Bilbao Chess Festival (2)

Een editie zoals vorig jaar in Griekenland zal er wel niet in zitten, daarvoor zijn we misschien wel net even te roestig. Enkelen van ons hebben eenvoudigweg sinds april niet meer geschaakt, dat zal wel een nadeel zijn. Een ander nadeel is het moeten vertrekken als je partij is afgelopen. Dat was in Griekenland beter geregeld. Aan de bar hoorden we wat de einduitslag van de bloedstollende derby tegen HMC was geworden.

Dat mocht de pret van dit huiveringwekkende duel voor de onzen maar een klein beetje bederven. Onze tegenstanders hadden meer reden tot klagen. Wij, de En Passanters, hadden allemaal het idee slechter tot verloren te hebben gestaan. Dat begon bij Richard. Tegen Niels Ondersteijn liep de Wolga langzaam dood en kreeg hij een koningsaanval te verwerken. Maar toen Niels verzuimde om de aanval extra kracht bij te zetten wist Richard de witte dame voor eeuwig te torpederen. Dat is bijna net zo remise als eeuwig schaak!

Daarmee was Richard voor de derde keer als eerste klaar! Dick moest vervolgens de koning omleggen. In de opening was hij ergens tegen David van Kerkhof twee pionnen kwijt geraakt. Hij verklaarde na afloop een loper te vroeg te hebben ontwikkeld en een petit combinaison leidde uiteindelijk tot de twee slachtoffers. Het vervolgens schrap zetten ten spijt, de achtersprong was niet te vermijden.

Een gekkenhuis was het op mijn eigen bord. ‘Laat ik eens 4…Lf5 doen’, dacht ik, maar het verdient aanbeveling dan eerst eens een en ander te bekijken. Overigens stonden we min of meer gelijk, daarmee, want David Miedema berichtte me dat hij met de verkeerde kleur had voorbereid! Met de goeie kleur had dus niet geholpen! De dames vlogen eraf, mijn koning op d8 en daarvoor, op de d-lijn, daar gebeurde het allemaal. Daar stond natuurlijk een witte toren, maar ook mijn loper, paard en natuurlijk die koning.Vertrouwen deed ik het niet, maar daar had ik op dat moment niets aan. Langzaam maar zeker kwamen mijn stukken in vertrouwde posities. Torens verbonden, koning in veilige haven en de geisoleerde witte e-pion was een stuk kwetsbaarder dan de geisoleerde zwarte d-pion. David trok er met zijn koning op aan, maar een aardig getimed a4 gooide vervolgens omringende lijnen open. De koning kwam in het nauw op het midden van het bord, maar ik vond geen mat en ook geen fatsoenlijk materiaalwinst. Een gezond boertje winnen zat er in, concludeerde Manuel achteraf en daar gaan we dan ook maar op af. Nu werd het remise. De ver gevorderde witte koning had na mijn pionroof opeens zijn voordelen toen de meeste van de stukken geruild waren. Remise dus. Het duurde even voor ik de partij wel kon waarderen!

Ondertussen was het gezicht van HMC aanvoerder Jasper Broekmeulen op onweer komen te staan. Hij had zich tegen Friso Nijboer langzaam maar zeker in gewonnen stelling gebracht, maar juist toen hij een vol stuk mee kon nemen trapte hij in een oude wolfsklem. Het aftrekschaak! Na Txf2 hoefde Jasper maar de loper op c5 te pakken en opzij te gaan na een schaakje der wrake, maar het was Jasper die eerst even Te8+ tussendoor deed. Friso’s Tf8+ als antwoord was een frisse emmer water in het gezicht.

Daarmee was de stand zowaar gelijk getrokken en wat overbleef was niet al te duidelijk, maar ja, we moesten weg! Het toreneindspel bij Peng was remise. De opening was een beetje vaag en Peng moest twee stukken voor een toren inleveren. Lange tijd vocht ze voor een halfje, plotseling kreeg ze het materiaal weer terug. Peng probeerde nog te winnen, tenminste, het leek erop dat Peng hierna het initiatief had, maar Rob Schoorl gaf geen krimp, het bleef remise.

En dus komt het allemaal weer op Maan aan! Tegen Geert van der Stricht ging het allemaal niet vanzelf en rond de veertigste zet vreesden we allemaal een beetje voor Maan. Maan het zelfs het ‘r’ aanbod overwogen, maar dit niet gedaan omdat hij dacht dat dit geen zin had. Dat was dan natuurlijk op zet 41, daarvoor mag het niet! Maan ging in de schwindlemood en zijn pion op de a-lijn hielp daarbij. Die liep dus all the way naar a6! Geert had er eentje op c2! Geert gooide de koning open en Maan begon de kansen te ruiken. In ieder geval ging de c-boer er ondanks gevaarlijke penning vanaf. Geert leek de dame te kunnen veroveren, maar verwierp dit vanwege ondersterij tegenkansen. In de lobby leek dit allemaal op remise uit te draaien. In de partij hield Maan de boel bij elkaar en trok de overwinning over de eindstreep!

En zo kwamen Maan en Peng tegelijk naar het cafeetje aan de overkant. Gespannen keken wij hen aan. Ze hadden de benodigde 1,5 punt gescoord! Dat is mooi natuurlijk, want Maan heeft dan wel 3 uit 3, maar hij moet nodig nog een paar gm’s tegenover zich krijgen.

17 HMC Calder (31) 2.5 – 3.5 En Passant (29)

17.1 2425 Broekmeulen, Jasper 0 – 1 Nijboer, Friso 2528

17.2 2379 Van der Stricht, Geert 0 – 1 Bosboom, Manuel 2424

17.3 2374 Madema, David ½ – ½ Vedder, Henk 2382

17.4 2349 Schoorl, Rob ½ – ½ Peng, Zhaoqin 2392

17.5 2324 Ondersteijn, Niels ½ – ½ Vedder, Richard 2286

17.6 2327 Van Kerkhof, David 1 – 0 De Graaf, Dick 2205

8 SK Hohenems (14) 4 – 2 En Passant (29)

8.1 2615 Rozentalis, Eduardas 0 – 1 Nijboer, Friso 2528

8.2 2600 Bindrich, Falko 1 – 0 Bosboom, Manuel 2424

8.3 2488 Breder, Dennis 1 – 0 Vedder, Henk 2382

8.4 2448 Atlas, Valery 0 – 1 Peng, Zhaoqin 2392

8.5 2437 Froewis, Georg 1 – 0 Vedder, Richard 2286

8.6 2373 Novkovic, Milan 1 – 0 De Graaf, Dick 2205

’s Anderendaags kreeg Maan die grootmeester dan ook en niet de minst besprokene. Zijn tegenstander werd wereldberoemd toen hij in de Bundesliga weigerde zijn telefoon af te staan nadat hij werd verdacht van vals spelen. Het leidde uiteindelijk tot een kennelijk met succes aangevochten schorsing. Aftasten als in deze partij zie je niet vaak. Na slechts een paar zetten kwam er al zetherhaling op het bord! Pe5 Dd4 Pf3 Dd8. Maan was toen al drie kwartier kwijt, maar verkoos toch voor a4 om af te wijken. Ondertussen hadden er meer het moeilijk, zoals mijn broer, die bijna mat stond, Dick, die het loperpaar had ingeleverd en een lastig te spelen stelling had en ikzelf, ik zat helemaal niet op te letten. Peng en Friso hadden spannende potjes! Richard verloor materiaal en was voor de vierde keer als eerste klaar, een nederlaag helaas. Ook Dick ging er langzaam maar zeker af. De tegenstander van Dick nam in de openingsfase van de partij nog even Richard mee naar buiten. Werd hier overleg gevoerd over de uitslag? Zoals in het verleden Genna Sosonko wel eens had gedaan? Moesten we collectief de zetten herhalen? Nee hoor! Novkovic is trainer en met enige trots vertelde hij dat hij al zijn studenten de partij Bronstein – Vedder voorschotelde en het was hem heel aangenaam het slachtoffer uit die partij eindelijk eens in het echt te ontmoeten! Oude bekenden kwam ik ook tegen. Eerst Ian Rogers nog de hand geschud, het niet meer schaken lijkt hem prima af te gaan! Bij het collectief analyseren wilde Ian zijn voorgestelde zetten nog wel eens vergezeld gaan van een gezongen songtekst, zoals ‘Maybe I should have told you’. Een andere oude bekende, Erik Hedman, tja, in 92 en 93 twee Schara von Hennig gambietjes voorgeschoteld, natuurlijk herkende hij mij nog!

De tweenul tussenstand was nog niet direkt iets om grote zorgen over te maken. Weliswaar kwam Maan langzaam maar zeker in het nauw, aan de andere borden was wel degelijk zaken te doen! Op dat van mijzelf bijvoorbeeld was wel een en ander veranderd na de opening. Twintig minuten meer op de klok, twee lopers en alles was inmiddels geaktiveerd! Friso leek te gaan winnen en Peng was haar tegenstander aan het mat zetten met een mooi dameoffer. Manuel was een boel pionnen kwijtgeraakt en Friso maakte in een fraai tijdnoodduel de aansluitingstreffer. Uiteindelijk stond er een paardvork op het bord dat tegenstander Rozentalis noopte op te geven. Hij zal die Hollanders wel beu worden.

Peng Z. – Atlas, V. R4 ECC Bilbao

37. Dxh6+ 1-0 Zwart gaf het op. Het is na 37…Kxh6 mat in 3.

Helaas had ik een en ander weggeknoeid. Ik meende materiaal te winnen, maar Breder vond in zijn laatste twee seconden nog een uitweg. Ik durfde vanwege de verre vrijpion geen stelling met ongelijk materiaal aan, maar moest uiteindelijk materiaal terug inleveren en bleef met een ruine achter. Achteraf stond ik ook gewoon de hele partij wel wat minder door die enorme dubbelpionconcessie. Maar ja, die winning mood he. 4-2 werd het dus!

Ondertussen had iedereen kaartjes voor het duel tussen Atletic de Bilbao en het mij geliefde Shaktar Donetsk, behalve wij. Vonden we dat erg? Ach, we hebben op tv gekeken. De hele stad loopt hier in rood-witte shirtjes rond, heel niet onaardig! Op tv zagen we een bloedeloze 0-0. Dat kan hier met schaken ook, als je voor de veertigste remise overeenkomt! Spaans voetbal wordt meer en meer ontsierd, was onze mening. Met voorbedachten rade moord en brand schreeuwen als er niks is gebeurd. Het begint steeds meer op de politiek te lijken.

Straks tegen de buurtjes een heuse derby van lage landen. Rochade Eupen komt op bezoek! Qua ratings is het allemaal zeer zeer aan elkaar gewaagd! Eens kijken of we weer richting de topborden mogen!

(Foto’s en partij: Peng)

3 Comments

 1. Avatar
  HansJGdeLange september 18, 2014

  Prima stuk Henk, Dank ! Jammer dat ik niet alle partijen kan volgen, maar je geeft ‘n verslag dat verlangt naar zetjes. Manuel’s partij kan niet anders dan de moeite waard zijn en de partij Bronstein-Richard Vedder…..Begrijpen doe ik het wel, maar wil graag meer:) Groet, jullie bewonderaar & schaakliefhebber, Hans de Lange

  NB

  "toen Niels verzuimde om de aanval extra kracht bij te zetten wist Richard de witte dame voor eeuwig te torpederen. Dat is bijna net zo remise als eeuwig schaak!" ………Vraag: hoe torpedeer je een dame als eeuwig schaak haha j schakersjargon moet ook maar eens worden toegelicht.

 2. Avatar
  Richard Vedder september 19, 2014

  Voor hjg…

  {bord}3q1r1k/7r/1n1N3Q/2pp2p1/P4P2/2P3PP/6K1/3R3R w – – 0 32,normaal,centrum,{/bord}

  De witte dame is aan de dekking van het paard gebonden en zwart is blij dat hij nog leeft. Er volgde dus De6 Te7 Dh6+ Th7 enz… Ook Dg6 Tg7 schiet niet op voor wit.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.