een mobiele telefoon of ander elektronisch hulpmiddel tijdens de partij aan blijkt te staan, bijvoorbeeld doordat er een geluid wordt gegenereerd, dient de wedstrijdleider de betreffende speler een laatste waarschuwing te geven. Indien nadien nogmaals een mobiele telefoon of ander elektronisch hulpmiddel van dezelfde speler blijkt aan te staan, wordt die speler gestraft met een reglementair verlies. Gebruik maken van een mobiele telefoon of ander elektronisch hulpmiddel is tijdens de wedstrijd niet toegestaan en wordt bestraft met een reglementaire nul, tenzij de arbiter anders beslist.

  Zie pdf-bestand

 8. Avatar
  Lucas september 14, 2014

  Die regels van de RSB bevallen mij wel. Niet die overdreven reactie van een reglementaire nul als een telefoon even "biep" doet. Maar wel een nul als de telefoon echt gebruikt wordt. Een mooie pragmatische oplossing.

 9. Avatar
  Ebe Reitsma september 15, 2014

  In het FIDE reglement lees ik (art. 11.3.b) dat het verboden is voor een schaker een mobiele telefoon bij zich te hebben. In het KNSB competitie reglement wordt dat niet weersproken maar wordt wel de straf wat lichter gemaakt: als je een uitstaande mobiele telefoon bij je hebt, krijg je eerst een waarschuwing. Wordt het niet een beetje verwarrend als onderbonden tegen deze regels ingaan? Onderbonden zijn toch ook tegen vals spelen?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.