Bilbao Chess Festival (3)

Een gevoel van onoverwinnelijkheid maakt zich momenteel van ons meester. Na de uiteraard kansloze nederlaag in ronde 1, de kansloze overwinning in ronde 2, de zeer bedenkelijke overwinning in ronde 3 en de toch ook weer kansloze nederlaag in ronde vier had iedereen bij ons toch wel het idee dat het allemaal nog moest beginnen. Er gloorden goede persoonlijke prestaties bij Friso, Maan en Peng, dat dan weer wel. De Belgen van het koninklijke Rochade Eupen staan op het menu. In rating vergelijkbaar met dat van ons. We willen dat wel graag winnen, want we spelen het liefst in de schijnwerpers, op liveborden bijvoorbeeld, zodat ook Johan Hut op tijd verslag kan doen.

Dat laatste is zonder livepartijen niet zo makkelijk. Telefoons hebben we niet bij ons naar de speelzaal en er loopt altijd wel een partijtje uit naar na zevenen. En dan is het etenstijd, dus voor we weer herenigd worden met onze geliefde telefoons, dan is het al na tienen!

Eerste overwinning van Dick de Graaf. (Foto: Peng)

15 En Passant (29) 4 2 KSK Rochade Eupen-Kelmis (28)

15.1 2528 Nijboer, Friso 0 1 Glek, Igor 2434

15.2 2424 Bosboom, Manuel 1 0 Fluvia Poyatos, Jordi 2446

15.3 2382 Vedder, Henk ½ ½ Fiebig, Thomas 2398

15.4 2392 Peng, Zhaoqin 1 0 Kalka, Arkadius Georg 2373

15.5 2286 Vedder, Richard ½ ½ Coenen, Michael 2294

15.6 2205 De Graaf, Dick 1 0 Ahn, Martin 2255

Maar eerst moest er geschaakt worden. Op enkele borden kwam al enige tekening in de strijd toen Fiebig en ik de zetten herhaalden. In een opening die we denk ik allebei nog nooit gespeeld hadden, kreeg ik wat ruimteoverwicht, maar Fiebig gooide al zijn stukken naar de koningsvleugel en dreigde wat vervelende dingen. Zettenherhaling kon ik nog wel uit de weg, maar dan? Toch maar niet gedaan dus, eindelijk een keertje als eerste klaar! Richard leek toen al aan de winnende hand, Peng stond er toch ook al goed voor, van Friso verwachtten we eigenlijk gewoon een puntje, Dick had een interessante stelling met kansen, alleen Maan leek een beetje in de problemen, maar daar maak je je natuurlijk geen zorgen over.

De zorgen begonnen toen Richard in de problemen was gekomen en bij Friso alles bleef hangen. Het oogde niet fris en toen Glek al twee stukken en een toren voor de dame had en ook nog eens een derde stuk wist te pennen, moest Friso capituleren. Akelige witbeurten dus in het verschiet, want Richard zag zijn koningsvleugelpionnen versplinterd en aan de damevleugel een zeer akelige matdreiging. De rollen waren dus omgedraaid. Peng stond nog wel goed, een pion voor, maar het verbruik van veel tijd verried dat het niet een makkelijke stelling was! Nee, dan de Kaaieman. In tijdnood schotelde hij tegenstander Ahn een paar problemen voor. Alles bleef maar gericht op hangende stukken en zo vlak voor de veertigste bezweek de Belg onder de druk. Stuk kwijt! Nu ja, bezweek, Ahn speelde nog wel een tijdje door. Met opgeven heeft nog nooit iemand een partij gewonnen en er was natuurlijk sprake van ongelijke lopers, namelijk 2 tegen 1! We stonden weer gelijk dus en ook Maan had zoals verwacht orde op zaken gesteld. Pa8 was deze keer de boosdoener! Fluvia Poyatos was steeds een stuk aan het winnen zo tegen de veertigste zet, maar Maan had er steeds een foefje voor en uiteindelijk was het twee paarden tegen een toren. We waren inmiddels alweer weggestuurd, maar terwijl we aan ons tweede biertje nipten, kwam Maan al onze voorsprong melden. En daarbij meldde hij tevens dat zowel Richard als Peng vermoedelijk gingen winnen. Kijk! Dat kijken levert gewoon niets op! Peng won inderdaad en bracht daarmee haar score op een puike 3,5 uit 5. Richard koos voor de verkeerde winst, helaas, maar door de 4-2 zege konden we gespannen in afwachting van de indeling aan de maaltijd!

11 LSG (23) 2 4 En Passant (29)

11.1 2440 Van Haastert, Edwin 0 1 Nijboer, Friso 2528

11.2 2479 Sprenger, Jan Michael, Dr. 0 1 Bosboom, Manuel 2424

11.3 2414 Van Der Werf, Mark 0 1 Vedder, Henk 2382

11.4 2371 Pijpers, Arthur ½ ½ Peng, Zhaoqin 2392

11.5 2347 Bosman, Michiel 1 0 Vedder, Richard 2286

11.6 2370 Wiersma, Eelke ½ ½ De Graaf, Dick 2205

Toen LSG onze tegenstander bleek, wisten we voor Manuel’s sake wel wat ons te doen stond. We moesten winnen! Het duel aan het tweede bord was nogal pikant. Twee goedscorende puntenmachines mochten het tegen elkaar opnemen. Alleen voor Sprenger waren de druiven tevoren al zuur. Hij had nog maar 1 grootmeester gehad en was hierdoor dus uitgeschakeld voor de norm. Min of meer teleurgesteld zal hij plaatsgenomen hebben tegen ons bloeddorstig monster. Maar ook Maan zat nog met dat probleem. Twee grootmeesters is er eentje te weinig en een nederlaag tegen LSG zou ons weer terugwerpen. En dan is het maar de vraag of Manuel zijn derde gm nog krijgt. Je ziet, het is helemaal geen probleem om in Spanje tegen alleen maar Nederlanders en Belgen te spelen, er speelden zich hele andere problemen af!

De openingsfase voelde heel niet vertrouwd. We leken namelijk best goed te staan. Friso leek met zwart al voordeel te hebben, Manuel was zelfs al aan het winnen (zie partijanalyse van de captain) en zelf kwam ik voor mijn doen heel niet onaardig uit de opening na een vroegtijdige dameafzwaaier. Het gebeurt niet vaak dat je op zet twee al twijfelt tussen 2.. h5 en 2.. d5 met als bedoeling Dxd5 en Dh5. Hoe dan ook, een mooie open pot en ik was zeker niet ontevreden over hoe het uitpakte.

Bosboom-Sprenger 1-0, ECC Bilbao (Richard Vedder)

De openingsperikelen bij Peng en Pijpers waren nogal ingewikkeld. Pijpers had een boer gesnoept op b2 en Peng had een boel tijd nodig om te kijken hoe ze het initiatief kon uitbouwen. Het leek allemaal gevaarlijk, maar was het dat ook? Richard kreeg tegen zijn verwachting in een open Spanjaard op het bord en koos daarom zelf maar voor een zijvariant, terwijl de Kaaieman gevoelsmatig toch in het voordeel moet zijn geweest in de opening.

Goede vooruitzichten dus, tenminste, zo voelde dat aan. Helemaal toen Maan en Friso eigenlijk in rap tempo En Passant op een twee-nul voorsprong brachten en Peng en Pijpers nog even een serie torenzetjes heen en weer schoven om na de veertigste remise overeen te kunnen komen. Friso was door Van Haastert heen geofferd en besloot met een aardig matje. Bij Manuel was het erg hard gegaan. Het stikte van de gaten rond de zwarte koning en na een aardig slotsalvo bleek f7 het kind van de rekening.

2,5-0,5 dus, maar Dick was in de problemen gekomen. Voor mijzelf was het lastig te berekenen of mijn dame nu goed of niet goed stond. De stelling beviel wel, maar die dame. Maar ik had ook wat aardige dreigingen, zoals f7-f5-f4, maar ik had van Euwe geleerd dat je dat er gewoon in moet laten zitten. En wit had nog niet gerocheerd door mijn vroege dameafzwaaier en dat euvel werd ‘opgelost’ met 19 Kd2. Ondertussen gingen er bij Richard twee pionnen af en resteerde een verloren dubbeltoreneindspel. Het ging zelfs mat, maar het werd al duidelijk dat En Passant dit treffen ging winnen, zoals ook aan Manuel beloofd. Rondom de veertigste had Dick zich al weer in winnende positie gecounterd, tenminste, zo leek het en Van der Werf wikkelde af naar een dubbel toreneindspel met pion minder. En het was ook nog eens een ongemakkelijk dubbeltoreneindspel dat al redelijk snel uitmondde in een duidelijk gewonnen stelling. Ik gaf mijn pluspion retour om een stel torens te ruilen en de verbondenvrijpionnenwedloop wint eenvoudig als je drie passen voorsprong hebt en nog twee tempi in het verschiet.

Daarmee minderde het zenuwslopende aan de slotfase bij Dick. Met Dame, Paard en Loper en wat verdwaalde pionnen moest hij het tegen Dame en Toren opnemen. De Toren had echter de hele partij een soort bijrol gespeeld aan de verkeerde kant van het bord. Er bleef wel een probleempje, namelijk de loper van de verkeerde hoek. En het was op dat uur al evengoed niet meer makkelijk. Remise dus. Maar Dick was in twee dagen tijd van een wat treurige mood (volgend jaar speel ik niet mee en word ik captain) weer helemaal opgemonterd. Vandaag wacht de beloning. Manuel (en ook zijn tegenstander natuurlijk) hoeft nog maar te verschijnen voor zijn derde grootmeesternorm. Volgend jaar de laatste en dan alleen nog even naar die 2500. Is te doen Maan, het zal na de winst van vandaag op Rauf Mamedov wel ruim 2450 geworden zijn, dus nog een korte weg te gaan!

5 Comments

 1. Avatar
  Richard Vedder september 20, 2014

  Excuus. Dit ziet er qua opmaak niet uit. Dat kan Peng beter. Maar ik moet nu douchen en aankleden, want de Azeri’s komen eraan!

 2. Avatar
  wimw september 20, 2014

  Dank voor jullie leuke, onderhoudende verslagen. Ik zie dat jullie het op het platteland over een boertje hebben, als wij stadsmensen van een pion spreken. Een pion is een voetknecht, een infanterist, op het slagveld. Maar ik vind jullie benaming best wel leuk en in Duitsland is het ook een Bauer.

 3. Avatar
  Johan Hut september 21, 2014

  "De dreiging is sterker dan de uitvoering." Ik dacht dat die uitspraak van Fischer was, maar ik lees nu dat Euwe het ook al zei. Tja, wat heeft Euwe niet gezegd?

 4. Avatar
  Johan Hut september 23, 2014

  Jawel, maar ik had geen idee dat die van Nimzowitsch was.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.