Geef je telefoon aan je tegenstander voor de partij begint…

Wereldwijd zijn er van tijd tot tijd problemen met valsspelen door (o.a.) gebruik te maken van een mobiele telefoon. Diverse bonden in Nederland nemen naar aanleiding hiervan stappen om valsspelen te voorkomen. Bij de ene bond krijg je een waarschuwing, bij de andere bond vijf minuten straf. Zo zijn er ongetwijfeld meer varianten.

Een paar constateringen:

1. Bij een schaakpartij wil je zeker weten dat je tegenstander geen gebruik maakt van een mobiele telefoon.

2. Indien sprake is van een competitiewedstrijd, een toernooi of een ander evenement wil je als organisatie dat het eerlijk verloopt.

Is dit niet heel simpel op te lossen?

Bij een officiële schaakpartij zijn beide spelers verplicht om hun zetten op papier te noteren. Na afloop van de partij wordt het resultaat opgeschreven en ondertekenen beide spelers het notatiebiljet. Dit notatiebiljet wordt ingeleverd bij de wedstrijdleiding.

De spelers kunnen nadat zij achter het bord plaatsnemen gelijktijdig hun mobiele telefoon aan elkaar geven. Speler A krijgt dus de telefoon van speler B. Speler B krijgt de telefoon van speler A.

Op het moment van overhandigen zorgen beide spelers er voor dat hun telefoons geheel uit staan. Omdat je je telefoon aan je tegenstander geeft is tevens sprake van een herinnering om je telefoon uit te zetten.

Op het notatiebiljet maakt speler A een aantekening dat hij van speler B een telefoon heeft ontvangen. Speler B doet ditzelfde indien hij een telefoon ontvangt van speler A. Op deze manier wordt officieel vastgelegd dat er telefoons aanwezig zijn, maar omdat deze in bezit van de tegenstander zijn, deze niet gebruikt kunnen worden. Dit is bij een probleem een bewijs voor de wedstrijdleiding.

Na afloop van de partij ondertekenen beide spelers het notatiebiljet en geeft men elkaar de telefoon terug.

Op deze wijze controleren beide spelers elkaar tijdens de wedstrijd en weet men zeker dat geen gebruik gemaakt wordt van de telefoon als hulpmiddel. Speler A weet aan wie hij zijn telefoon geeft. Dat is immers speler B. Deze speler heeft voor ontvangst getekend is daarmee verantwoordelijk voor de telefoon van zijn tegenstander. Wanneer spelers een Simcode gebruiken om de telefoon in te schakelen heeft men niets aan andermans telefoon.

Is dit voorstel een idee? Laat het weten.

14 Comments

 1. Avatar
  roland september 18, 2014

  Wie is aansprakelijk voor diefstal of beschadiging. Stel nu dat mijn tegenstander mijn telefoon in zijn zak doet en tegen een hoek van de tafel aanloopt, en oeps heel het scherm aan diggelen. Gaat hij dan 500 euro betalen voor een nieuwe telefoon? Onuitvoerbaar dit plan lijkt me… Enige mogelijkheid is wat mij betreft een verzekerd (of garant staande) centraal inleverpunt (wedstrijdleider met schaakbond garantie).

 2. Avatar
  Rob Freer september 18, 2014

  Ipv de tel. aan je tegenstander te geven kun je deze beter aan de arbiter geven. Deze vinkt op het wedstrijdformulier af van wie hij/zij een tel. heeft ontvangen. Op deze wijze heeft de arbitrage het heft in handen.

 3. Avatar
  Titos september 18, 2014

  Ik vind het wel een interessant idee, in elk geval werkbaarder dan 16-20 telefoons per KNSB wedstrijd aan de arbiter geven…

  Maar als iemand voornemens is om vals te spelen, dan neemt diegene gewoon een tweede telefoon mee. De oude Nokia gaat naar de tegenstander, de iPhone met Stockfish mee naar het toilet. Als je wilt valsspelen, lukt dat toch wel.

 4. Avatar
  sake jan de boer september 18, 2014

  Geen goed idee.

  Inderdaad, wie wil er verantwoordelijk zijn voor iemand anders zijn telefoon? Stel, je bent digibeet en je krijgt plotseling een mobiele telefoon in je handen gedrukt, daar zit je dus niet op te wachten. Beschading? Nog erger, stel je stopt dat ding in je tas en na de partij is ie plotseling foetsie.

  Omgekeerd, stel je tegenstander is een whizzkid of een doorgewinterde techneut. Wie of wat garandeert dat hij niet de beveilingscode kraakt (als die er al op zit) en vrolijk een engine loslaat op de schaakstelling?

  Nee, dit idee moet een grap zijn.

 5. Avatar
  Lucas september 18, 2014

  Een alternatief dat ik al eens eerder heb genoemd is een gardephone, oftewel, een bewaakte opslag van de telefoon tegen een lage prijs van bijvoorbeeld 1 euro. Vergelijk dit met een garderobe; een systeem dat al meer dan 100 jaar overal ter wereld naar volle tevredenheid wordt gebruikt. Nooit gezeur over aansprakelijkheid, schade of diefstal.

  Dit zou dan als service door de ontvangende vereniging aangeboden kunnen worden. In competitiegids staat dan: aanvang 13.00, broodjes: ja, gardephone: ja.

 6. Avatar
  vansteenis september 19, 2014

  Al die nieuwe regeltjes over vals spelen dat bijna nooit voorkomt tasten het plezier in het schaken aan. Wat er met de professionals gebeurt gaat langs mijn schaakplezier heen. Wat ze daar doen heeft niets te maken met mijn schaken.

  Laten we stoppen met al deze regels en gewoon weer aandacht geven aan het schaken en die enkele bedrieger accepteren. In mijn tientallen jaren schaakervaring heb ik dit soort bedrog nooit meegemaakt.

  Je geeft je agenda met persoonlijke informatie ook niet af aan een wildvreemde en dus ook niet je telefoon. Hoe een wedstrijdleider 20 of wellicht 40 telefoons veilig kan opbergen is voor mij een raadsel. Zijn al die wedstrijdleiders gecheckt op hun betrouwbaarheid? Een heel klein probleempje – het nauwelijks voorkomende vals spelen – wordt bestreden met diep in de privacy ingrijpende maatregelen.

  Afschaffen die regels en denken aan maatregelen die het schaken voor veel mensen aantrekkelijker maakt, het aantal leden van de bond is toch erg laag en het aantal volwassen leden daalt nog steeds.

  Aantrekkelijkheid van het schaken is belangrijker dan de veiligheid.

 7. Avatar
  Paul-Peter Theulings september 19, 2014

  De FIDE heeft er recent iets werkbaars van gemaakt.

  Kern is dat men een apparaat in een tas toestaat, mits vooraf gemeld aan de arbiter. Dat melden is wel weer een lastig punt bij grote toernooien.

  Bij een overzichtelijk aantal spelers in een competitiewedstrijd is dat nog wel te doen.

  Ik ben wel voor het toestaan van de volgende mogelijkheden:

  – In een tas of jas, hangend aan je stoel.

  – Open en zichtbaar op tafel of eventueel vensterbank.

  In de broekzak en mogelijk mee naar het toilet daar ben ik tegen.

  Ook in een jas aan een kapstok die misschien ook nog in de buurt van het toilet is vind ik niet goed. Als je iets meeneemt en als je je jas ergens wil weghangen, kies dan maar voor een andere plek voor je apparaat.

  De recente FIDE toevoeging is door de KNSB nog niet vooraf aan de competitie aangekondigd wat wel zou moeten volgens de FIDE. Toch hoop ik dat de arbiters er wel mee gaan werken als het volgende week zaterdag begint.

 8. Avatar
  HansJGdeLange september 19, 2014

  Valsspelen heeft met de komst van de smartphone er een extra mogelijkheid bijgekregen. Maar er is een boek te schrijven over gekochte of afgesproken partijen, tot en met de subtiele seintjes van coaches of medespelers.

  Hans Ree geeft een voorbeeld van een Griekse knoeier tegen GM Kupreitschik in z’n boek "In den eersten stoot pat", Theo Dekker ontdekte in Balatonbereny 1993 op ‘t toilet allerlei kleine papiertjes op de grond waarop in minuscule lettertjes allerlei varianten van het Frans (van z’n tegenstander) stonden, Barsov heeft allerlei voorbeelden verzameld vooral bij ‘n toernooi in Gibraltar.

  Bij bridge worden alle signalen tussen de spelers onmogelijk gemaakt (ook de biedingen, met toonhoogte kun je ook codes afspreken) en staan er schotten tussen de spelers, kaarten worden door ‘n luikje geschoven.

  Zoals in voetbal veel arbitrale dwalingen worden getolereerd, zo kun je er ook voor kiezen om de Moene’s en Vermeulen’s gewoon als zo uitzonderlijk te zien, dat je fouten accepteert. Zij worden al genoeg gestraft door de afkeer van velen en daarbij "wat hebben ze ermee bereikt?".

  Voor het absolute topniveau moet je uitzonderingen maken, dat denk ik wel, gelet op de belangen die daar op het spel staan.

  Maar mensen met een rating van 2200, 1700, 2400 ?

 9. Avatar
  Paul-Peter Theulings september 19, 2014

  Voor de toernooien met minder hoge belangen vind ik de door de FIDE voorgestelde regelgeving toch wél goed.

  Met de tablet in mijn tas aan de stoel kan ik leven.

  Voor mijn tegenstander is het dan ook duidelijk dat hij niet tegen dat apparaat zit te spelen, wel zo prettig.

 10. Avatar
  Johan Hut september 19, 2014

  Voor wat Van Steenis schrijft hebben we in het Nederlands een mooie uitdrukking:

  We zijn met een kanon aan het schieten op een mug.

 11. Avatar
  Lucas september 19, 2014

  Niettemin kan de steek van slechts één mug leiden tot een ziekte en de dood. En zo kan deze kwestie ook leiden tot het eind van de schaaksport.

 12. Avatar
  Hans Remmers september 19, 2014

  Ook de telefoon in de jas kan op problemen stuiten.

  Je mag reeds lange tijd niet meer binnen roken, dus………

  Wanneer het weer slechter weer wordt, doe je toch je jas aan als je buiten gaat roken.

  Vandaar dat ik me aansluit bij degenen die stellen dat we die enkele valsspeler maar voor lief moeten nemen.

  Uiteindelijk lopen ze toch wel tegen de lamp en hebben ze alleen zichzelf er mee.

 13. Avatar
  Hendrikom september 20, 2014

  Telefoon op de speeltafel lijkt me ideaal. je kan wel zeggen dat je dan je nokia op tafel legt en een telefoon in je broekzak, maar in tegenstelling tot nu hoef je dan die telefoon alleen nog maar te zien. De pakkans is groter. Telefoon thuislaten lijkt me niet modern. We willen na afloop voor onze volgers graag twitteren!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.