NBC-toernooi (3)

Na tien maanden is 80 procent van de partijen beëindigd. Geen slechte score. Ik ben benieuwd of we in anderhalf jaar de voorrondes kunnen afsluiten. Over enige maanden willen we gaan starten met een nieuw toernooi. Natuurlijk hopen we ook dan weer op enkele nieuwe leden. Het aantal nieuwe leden van ruim 30 dat we bij dit toernooi hadden, overtrof onze verwachtingen. Maar misschien kunnen alle nieuwe leden iemand benaderen en enthousiast maken om deel te nemen aan deze mooie tak van onze schaaksport! We nemen de groepen door. Zoals u ziet zijn er reeds drie geheel beëindigd. En in enkele groepen staat de groepswinnaar al enige tijd vast.

Voor de tabellen zie de Tables&Results-sectie van de ICCF-site, en gebruik "Nederland-Pro" als zoekcriterium.

Groep A

Peter Leijen lijkt de beste papieren te hebben. Mogelijk dat de oud-Nederlands kampioen Jeroen van Gool nog roet in het eten kan gooien. Hij zal de onderlinge parij dan moeten proberen te winnen. Maar ook als de onderlinge partij remise wordt kan hij Peter nog inhalen. Nog een spannende strijd dus.

Groep B

In deze groep zijn er nog drie partijen open. Frans Hanssen en John Stigter zijn in een hard gevecht bezig voor de eerste plaats. Hun tweede onderlinge partij, de andere won John. John heeft 5½ punt, Frans 5. Beiden met nog twee openstaande partijen.

Groep C

Hier lijkt Jan Severins winnaar te worden. Hij heeft al 5 uit 5 en met nog drie openstaande partijen lijkt hij de gedoodverfde favoriet.

Groep D

Nog één partij staat er open. Tusen Huib Nieuwland en Jan Geus. Huib heeft tot nu toe een vol punt meer, dus Jan zal moeten proberen te winnen.

Groep E is al lang klaar. Winnaar Machiel de Heer met 6½ punt!

Groep F

Een lastige groep om een voorspelling te doen. Jan Bart Daatselaar staat bovenaan maar Eric Spoor heeft pas twee partijen (beide winst) beeëndigd. Het zal er dus vooral aan liggen wat Eric gaat doen.

Groep G

De tweede groep die uitgespeeld is. Winnaar werd Walther Kappelhof. Dit vind ikzelf wel heel leuk. Een speler die (vroeger…) alleen maar posttoernooien speelde en nu zich liet verleiden tot dit webtoernooi. Na wat aanloopproblemen ging het wel heel goed. Een “nieuwe” rating, eigenlijk dus nog geen rating en dan eerste worden boven bijvoorbeeld Peter van Deursen die een ICCF rating heeft van bijna 2200. Beide partijen werden remise. Tegen Arno de Visser behaalde Walther een halfje meer dan Peter die met 6 punten tweede werd. De partij die Walther won tegen Arno de Visser was erg mooi!; net geen miniatuur maar 26 zetjes is niet slecht natuurlijk!

(Gebruik het pijltje om deze partij te selecteren)

GROEP H

Eigenlijk niets veranderd; Hans Enshuis en Bram Rutten gaan op kop met +1. Ralph Keizer heeft nog geen partij beëindigd. De overige partijen zijn ALLE al beeindigd!

Groep I

Hans Galjé heeft deze groep bezonder overtuigend gewonnen. 7 uit 8 is een score waar je trots op mag zijn.

Hans zette met zwart Jaap Niewold helemaal klem.

In bovenstaande stelling speelde hij Pe5-g4 en Jaap hield het voor gezien…

Groep J

Eric ’t Hof heeft 6 uit 6. Ervan uitgaande dat hij de twee partijen minstens remise houdt tegen Kasper Hettinga wordt hij onbedreigd eerste. In Schaakmagazine heeft Twan al aandacht aan Eric besteed.

Groep K

Op dit ogenblik staat Henk Rutten bovenaan. Hij is echter al uitgespeeld; 5½ punt. Hans Kragten heeft nog drie partijen open staan en al 4 punten. Hij heeft dus de beste kansen. Maar ook Henk Schulenberg is nog niet kansloos. Ook hij heeft nog drie openstaande partijen en tot nu toe 3½ punt. Spannend dus deze groep.

Groep L

Met nog vier partijen te gaan zijn ook hier nog drie kanshebbers. Ron Heyhof, Jan Geus, Peter Paul Geluk. Nog niet veel te zeggen over de favoriet.

Groep M

Jeroen Frijling gaat hier, toch een beetje verrassend, aan kop met maar liefst 6 ½ uit 7. Tegen Pieter Roggeveen, ging hij, met zwart, als een beest te keer! Twan Burg analyseerde deze partij:

Roggeveen, Pieter – Frijling, Anton

1. c4 e5 2. Pc3 Pf6 3. Pf3 Pc6 4. e3 d5 5. cxd5 Pxd5 6. Lb5

Een Siciliaan met verwisselde kleuren. Wit maakt meteen gebruik van deze penning, en dwingt zwart een paard te ruilen.

6…Pxc3 7. bxc3 Ld6 8. d4 e4!

De principiële voorzetting. Slaan op d4 zou wit een superieur centrum geven. Nu is zwart degene met een ruimte-overwicht, en met een pion op e4 is er altijd de mogelijkheid om aan te vallen.

9. Pd2 Dg5 10. Lf1

Lijkt een teken dat er al wat mis is gegaan, maar nog steeds gespeeld door sterke GM’s. Als wit erin slaagt de zwarte aanval af te slaan, kan het witte pionnencentrum erg sterk worden.

10…Dg6 11. d5?!

Een committerende zet. Verzwakt het centrum en laat zwart toe zijn paard bij de aanval te betrekken. Het wint echter wel de pion op e4. 11. g3 h5!? En zwart won in Hess-Izoria.

11…Pe5 12. Da4+ Ld7 13. Dxe4 Lf5 14. Da4+ c6! 15. dxc6 Pxc6

Zwart heeft een pion geofferd, maar heeft daarvoor een enorme ontwikkelingsvoorsprong.

16. Le2 O-O 17. O-O Tfe8

Zwart verbetert rustig zijn stelling, terwijl wit inmiddels zijn ontwikkeling op orde begint te krijgen.

18. Pf3 Le4 19. g3 Tad8 20. Ph4 20. Pd4 Met het idee stukken te ruilen verzwakt de flank. 20…h5!

20…Df6 21. Lb2 Te6!

De toren wordt bij de aanval betrokken.

22. Db3 g5!

Normaal een verzwakking, maar zwart heeft de koningsvleugel zo goed onder controle dat dit een nuttige manier is om het paard weg te jagen en de druk te vergroten.

23. Pg2 Df5 24. f3

Wit kan niet langer afwachten en is genoodzaakt zich op deze manier te verzwakken.

24…Lc2 25. Db5 Lc5 26. Lc1 b6 27. Db2 Ld3 28. Pe1 Pe5

Alle zwarte stukken worden bij de aanval betrokken, terwijl de wite stukken allemaal nog erg passief staan.

29. f4 Pc4 30. Lxd3 Txd3 31. Dc2 Pxe3

En zwart schat goed in dat de verwikkelingen genoeg zijn voor de winst.

32. Dxd3 Pxf1+ 33. Kg2 Dg4 34. Pf3 34. Kxf1 Dh3+ 35. Pg2 Dxh2 36. Pe3 Dh1+ 37. Ke2 Te8 En na deze verdedigingszet komt Lxe3 met materiaalwinst.

34…Pxh2!

35. Pe5 Dh5 36. Dd8+ Kg7

Wit moet nu dames ruilen met Dxg5, maar het eindspel is niet te houden. 36…Kg7 37. Dxg5+ Dxg5 38. fxg5 Txe5 39. Kxh2 Te1 40. Kh3 Kg6 41. Kg4 La3 42. Lb2 Te4+ 43. Kf3 Lxb2 44. Tb1 Tc4 45. Txb2 Txc3+ 46. Kf4 Tc4+ 47. Ke5 Kxg5 En het toreneindspel met twee pionnen meer wint zwart makkelijk.

0-1

Groep N

Hans Noorda heeft met 7 uit 8 deze groep met overmacht gewonnen. Een prachtige prestatie. De enige die twee remises wist te behalen tegen Hans was Peter groot.

Groep 0

Brent Burg staat met 6½ uit 7 dik op kop. Alleen als hij de laatste partij verliest tegen Cees Tanis, zou die hem nog kunnen bijhalen. Maar dan moet Cees óók nog beide partijen tegen Wim Kruimer weten te winnen.

Groep P

Chris Leenders is hier overduidelijk winnaar van deze groep geworden met de onwaarschijnlijke score van 7 uit 8. Frank Tieken is heel keurig tweede geworden met 6 punten!

Groep Q

In deze groep lijkt Dirks Sieds Nolles de beste papieren te hebben; 3½ uit 5 met nog drie partijen open, lijkt voldoende voor de winst te gaan worden. Een leuke slotzet speelde hij tegen Ben driessen:

GROEP R

In deze groep is het nog niet zeker dat Philip Verlinde, die al uitgespeeld is, met 6½ uit 8 de winnaar wordt. Rico van der Pol heeft twee remises tegen hem gespeeld en heeft nog vier openstaande partijen en nu reeds 3½ punt. Het zal in de confrontaties met Jeroen van Gool beslist worden wie deze grooep gaat winnen.

GROEP S

In deze groep was natuurlijk Etienne Goudriaan de huizenhoge favoriet. Het is überhaupt de deelnemer met de hoogste rating in dit toernooi. Ik heb het dan over KNSB/FIDE rating, want Etienne had nog geen ervaring met correspondentieschaak. Hij heeft onze uitnodiging om aan het sterke Van Geet-toernooi deel te nemen aangenomen. Ik ben zeer benieuwd of hij daaar hoge ogen gaat gooien (voor de stand zie hier) Op dit ogenblik dus pas drie partijen beëindigd; alle remise. In deze groep (S) heeft hij intussen 5½ uit 7 en de overgebleven stelling lijkt ook een kolfje naar de hand van de Internationale Meester! (Wist u trouwens dat IM en GM in bordschaak vrij zijn van contributie: MELD U AAN!)

GROEP T

Toch wel, in ieder geval voor mij is hier Aad Laan de winnaar. Hij heeft al 6 uit 7. Hij is niet meer in te halen. Franck Steenbekkers begon heel enthousiast en had daarna een dip. En dit is het grote probleem in correspondentieschaak. Je moet altijd “bij de les blijven”. Hij speelde teveel remise, waar mogelijk meer ingezeten had. Aad Laan speelde een mooie partij tegen een échte correspondentieschaker dhr. Lindemann. Deze had vier pionnen voor een stuk maar dit bleek niet genoeg te zijn. Zie hier.

Zie ook:

NBC-toernooi (2)

NBC-toernooi (1)

Aankondiging NBC-ternooi.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.